начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

въпрос

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос

Мнениеот lights » 31 Юли 2006, 19:21

сключила съм договор със срок на изпитване в полза на работодателя.от кодекса на труда разбрах, че той може да го прекрати без предизвестие.аз дължа ли предизвестие?ако да - колко време?
lights
Нов потребител

Re: въпрос

Мнениеот mishi_83 » 31 Юли 2006, 20:47

lights написа:сключила съм договор със срок на изпитване в полза на работодателя.от кодекса на труда разбрах, че той може да го прекрати без предизвестие.аз дължа ли предизвестие?ако да - колко време?

В договора за изпитване изрично трябва да бъде посочено какъв договор ще бъде сключен в последствие. В зависимост от това дали окончателният договор ще е срочен - тогава предизвестието е 3 месеца, но не повече от оставащото време или безсрочен - предизвестието е 1 месец (ако не е уговорено друго, а ако е уговорено не може да е повече от 3 месеца).

Във Вашият случай, след като не споменавате нищо по въпроса, предполагам, че в договора за изпитване не е указано какъв ще бъде последващия договор. Ето защо се приема, че той ще е безсрочен, от което пък следва, че писменото предизвестие, което трябва да отправите е едномесечно!

Успех!!!
Присъдите на съдбата не подлежат на обжалване!!!

В. Коняхин
mishi_83
Потребител

Мнениеот monteskio » 31 Юли 2006, 21:15

Колегата mishi_83 правилно Ви е насочил. Ще уточня само, че срока на предизвестието при безсрочен трудов договор не може да се договаря - то винаги е един месец. Разпоредбата на чл.326 ал. 2 КТ е императивна. При положение, че лицето е материално отговорно, то предизвестието по силата на закона може да се удължи със срок, но не по-дълък от два месеца общо.

При положение че сте сключили трудов договор със срок за изпитване, то работодателят ви, може да прекрати тр. договор ви без предизвестие, но не и без основание. В тази връзка трябва да са налице доказателства, че вие не можете да се справяте с възложената ви работа, поради и което се провежда изпитването. Липсват ли такива доказателства и въпреки това, работоателят ви прекрати договора без предизвестие, то уволнението ви ще е незаконосъобразно.

Повече относно същността на договора със срок на изпитване можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право