начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

как да прекратя сречен договор по чл.327 т.6 от KT?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да прекратя сречен договор по чл.327 т.6 от KT?

Мнениеот juliq » 25 Мар 2007, 22:42

Студентка съм редовна форма на обучение, но занятията са събота и неделя. Имам ли право да прекратя трудовия си договор по чл. 327 т.6 от КТ? какви документи трябва да представя? каква е цялата процедура?
Благодаря предварително
juliq
Нов потребител

Re: как да прекратя сречен договор по чл.327 т.6 от KT?

Мнениеот monteskio » 26 Мар 2007, 01:19

juliq написа:Студентка съм редовна форма на обучение, но занятията са събота и неделя. Имам ли право да прекратя трудовия си договор по чл. 327 т.6 от КТ? какви документи трябва да представя? каква е цялата процедура?
Благодаря предварително

Здравейте,

Право да прекратят трудовия си договор съгласно чл.327 т.6 КТ притежават онези, лица, които са били ученици и продължават своето обучение в учебно заведение - редовна форма на обучение. В тази връзка след като вие вече сте записана като студентка, не можете да се ползвате от това право. Вие следва да прекратите договорът си по друг начин. Според мен най-сполучливият е като отправите предизвестие в срок в зависимот от трудовия ви договор. При положение, че е безсрочен - едномесечно предизвестие, а ако е срочен - тримесечно предизвестие.

Повече относно възможността за прекратяване на трудовия договор от судент можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот svetlina1 » 26 Мар 2007, 09:36

по мое мнение в случая продължава следва да се разглежда като:1. продължава от едно ниво на друго (начално-средно-бакалавър-магистър);2. също така като продължава следва да се разбира и известно прекъсване на обучението по някаква причина, което впоследствие е възобновено. идеята на текста е да се даде предпочитание на желанието на работника/служителя да повишава своята квалификация, поради това и възможността за прекратяване е дадена без предизвестие. по този начин лицето максимално бързо ще може да започне своето обучение.
процедурата е следната:трябва да подадете до работодателя си заявление за прекратяване на трудовото правоотношение, в което да напишете причините за това.въз основа на заявлението работодателят следва да издаде заповед за прекратяване на трудовото правоотношение (въпреки че то следва да се счита прекратено от датата, посочена в заявлението, необходимо е документално оформяне с въпросната заповед). следва да ви бъде оформена трудовата книжка и да се изплатят дължимите обезщетения (във вашия случай това ще е за неизползван платен годишен отпуск).
ако изпитвате някакви съмнения може да поговорите с работодателят си и да прекратите договора по взаимно съгласие. при това положение обаче ако желаете да получавате помощи за безработица независимо от вашия трудов стаж и работна заплата обезщетението ще е в минимален размер за срок от 4 месеца.
svetlina1
Младши потребител

отговор

Мнениеот juliq » 26 Мар 2007, 10:52

Въпроса е там, че аз не съм прекъсвала да уча, но ако продължа да работя няма да мога да си взема др. изпити от 2 семестър и държавен изпит /който предстой/ по първата ми магистрътура.
juliq
Нов потребител

Мнениеот svetlina1 » 27 Мар 2007, 09:27

с оглед на изложеното от мен по-горе, че текстът съществува, защото законодателят е дал предпочитание на правото на работника/служителя да повишава образованието си, по мое мнение не би следвало да има пречка и в тази хипотеза да бъде прекратен договора .
svetlina1
Младши потребител

отговор

Мнениеот juliq » 27 Мар 2007, 22:03

благодаря за изказаното от вас мнение :) но определено не искат да освободят от работа за съжаление и отказват да премат изказаните от мен причини :(
juliq
Нов потребител

Мнениеот svetlina1 » 28 Мар 2007, 09:22

при това положение можете да отправите завлението си до работодателя, като на всяка цена искате на единия екземпляр да ви напишат входящ номер и този екземпляр да остане за вас. след това спирате да ходите на работа, защото трудовия ви договор е прекратен от датата, посочена в заявлението, и да искате да ви се оформи трудовата книжка. ако те отказват сигнализирате инспекцията по труда, като можете да заведете и дело по повод възникналия трудовоправен спор, като можете да искате и обезщетение за неправомерното задържане на книжката. моят съвет обаче е не да питате по форуми, а да се обърнете към адвокат. на лична бележка ви оставям и съвет къде :D
svetlina1
Младши потребител

Назад към Трудово право