начало

Правната комисия не забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира тримата големи, но прекрати избора на Сарафов Правната комисия не забрани на ВСС с изтекъл мандат да избира тримата големи, но прекрати избора на Сарафов

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот darryy » 06 Юли 2010, 21:09

Тара е права. Напълно споделям казаното от нея. Законодателството ни се променя постоянно, за съдебната практика няма да говоря. За тези изпити четох само гражданско, защото от години не съм се занимавала с него. Вярно е, че областта в която работиш е много важна. Не вярвам в това, че само мои и твои хора успяват в тези конкурси. Миналата година мо колежка спечели конкурса и става младши прокурор - категорична съм, че го беше съвсем честна борба и не спирам да го твърдя. Надявам се, че и тази година ще спечелят тези които са чели и заслужават. Успех, Тара, не знам защо, но мисля, че ще успееш! Дано!
darryy
Младши потребител

Мнениеот j.k » 07 Юли 2010, 09:00

Колега kvalificiran1, знам, че е много трудно да се приеме неуспехът. Въпреки че имам висок успех от следването, аз също не се справих, но мога да се сърдя само на себе си, защото си признавам, че допуснах грешки. Да не можеш сам да си простиш, повярвайте ми, това боли повече...
Последна промяна j.k на 06 Окт 2010, 20:14, променена общо 2 пъти
j.k
Младши потребител

Мнениеот dedra » 07 Юли 2010, 09:48

успех на всички допуснати до устните изпити.
ако не друго поне опитът който трупаме по тези конкурси е безспорен.
моите оценки са с по 0,5 по високи от миналогодишните- надявам се че така ще е и на устните, макар че сравнително ниският ми бал едва ли ще ми позволи да се класирам достатъчно напред.
все пак надеждата умира последна - и цвети пиронкова мислеше да играе 1-2 мача на уимбълдън, но стигна до полуфинал, същото и за уругвай на световнотао в юар...........
dedra
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 07 Юли 2010, 10:19

Здравейте колеги,
моля тези ,които са се явявали и друг път на устен изпит, да споделят !
Всички ли сме в залата или се влиза един по един? Извикват ли ни по имена? И двата устни изпита /за съдии и прокурори/ли протича по един и същи начин?
Знам, че шанс нямам, но не очаквах , че ще мина и писмените /нямам нито един 1 час практика/.
Последна промяна vaniaoz на 07 Юли 2010, 11:10, променена общо 1 път
vaniaoz
Потребител

Мнениеот dedra » 07 Юли 2010, 10:41

инфо от миналогодишните конкурси.
имаше две комисии, съответно списък в която сте.
редът на влизане се определя от кандидатите.
първо влизат 5-6 човека,после един излиза друг влиза.
когато в един момент на никого не му се влиза излиза най- изнервения член на комисията и със съответния тон кресва "хайде, няма цял ден да ви чакаме".
после влизаш теглиш, мислиш, пишеш,говориш.
лошото при мен поне беше че изпитващите след като си зададяха въпросите си драскаха нещо в тефтерите пред тях и аз бях в неведение отговорът ми верен ли е, достатъчен ли е , и т. н.
в комисията на прокурорския изпит познавах само проф.Беленски, изпитвал ме е в СУ знаех как изпитва и на какво държи.
в последствие когато бяха обявени резултатите оценката ми беше формирана от оценки вариращи м/у 3,5 и 5,25-последната със сигурност беше от проф.Беленски.
с две думи субективизма е огромен, а умората и досадата която предизвикват нашите напъни за влизане в системата в комисията е вън от съмнение.
но ако човек има късмет, улучи въпроси които знае , ако комисията е в настроение, и още други десетина такива "ако-та" не е изключено и да успее.
другият вариант е да си каже другият път ще успея и така....
dedra
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 07 Юли 2010, 12:25

Kakто каза колежката преди мен, ако не сего, то догодина! :D
Не мисля, че нещо е в състояние да ме спре по пътя ми към мечтаната от мен работа, за това аз лично продължавам да си чета за догодина!Пак успех на колегите на устния и на класирането.Хубаво е, че тенденцията за увеличаване на свободните бройки е положителна! :D
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот petrovalex » 07 Юли 2010, 18:06

Здравейте колеги! Искам да попитам как е възможно един колега да е квалифицирал кражбата на автомобила по чл.195 НК /както ми отговори колегата nicki_iliev, на когото благодаря/, а друг по чл.346 НК. Единият не е отговорил на всички въпроси, а другият е и двамата да имат оценка 4,75. Може ли и двете квалификации да са правилни? Не мога да го разбера. Моля, който има по-висок резултат да сподели как е отговорил поне относно квалификацията на деянията. Моля mishi_83, ако желаe да се включи, тъй като разбирам, че е успяла за разлика от мен. Благодаря Ви!
petrovalex
Нов потребител

Мнениеот Biby » 07 Юли 2010, 18:53

vaniaoz написа:Здравейте колеги,
моля тези ,които са се явявали и друг път на устен изпит, да споделят !
Всички ли сме в залата или се влиза един по един? Извикват ли ни по имена? И двата устни изпита /за съдии и прокурори/ли протича по един и същи начин?
Знам, че шанс нямам, но не очаквах , че ще мина и писмените /нямам нито един 1 час практика/.

Миналата година беше следното: в деня на изпита има 2 комиси (във всяка комисия има по 5 човека) в различни стаи /с размер на ученическа стая/. Теглят се кои номера /примерно от 1до 10/ са при едната комисия, другите номера при другата. Първоначално влизат 5-6 човека, които искат. Теглят се 2 въпроса, време за мислене и писане около 20 мин. и сядаш да говориш. След това се влиза един по един. Между двете комисии има разлика в изпитването, съответно и в оценките.
Разлика между устният изпит за мл. прокурори и за съдии също има. На съдийския даваха да се ползват нормативни актове, на прокурорския не. На съдийския заяждането, т.е. въпросите :mrgreen: беше голямо и из целия конспект. На прокуроския въпроси се задаваха в рамките на нормалното и предимно по изтеглените въпроси, като цяло по-спокойно протичащ изпит беше.
И на двата изпита не се знае как сте се представили - оценки не казват, отгатването по физиономии също не се получава. :lol: Дори и да отговорите на всички въпроси, пак може да очаквате оценки различни от 6.

Най-важното е да бъдете СПОКОЙНИ! Не се панирайте и шашкайте, защото рискувате да не можете да отговорите на елементарни неща. Успех.
Изображение
Biby
Потребител

Мнениеот ragazo » 07 Юли 2010, 19:44

kvalificiran1 написа:Kakто каза колежката преди мен, ако не сего, то догодина! :D
Не мисля, че нещо е в състояние да ме спре по пътя ми към мечтаната от мен работа, за това аз лично продължавам да си чета за догодина!Пак успех на колегите на устния и на класирането.Хубаво е, че тенденцията за увеличаване на свободните бройки е положителна! :D

Дано да има следваща година, колега, а да не стане на 4-5 години веднъж. :?
ragazo
Потребител

Мнениеот darryy » 07 Юли 2010, 20:20

petrovalex написа:Здравейте колеги! Искам да попитам как е възможно един колега да е квалифицирал кражбата на автомобила по чл.195 НК /както ми отговори колегата nicki_iliev, на когото благодаря/, а друг по чл.346 НК. Единият не е отговорил на всички въпроси, а другият е и двамата да имат оценка 4,75. Може ли и двете квалификации да са правилни? Не мога да го разбера. Моля, който има по-висок резултат да сподели как е отговорил поне относно квалификацията на деянията. Моля mishi_83, ако желаe да се включи, тъй като разбирам, че е успяла за разлика от мен. Благодаря Ви!

За първия автомобил писах кражба - чл. 195, ал.2 във вр. с ал.1, т.5 /при взлом - и т.3, при ползване на техническо средтво и т.4/. За автомобила на паркинга - 198, ал.1 във в. с чл. 18 или 346, ал.5 във вр. с чл. 18 - зависи от намерението.
Предвид оскъдните данни се налагаше да гадаем
darryy
Младши потребител

Мнениеот T.A.R.A. » 08 Юли 2010, 00:17

Почти като darryy :D .Мисля, че и аз те разконспирирах :D
T.A.R.A.
Потребител

Мнениеот onakilev » 08 Юли 2010, 01:32

kvalificiran1 написа:И на втория, дето ми е оценявал съдийския резултат, майка му да умре от СПИН, техната м... корумпитана, един ден , ще ги избия сичките, и ще отговарят за техните малоумни действия пред мен!

Боко, ти ли си бе?
onakilev
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 08 Юли 2010, 10:59

Здравейте,
още нещо ме интересува.Комисиите знаят ли оценките , които сме изкарали на писмения.Питам ,защото на тяхната база могат да си направят предварителна оценка , за това колко знаеш или можеш.Случи ми се на един от държавните-комисията разгледа стажантската ми книжка и се ориентираха по нея, пък аз даже и "Война и мир " да им бях разказала щеше да е все едно.По същия начин , на колегата преди мен му писах 6, а едва извади членеразделна реч, каза 2 изречения, но имал шестици на семестриалните по наказателно право.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот helene » 09 Юли 2010, 01:30

Колеги, видяхте ли колко хора трябва да минат за един ден на устния за младши съдии - 81 човека :shock: ! Миналата година бяхме 20 човека в едната комисия- първите 10 минаха сутринта, вторите 10 останаха за следобяд. Средно ни изпитваха по около 20-25 минути. Представям си сега какво псевдоизпитване ще бъде, ако комисиите са само две.
Колеги, пожелавам на всички късмет и достойно представяне на изпита!
helene
Потребител

Мнениеот playboy » 09 Юли 2010, 12:48

а кои са членовете на комисиите?
playboy
Младши потребител

Мнениеот igli4ka66 » 09 Юли 2010, 12:54

:D :D :D
Кой да ти каже???...
igli4ka66
Потребител

Мнениеот kiara. » 09 Юли 2010, 13:48

Колеги, някой да знае случайно за прокурорския дали е необходимо освен съставите на отделните престъпления, дали трябва да се знаят и наказанията/години лишаване от свобода,пробация,глоба и т.н/ или е достатъчно да се посочат квалифицираните и привилегированите състави? Също при престъпленията против личността-само убийството ли е необходимо да се разгледа или всички-телесни повреди,злепоставяне,отвличане и противозаконно лишаване от свобода,принуда,обида и клевета,разврат,трафик на хора...
Ако за съдийския на ден са 81 човека,то за прокурорския са 120...
Т.А.Р.А, нямах за цел да те засегна,просто исках да покажа и другата страна на монетата/аз също не съм отличничка/,но си мисля,че тези които са трябва да бъдат поне малко поощрени :!: Иначе съм напълно съгласна с колегата,който предложи да има тест върху целия материал,така се добива една по-ясна представа кой каква подготовка има и т.н
Колеги,желая ви късмет и достойно представяне...
kiara.
Младши потребител

Мнениеот j.k » 09 Юли 2010, 15:51

:!:
Последна промяна j.k на 06 Окт 2010, 20:27, променена общо 1 път
j.k
Младши потребител

Мнениеот viki06 » 09 Юли 2010, 17:49

Колеги, откъде четете способите за доказване? Само от НПК достатъчно ли е? Н ямам лекции и не знам дали е достатъчно!
viki06
Младши потребител

Мнениеот kiara. » 09 Юли 2010, 17:53

За наказателния процес чета от учебника на Никола Манев
kiara.
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити