![Embarassed :oops:](./images/smilies/icon_redface.gif)
Та искам да питам
Ако въоръжен крадец влезе в дома ми и аз искарам пистолета си и го прострелям после аз какви последствия ще понеса?А той ?
Какво е най-добре да направя в този случай??
Благодаря за отговорите
![Exclamation :!:](./images/smilies/icon_exclaim.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
|
|
bitkataorela написа:
Какво е най-добре да направя в този случай??
Благодаря за отговорите![]()
![]()
В 99 на сто от случаите ще се приеме, че защитата е била в необходимите предели, тъй като, първо, е осъществено нападение срещу неприкосновеността на жилището. Второ, срещу неприкосновеността на собствеността. И трето, след като се е стигнало до виждане между двамата, почти винаги е имало и посегателство против личността. В останалия един процент от случаите прокурорът ще се позове на грешка.
Gabi1 Пуснато на: 29 Май 2007 05:14 pm Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
Не бъди ти толкова категоричен - човекът изрично пита за крадец, а НК говори за нападение. Ако въоръженият е показал явно намерение към кражба, а ти го гръмнеш, определено няма да е неизбежна самоотбрана. Възможно е по-скоро превишаване пределите на неизбежна самоотбрана, дължащо се на уплаха или смущение.
По принцип се преценява за всеки конкретен случай.
portokal Пуснато на: 30 Май 2007 06:22 pm Заглавие:
--------------------------------------------------------------------------------
Нападение е - мисля, че спорът тук е за опасността и характера му.
kontrol написа:В 99 на сто от случаите ще се приеме, че защитата е била в необходимите предели, тъй като, първо, е осъществено нападение срещу неприкосновеността на жилището. Второ, срещу неприкосновеността на собствеността. И трето, след като се е стигнало до виждане между двамата, почти винаги е имало и посегателство против личността. В останалия един процент от случаите прокурорът ще се позове на грешка.
http://www.karatebulgaria.com/klan-nedoklan/
По моему темате е за Наказателно право!
Gabi1 написа:Не става въпрос на кой какво му е много или малко. Просто разсъждавам... За грабеж се иска да бъде употребена сила или заплашване/застрашаване с непосредствено деяние/. Простото носене на оръжие не е заплашване. То трябва да бъде използвано или да се даде достатъчно ясен израз за предстоящо използване. Ако се докаже, че е влезнал именно с цел да краде, без да предприема нападение и бъде гръмнат, просто няма да е неизбежна обрана.
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта