начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Предизвестие за прекратяване на тр. правоотношение. СПЕШНО!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предизвестие за прекратяване на тр. правоотношение. СПЕШНО!

Мнениеот Ledenata » 05 Окт 2006, 21:13

На 04.08.2004г. сключих трудов договор по чл.67, ал.2 от КТ - за една година, с 3 мес. изпит. срок. При условията, визирани в чл. 69,ал.2 от КТ договорът от срочен се превърна в безсрочен. В договора е записано като условие 30 дневно предизвестие при прекратяване на тр. правоотношение. Тъй като имам намерение да напусна длъжността, която заемам, се интересувам дали:
1. мога да изпратя предизвестието по пощата, с препоръчано писмо и с обратна разписка и така то да се счита за получено от работодателя ми.
2. мога с началото на предизвестието да използвам временна нетрудоспособност за срока на предизвестието. Това се налага, поради крайно обтегнатите отношения с колежката ми(какво да се прави, жени! :oops: ), а не защото ме мързи да ходя на работа. Предварително благодаря за отговор, който би могъл да ме ориентира в ситуацията. :roll:
Последна промяна Ledenata на 05 Окт 2006, 21:52, променена общо 1 път
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот rosi_i » 05 Окт 2006, 21:46

Няма пречка да ползвате отпуск за временна неработоспособност или друг вид/тук вече зависи от работодателя/ през времетраенето на предизвестието, тъй като то не спира да тече по време на отпуск. Възможно е също така да прекратите и преди изтичането му трудовото правоотношение, но ще дължите на работодателя обезщетение за неспазения срок на предизвестие в размер на съответното за периода брутно възнаграждение.
rosi_i
Потребител

Мнениеот rosi_i » 05 Окт 2006, 21:52

На първия Ви въпрос - може да изпратите предизвестие с обратна разписка само едновременно с изявление за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл.326, ал.1 КТ, но в такъв случай, както вече посочих, ще дължите обезщетение на работодателя в размер на 1 брутно трудово възнаграждение. Това означава, че по Ваше желание няма да отработите периода на предизвестие и това налага съответно обезщетение за работодателя. По-добрият вариант е да ползвате отпуск, а в краен случай - да отработите предизвестието. Успех!
rosi_i
Потребител

Мнениеот Ledenata » 05 Окт 2006, 21:58

Благодаря, rosi_i. Доколкото разбирам трябва лично да занеса предизвестието, а не става по пощата, защото пък нямам желание да дължа обезщетение. Щом се налага.... А и освен това имам 28 раб. дни неизпозлван платен год. отпуск за 2005 и 2006 ( 8 за 2005 и 20 за 2006). Те не биха ли могли да се "компенсират" с дължимото от мен обезщетение при неспазване на предизвестието?
Ledenata
Младши потребител

Мнениеот kemas » 06 Окт 2006, 09:08

Да, може да се извърши прехващане между дължимото от работодателя обезщетение за неизползван платен годишен отпуск и евентуално дължимото от Вас обезщетение за неспазено предизвестие. Но за да си спестите това обезщетение, защо не предложите на работодателя да оформите прекратяването на труд.правоотношентние по взаимно съгласие ?
kemas
Потребител

Назад към Трудово право