начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Мога ли да обжалвам отказ на молба за пострадало лице?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мога ли да обжалвам отказ на молба за пострадало лице?

Мнениеот lili115 » 05 Авг 2023, 23:56

Във връзка с моя жалба до прокуратурата (СГП), материалите по моята преписка са обединени със водено ДП понеже се покривали. Поисках от прокурора с молба на основание чл. 74 от НПК да получа статут на пострадало лице и да се запозная с материалите по делото, но прокурора ми пише с постановление, че в смисъла на тоя член от НПК съм нямал процесулано качество на пострадало лице НО без да казва защо!
А и после не ми дава да чета и делото, което още не е внесено в съда защото е имало лични данни и служебна тайна. А съм чел други преписки с лични данни без проблем, като копията които са ми давани са със заличени данни.
При положение, че е повече от видно, че аз съм претърпял вреди и прокурора не казва защо не съм нямал това процесулно качество, аз не съм съгласен и искам да го обжалвам. В постановлението не пише къде, но не може да не може според мен. Знам, че по-горната прокурорска инстанция е Апелативна прокуратура - София, но ако трябва и пред съд да го обжалвам? Пред съд може ли?
Мерси предварително!
lili115
Потребител

Re: Мога ли да обжалвам отказ на молба за пострадало лице?

Мнениеот todevn » 06 Авг 2023, 21:53

Във връзка с моя жалба до прокуратурата (СГП), материалите по моята преписка са обединени със водено ДП понеже се покривали. Поисках от прокурора с молба на основание чл. 74 от НПК да получа статут на пострадало лице и да се запозная с материалите по делото, но прокурора ми пише с постановление, че в смисъла на тоя член от НПК съм нямал процесулано качество на пострадало лице НО без да казва защо!
А и после не ми дава да чета и делото, което още не е внесено в съда защото е имало лични данни и служебна тайна. А съм чел други преписки с лични данни без проблем, като копията които са ми давани са със заличени данни.
При положение, че е повече от видно, че аз съм претърпял вреди и прокурора не казва защо не съм нямал това процесулно качество, аз не съм съгласен и искам да го обжалвам. В постановлението не пише къде, но не може да не може според мен. Знам, че по-горната прокурорска инстанция е Апелативна прокуратура - София, но ако трябва и пред съд да го обжалвам? Пред съд може ли?
Мерси предварително!

На тоя етап нямаш процесуално качество - след приключване на разследването, директно ти цитирам от НПК - Предявяване на разследването Чл. 227. (1) След извършване на действията по чл. 226 разследващият орган предявява разследването. (2) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2010 г., в сила от 28.05.2010 г.) Обвиняемият и неговият защитник, пострадалият и неговият повереник се призовават за предявяването на разследването, ако са поискали това.
Относно това че си чел други преписки - те явно са вече приключили и по тях не се работи.
Но най добре когато делото влезе в съдебна фаза с Обвинителен акт и се образува и насрочи съдебно дело - тогава вече може да поискаш да се конституираш - като частен обвинител и граждански ищец и да се запознаеш с материалите по делото. Съда ще те призове със сигурност - ако наистина си пострадал. В досъдебната фаза - на тоя етап няма такава възможност. Трябва да чакаш и когато му дойде времето тогава ще се запознаеш с материалите - това не е концерт по желание, парламента такъв закон е приел и сега може само да чакаш - докато приключи разследването. Ако искаш пиши на ЛС - за повече информация.
todevn
Младши потребител

Назад към Наказателно право