начало

ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София ВАС върна делото за избора на Васил Терзиев за кмет на София

Срокове за образуване на дознание

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срокове за образуване на дознание

Мнениеот B_Georgieva » 20 Окт 2006, 08:37

Здравейте!

Имам следния проблем и ще съм изключително благодарна, ако ми изясните какво би следвало да се случи след катастрофа, при която е установено и с кръвна проба от медицинско заведение, че шофьорът на колата е употребил алкохол. Какъв е срокът за образуване на дознание? Пострадали няма. Книжката на колата и шофьора са иззети от органите на реда, но шофьорът на колата все още не е извикан в съответното РПУ за разпит. Нито са му съобщени лично резултатите от кръвната проба, която е известно от друго място е над 1,2 промила. Известно ми е, че като първо нарушение, шофьорът ще бъде осъден по 78А от НК. Искам да знам дали има срокове за образуване на дознанието и какво може да се направи след изтичането им? Ако можете да ми помогнете, моля пишете ми.
Предварително Ви благодаря!
B_Georgieva
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 20 Окт 2006, 23:00

По смисъла на чл.212,ал.2 от НПК досъдебното производство /дознанието/ е образувано с извършване протокола за оглед на местопроизшествието.Учавствувалият в огледа дознател ще докладва на наблюдаващ прокурор в срок от 24 часа след извършване на действието,а в правомощията на последния е да издаде постановление за образуване или за отказ за образуване.
gosho72
Потребител

Мнениеот fozi » 20 Окт 2006, 23:21

gosho72 написа:По смисъла на чл.212,ал.2 от НПК досъдебното производство /дознанието/ е образувано с извършване протокола за оглед на местопроизшествието.Учавствувалият в огледа дознател ще докладва на наблюдаващ прокурор в срок от 24 часа след извършване на действието,а в правомощията на последния е да издаде постановление за образуване или за отказ за образуване.

Глупости и то пълни! При образувано с оглед на местопроизшествие досъдебно производство въобще не е в правомощията на прокурора да отказва да го образува, а още по-малко пък втори път да го образува! Наказателното производство си е вече факт! Ако ПТП е било леко най-вероятно оглед на местопоризшествие не е правен и в този случай вариантите за действие са два:
1. Чакат се всички материали в съответното поделение на МВР и когато бъдат получени се изпращат в районна прокуратура за образуване на досъдебно производство при наличие на предпоставките за това. Докато стигне в прокуратурата, докато прокурорът се произнесе може да мине бая време... Ако не греша прокурорът трябва да се произнесе в срок от 1 месец.
2. Започва се бързо производство с първото действие по разследването, което обикновено е разпит на свидетел. На практика е възможно това да стане и след 2-3 седмици от констатирането употребата на алкохол от органите на КАТ и съответно изготвянето на химическата експертиза... Документацията пътува бавно за съжаление.
fozi
Младши потребител

Назад към Наказателно право