начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Моля за съвет отн.2ри трудов договор!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет отн.2ри трудов договор!

Мнениеот Rexona » 14 Яну 2007, 19:54

Моля за малко помощ относно следният казус: назначена съм на работа на втори трудов договор по чл.70-71. като срока на обучение изтече отдавна.В момента съм бременна и когато исках да информирам Работодателя писменно/бях 3 мес./ от счетоводството му ми казаха , че след като е втори тр.договор не могат да назначат човек по заместване когато съм в отпуск за бременност и раждане, а трябва да ми прекратят тр.договор и да сключат такъв с друг служител.Според вас това така ли е ,и сега ако ги информирам писменно дали ще ми приемат болничния когато се издаде и да ми сметнат обезщетението от тяхна страна?Аз трябва да изляза в 45 дневен отпуск преди термина на 07.03.2007г.Моля за съвет относно ситуацията,мерси предварително!
Rexona
Нов потребител

Re: Моля за съвет отн.2ри трудов договор!

Мнениеот evrodeputat » 14 Яну 2007, 20:23

Rexona написа:Моля за малко помощ относно следният казус: назначена съм на работа на втори трудов договор по чл.70-71. като срока на обучение изтече отдавна.В момента съм бременна и когато исках да информирам Работодателя писменно/бях 3 мес./ от счетоводството му ми казаха , че след като е втори тр.договор не могат да назначат човек по заместване когато съм в отпуск за бременност и раждане, а трябва да ми прекратят тр.договор и да сключат такъв с друг служител.Според вас това така ли е ,и сега ако ги информирам писменно дали ще ми приемат болничния когато се издаде и да ми сметнат обезщетението от тяхна страна?Аз трябва да изляза в 45 дневен отпуск преди термина на 07.03.2007г.Моля за съвет относно ситуацията,мерси предварително!

Уважаема г-жо,
моля Ви да уточните дали д-рът Ви е за обучение или е д-р със срок на изпитване какъвто е уреден в чл.70-71 КТ.Ако случаят е такъв и срокът Ви е изтекъл,Вие сте на окончателен тр д-р и имате право както на отпуск поради бременност и раждане,така и на везаграждение за периода 315 дни след ражданеторвъзлизащо на 90% от брутното Ви възнаграждение.Така че действайте!Ако тово право Ви се отказва информирайте съответната главна инспекция по труда!!!Дано съм Ви помогнала!
evrodeputat
Младши потребител

Мнениеот Rexona » 14 Яну 2007, 20:55

много благодаря, за отговора, в трудовият договор е упоменато 4е е със срок на изпитване от шест месеца,склчючен е на 29.11.2005г.,както е упоменато че работодателя се задължава да внася вноски за соц. осигуряване на служителя.?
Rexona
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 14 Яну 2007, 21:58

Това, че договорът Ви от договор със срок за изпитване е станал безсрочен не Ви "пази" много. Имайте предвид следния текст от КТ:
"Чл. 334. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Освен в предвидените в този кодекс случаи трудовият договор за допълнителен труд (чл. 110, 111 и 114) може да бъде прекратен от работника или служителя или от работодателя и с предизвестие от 15 дни.
(2) При уволнение по предходната алинея не се прилага чл. 333.".
Счетоводителката не Ви е "пресъздала" просто вярното основание за прекратяването на трудовия Ви договор. Това, че излизате "по майчинство" не задължава работодателя Ви по втория трудов договор да Ви освободи и не е вярно, че не могат да сключат с друго лице договор за заместване по чл. 68, т.3/КТ. Същият обаче има правото по много лесен начин да Ви освободи, ако иска разбира се.
Julyan
Потребител

Назад към Трудово право