начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

otnovo vupros

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

otnovo vupros

Мнениеот lorecita » 18 Юни 2006, 15:53

По договор продължителноста на работното ми време е 8 часа,а аз през всечките 10 месеца съм работила по 14 часа.
Работното ми време беше от 7 до 21,два на два.
Съгласно:
Нормална продължителност на работното време
Чл. 136. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работната седмица е петдневна с нормална продължителност на седмичното работно време до 40 часа.
Излиза че две седмици от месеца съм работила 42 часа.т.е с два повече от регламентираната по договор,и другите две седмици съм работила по 56 часа,т.е с 16-повече.

(5) При прекратяването на трудовото правоотношение преди компенсирането по ал. 4 разликата до нормалния работен ден се заплаща като извънреден труд.
Мога ли да поискам тази разлика да ми бъде заплатена и ако е така към кого трябва да се обърна?
Благодаря предварително
lorecita
Младши потребител

Мнениеот marinov » 18 Юни 2006, 19:11

Здравейте отново, преди да отговря по същество искам да направя две уточнения.1) минималната междудневна почивка е 12 часа, затова и при всички положения въвеждането на 14 дневен работен ден е незаконосъобразно.2) Удължаването на работното време може да стане при определни предпоставки които са регламентирани в чл. 136а ал. 1.По конкретно на въпроса - положеният от вас труд следва да бъде заплатен като извънреден.Положеният извънреден труд се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 50 на сто - за работа през работните дни.Това възнаграждение за извънреден труд е допълнително трудово възнаграждение по смисъла на раздел. 3 от КТ и на общо основание може да се иска по пътя на осъдителното исково производство пред Районен съд по местна посъдност.Как ще докажете,че действително сте положили този труд, това е ваш проблем.
marinov
Потребител

Мнениеот marian » 18 Юни 2006, 22:07

Браво Маринов. Ти си върховен. Съветът ти е перфектен, особено във финалната му част.
marian
Младши потребител

Назад към Трудово право