начало

Съдията (няколко мисли за него) Съдията (няколко мисли за него)

Нов конкурс за младши магистрати !!!

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Нов конкурс за младши магистрати !!!

Мнениеот kvalificiran1 » 12 Юли 2010, 22:29

Колежке Киара, наблюдавал съм ваши мения по форумите, искам да отбележа , че ми се струвате много хубава и откровенна личност, с чувство за размисъл!Ако аз, Вие и другите не потърсим Нашите права, кой ще ни ги намери?По въпроса, че, ще те разкарват по целия материал, ако говорим за НК и НПК, аз съм за, защото там най-добре мобре може да се види кой какъв в и за колко е, аз сум срещу системата на изпитване, защото спорерд мен хората, играещи системата към сегашния й вариант, винаги ще могат да кажат "Да, Киро ми е племенник, той знае, а Киара, не? !Ще ае радвам, ако гласувате за подписката/
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 12 Юли 2010, 22:32

poli_g написа:
kvalificiran1 написа:Тук само аз ли съм юрист и си търся правата?

Не знам дали харесвам мислите ти, но са откровено провокативни, ерго- отговорът следва да е положителен. :)
Колега, ако обичаш това, което правиш, статусът е без значение. Предлагам да осмислиш написаното и наистина да се отдадеш на любимото си поприще.

Ако наистина си решил да се бориш с вятърни мелници, Кихоте, препоръчвам една тема в лекса ( ще ти е от полза, така щото е доста поучителна):
viewtopic.php?f=10&t=34000&st=0&sk=t&sd=a&hilit=%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%83%D1%81%D0%B8

Две приятелки се осмелиха да потърсят съдебен израз на правотата си. Резултатът, в чисто финансов план, не е положителен.
Но това е малката болка.

А Вас колежке, колко години подред не Ви приеха в системата?
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот helene » 12 Юли 2010, 22:37

kiara. написа:
magi_jeleva написа:как са изчели толкова много казуси за толкова кратко време???

Много просто,не са ги изчели,не ги е интересувала аргументация или нещо такова,просто са гледали само цифровото изражение на квалификацията на деянията и посочените такива при нарушенията...

Едва ли са гледали и това! С една моя позната сме писали коренно различни, даже противоположни неща, а и двете имаме един и същ резултат. Няма логика, но е факт.
helene
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 12 Юли 2010, 22:41

КОЛЕГИ , НА А4 ЛИ ДА ВИ ГО НАПИША, ДА СЕЗИРАМЕ ПОПОВА ЗА ПРОМЯНА В СКАПАНИЯ ЗАКОН!
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот Гост. » 12 Юли 2010, 22:53

kvalificiran1 написа:А Вас колежке, колко години подред не Ви приеха в системата?

:roll: Аз съм в системата. Тя не е капсуловано тяло- има нужда и от такива, като мен.
Не съм магистрат, по две основни причини, но съм в синхрон със себе си, което за мен е по-важно.

Спокойна вечер, колега.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот darryy » 13 Юли 2010, 11:14

И в какво точно да се изрази промяната, колега Квалифициран? Имате ли "свежи" идеи за това? Да има текст, според който да Ви назначат или какво....
Защо се занимавате с глупости? Закона е такъв, какъвто е и не ние ще го променим. И да стане, няма да е сега.
Виждам, че сте разочарован от "постигнатото", но защо да Ви е виновен САМО закона. Лично моето мнение, че вината си е Ваша. Очевидно, сте надценил възможностите си и не сте положил усилия, достатъчни, та да ви метнат в по-добра позиция.
И аз не съм доволна от много неща, но не ангажирам цял един форум с това. Създайте си тема с подходящо заглавие и си пишете каквото Ви хареса.
Лек ден и ако съм била груба, надявам се да ме извините!
darryy
Младши потребител

Мнениеот igli4ka66 » 13 Юли 2010, 11:53

Привет!
Според мен не е нужна чак толкова остра реакция срещу човек,който просто изказва мнение и желае някакви генерални промени...
Аз приветствам хора с такива идеи!Колкото и колегата Квалифициран да не е успял да си направи самооценка,никой не ни дава право да възприемаме поведението му като общественоопасно...
Пък и на всеки е ясно кои ще влязат първи в системата...има ли нужда да споменавам и имена-на някои хора синовете и дъщерите...
И ако Вие , Дари не сте една/един от тях,то питам се дали Вие сте в час със ситуацията в наш'та държава/ако мога така да се изразя/.
Аз отивам утре на устен,но мисля,че няма да ме огрее...
И вече се уморих да кандидатствам тук-там.
ПС:Колега Квалифициран,това не го казвам с цел да си изпрося да ми предложите да се оженя/омъжа/ за Вас(сватба). :lol: :lol: :lol: :D :D :D
Пожелавам добро представяне на всички,класирани на устните изпити!Нека се усмихваме повече! :D :D :D
igli4ka66
Потребител

Мнениеот darryy » 13 Юли 2010, 12:15

Уважаема колежка, никога не съм твърдяла, че колегата е общественоопасен или че поведението му е такова. Просто съм реалист - нещата не стават така и няма да станат.
На мен не ми е ясно кои ще влязат в системата - нямам време да ровя и да търся съвпадения в имена и т.н., пък и тук, на село, нямам подобна информация.
Не, не съм някоя. Точно напротив - никоя, опитваща се да промени нещо в живота си. Ако беше, както вие твърдите - нямаше да пишем сега тези редове, защото.... И да, наясно съм със ситуацията, но не знам, доколко Вие сте наясно. Толкова съм наясно, че не съм сигурна дали можете да си го представите.
И още нещо - нямам нищо против колегата или който и да било друг тук и не само. Писна ми обаче да чета писания на вечно недоволстващи и ангажиращи с проблемите си хора.
Желая Ви успех утре!
darryy
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 13 Юли 2010, 13:27

Здравейте,
искам да, пожелая успех на всички , които утре ще мерим сили.Със сигурност ще бъде тежък ден, но по-тежък ще бъде деня ,когато излязат резултатите и видим ,че сме били до Рим , но не сме видяли папата.Трябва да има и губещи, за жалост осъзнавам ,че ще съм една от тях, и въпреки това ще направя каквото трябва, а да става каквото ще.
УСПЕХ на всички!
vaniaoz
Потребител

Мнениеот ivo_todorov » 13 Юли 2010, 14:33

Здравейте колеги, незнам дали това може да ви бъде ориентир но ще споделя моите оценки от миналата година.Местата бяха по-малко от сегашните!
5.00 държавни изпити 5.50 писмен изпит 5.70 устен изпит.С тези оценки бях класиран на второто ми желание.Бях изпреварен от пълна отличничка от държавните по първото ми желание, която впоследствие разбрах че е завършила задочно филиал на правно-историческия факултет на ВТУ "Кирил и Методий" в гр.Пловдив :shock: .Не съм таял зависит или омраза, макар че сега 1/3 от заплатата ми отива за квартира и пътни, но не заради пари човек избира тази професия.
Нямам нищо против хората с високи оценки от дипломите, макар че още от първия ден колежките в НИП се хванаха за гушите и се разделиха на два лагера.За да е пълна справедливостта обаче след като се вземат оценки от държавни изпити трябва да се слага и коефициент съобразно университета които си завършил.Ще ме прощавате но има огромна разлика между това как пишат оценки на държавни изпити в един ВУЗ и в друг.Има голяма разлика и в това как дават държавните на изпити на задочници и родовно учащи.
И все пак за да в пълна справедливостта нека да се даде възможност на хора да си поправят оценките от държавните изпити, каквато процедура има в след завършване на средното образование.Разбира се ще бъде опорочена защото някои частни вузуве събират такса за явяване на държавен изпит и за да превлекат повече желаещи да си поправят оценките ще пишат само шестици.
За това най-справедливо е като цяло тези оценки да отпаднат.
ivo_todorov
Младши потребител

Мнениеот eli_todorova » 13 Юли 2010, 15:39

Абсолютно съм съгласна с колегата, при такива високи оценки е редно да се класираш по първото, а не по второто желание.Оценките от държавните изпити е редно да се вземат само при равен бал, защото в противен случай от класирането отпадат кандидати, които към сегашния момент имат доста по-големи знания, но просто поради посоченото от колегата субективно оценяване не са получили обективни оценки, а дори и да не са имали знанията тогава не е ли най-важен сегашния момент? Само с едно позволете ми да не се съглася - когато аз бях на държавен изпит бяхме заедно редовни и задочни като при това не влизахме отделно ами заедно.Нямаше никакъв механизъм да се разбере кой в каква форма учи, тей като на протокола това не беше отразено.Редно е държавните изпити да отпаднат, а посоченото предимство на кандидатите с високи оценки би се осигурило при наличието на равен бал.Така е най-справедливо.Това и ми допада в законопроекта на ЗСВ, с изключение на частта, която предвижда провеждането на конкурси за младши магистрати, както и тези за първоначално назначаване по необходимост. В крайна сметка човек с 3 от държавните дори и при две пълни шестици няма на практика никакъв шанс, а човек с 6 от държавните може да влезе в системата дори с оценки под 5.И да, определено оценяването в различните университети е различно.Естествено,че както и в едните, така и в другите има хора, които си знаят наистина, но просто мерилото е различно и затова тези оценки е редно най-накрая да отпаднат.
eli_todorova
Нов потребител

Мнениеот contralegem » 13 Юли 2010, 16:15

Подкрепям! Миналата година с оценки 5,75 и 5 дори не помирисах нито едно от желанията си. Що се отнася до провеждането на конкурсите по необходимост - те и сега така се провеждат, според мен просто узаконяват фактическото положение.
contralegem
Потребител

Мнениеот plamena26 » 13 Юли 2010, 16:40

Аз също ще се солидаризирам с горните мнения.Когато аз се явих на тези изпити преди 4 години нещата бяха много по различни.Бях писала само СГС и СОС, които сега с диплома 4.67 просто щях да гледам през крив макарон.На писмения изпит имах дори по-високи оценки от цитираните горе 5.75 писмен и 5.80 устен, може и да не е с точност, вече съм позабравила.На прокурорски също се явих , там имах 5.50 но не отидох на устен защото класирането за съдийския беше излезнало и знаех че се класирам.
Колкото и нескромно да звучи това 4.67 е равно 10.67 в някой знайни и незнайни филиали и т.н.Оценките ми от конкурса го потвърждават.Защото само които е сядал при Александър Стойнов знае какво значи 5 на държавен изпит при него, както и 5 при Стамболиев и 4 при Дончо Хрусанов.Последния знам че ходи и във ВТУ, там незнам как се държи , но в СУ просто ни вземаше здравето.
Освен това колеги са ви наблъскали двата изпити буквално едно в друго.Сега не се подават вече декларации с потвърждаване че искате да участвате в класирането.На мен ми е много интересно как ще класират хора които са по-напред и в двете класирания.По принцип повечето кандидати може би ще предпочетат да станат младши съдии, но колегата по-горе много добре е дал пример с битието си.Ако някой от Пловдив му стига бала за младши прокурор в РП-Пловдив и за младши съдия в ОС-Варна може да иска да си остане прокурор в Пловдив.Защо ще му натрапят да стане съдия.Та как ще се решат тези въпроси май е мътна Индия.
Плюс това сега гледам че няма никаква цедка на писмения изпит.Допуснали са почти половината от реално явилите се кандидати.
Но за да "стимулирам" тези които ще спечелят ще ви кажа колеги че после пък при кариерното израстване батака е още по-голям.В момента в СРС има над 15 свободни съдийски места, без да броя колежките в майчинство.Такова животно като съдебна ваканция няма, а и да има за някой ще е 2 седмици най-много и ще мине в писане на мотиви по дела по които одавна е трябвало да са написани, но тъй като делата са има няма 200-300 на човек се пишат когато може.
Наредбата за атестирането и конкурсите просто доведе до пълен блокаж назначенията, преместванията и издигането в по-горна инстанция.От 2006-та година до сега имаше 4 различни процедури за провеждане на конкурси :lol: .Всяка година се приемат нови правила за атестация и оценки при конкурси.За да ви поясня просто ще ви препратя към интервюта на Константин Пенчев който в прав текст на прост български го каза.Ами като избираме някой гледаме кой го предлага и каква хубава приказка е казал за него :lol: .Общо взето това е процедурата по т.н. вътрешни за съдебната система конкурси казана в едно изречение.
Та кадруването в съдебната система и най-вече конкурсната процедура в момента е един абсолютен бълвоч и най-лошото е че няма никаква идея и желание да бъдат поправени нещата.
plamena26
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 13 Юли 2010, 16:43

:D
Последна промяна kvalificiran1 на 13 Юли 2010, 16:45, променена общо 1 път
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 13 Юли 2010, 16:44

contralegem написа:Подкрепям! Миналата година с оценки 5,75 и 5 дори не помирисах нито едно от желанията си. Що се отнася до провеждането на конкурсите по необходимост - те и сега така се провеждат, според мен просто узаконяват фактическото положение.

С тези оценки, колега не сте класиран никъде? :oops:
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот contralegem » 13 Юли 2010, 17:00

Аха, не се класирах. Сега с това 5,50 е още по-съмнително, а на прокурорския въобще няма да ходя, да правя само калабалък...
contralegem
Потребител

Мнениеот beata » 13 Юли 2010, 17:04

Солидаризирам се с мненията на колегите и ги поздравявам, че са постигнали "заветната" цел честно и със знания и усилия. Напълно подкрепям колегата, която дава пример с "цедката" на различните преподаватели - при същите знания студентът на държавен изпит в друга комисия би имал отлична оценка. Критериите за прием, оценяване на семестриални и държавни изпити в различните университети са тотално различни, някъде изобщо липсват. А да не говорим, че в рамките на един университет има разлика коя комисия ще те изпитва на държавните изпити и така се получава, че колеги с много знания, трупани последователно в годините на следването са подценени, ощетени и на всичко отгоре са обект в много случаи на унизително отношение от изпитващите. Защо трябва такива хора да бъдат "наказвани" , че не са имали късмета да ги оценява друга комисия на държавните изпити или просто да завършат с много по-малко усилия в друг ВУЗ????????!!! :roll:
Вариантът е наистина държавните изпити да отпаднат от балообразуването, защото за да се уеднаквят критериите, така че държавните да са що годе обективен ориентир, във всички факултети изисква време и воля за промяна, която несъмнено ще доведе до редукция на бройката на факултети, бълващи учили-недоучили колеги юристи.
Успех на всички колеги!
beata
Младши потребител

Мнениеот kvalificiran1 » 13 Юли 2010, 17:42

Не знам, братя и сестри, но :D Марга "пипа" конкурсната процедура, правейки я, ВСЕ едно, че кандидатстваш за президенстка длъжност, ако сте прочели изцяло законопроекта, а процедурата която точно внася съмнения в безпристраността на Съвета и проверяващите остава същата.А БЕ НЕЗНАМ КВО ДА КАЖА!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
kvalificiran1
Потребител

Мнениеот eli_todorova » 13 Юли 2010, 17:51

kvalificiran1 написа:Не знам, братя и сестри, но :D Марга "пипа" конкурсната процедура, правейки я, ВСЕ едно, че кандидатстваш за президенстка длъжност, ако сте прочели изцяло законопроекта, а процедурата която точно внася съмнения в безпристраността на Съвета и проверяващите остава същата.А БЕ НЕЗНАМ КВО ДА КАЖА!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Абе принципно си прав, ама да стигнем дотам да ни проверяват дет се вика.Иначе и аз това се чудя по какъв начин Съвета ще проверява нравствените качества на кандидатите и може да отказва назначения?
eli_todorova
Нов потребител

Мнениеот ivangrozni » 13 Юли 2010, 21:31

Уважаеми колеги! Явно, че по-голямата част от Вас /за разлика от мен/ са компетентни по доста теми и въпроси! Поради тази причина, Моля някой от Вас наистина компетентно да ми отговори на следния въпрос: - Как аджеба става класирането след, като някои от Вас са изкарали високи оценки, а не са намерили място в класациите?!? Нали сте писали на 1-во място за къде кандидатствате, след това на 2-ро, 3-то и т.н. Разяснете ми как става класирането! Направо недоумявам: - изкарал успех, а не е класиран никъде...
Моля за подробности!
ivangrozni
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити