начало

Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми

извънреден труд

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот zzzzz » 04 Май 2007, 17:46

Gabi1 написа:Айде стига бе! Навсякъде ли е забранен? :lol:

Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.
(2) Извънредният труд е забранен.
zzzzz
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 05 Май 2007, 16:00

Нека да прочетем и следващите членове. :lol:
Gabi1
Потребител

Мнениеот zzzzz » 05 Май 2007, 18:16

Gabi1 написа:Нека да прочетем и следващите членове. :lol:

Да, чудесно са подбрани от законодателя :roll: [/quote]
zzzzz
Потребител

Мнениеот zzzzz » 05 Май 2007, 18:24

zzzzz написа:
Gabi1 написа:Нека да прочетем и следващите членове. :lol:

Да, чудесно са подбрани от законодателя :roll:
[/quote]
T.e. правилният въпрос е не "Навсякъде ли е забранен?", доколко часа годишно се допуска изключение за полагане на изв.труд.Както бях писала в първите си отговори на питащия-допустимо е около 19 дни годишно да се полага изв.труд. :P
zzzzz
Потребител

Въпрос от потърпевш

Мнениеот forum » 05 Май 2007, 21:40

Здравейте, темата ме вълнува, защото ми писна от "хитри" работодатели, които се правят на две и половина не само за работата и след приключване на работния ден, но и за липсата на обедна почивка. Така често работния ден става 9,30 - 10 часа. А на сегашната ми работа се сблъсках с нещо шокиращо - уговаряме с работодателя ми, че се работи по 8 часа и по 5 дни седмично и изведнъж той ми сервира, че според него работният месец бил 30 или 31 дни - т.е. равен на календарния месец и плащал за календарен месец, а не за работен !!! А фактически работим по 5 дни седмично. Това означава, че утре ще поиска да се работи и събота и неделя и няма да плаща допълнително, защото бил плащал за целия месец ... Аз поне така го разбирам. Според вас какви други уловки може да има и как да се предпазя ? :roll:
forum
Младши потребител

Мнениеот marter » 07 Май 2007, 08:31

Раздел II.
Извънреден труд
Определение и забрана

Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.
(2) Извънредният труд е забранен.

Допустимост по изключение

Чл. 144. Извънреден труд се допуска по изключение само в следните случаи:
1. за извършване на работа във връзка с отбраната на страната;

2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 19 от 2005 г., доп. - ДВ, бр. 102 от 2006 г.) за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от кризи или бедствия;

3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ;

4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на аварийно-възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръжения;

5. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време - ако прекъсването й може да доведе до опасност за живота или здравето на хората и до повреждане на машини и материали;

6. (нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на усилена сезонна работа.

Ред за полагане

Чл. 145. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., отм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)

Продължителност

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Продължителността на извънредния труд през една календарна година за един работник или служител не може да надвишава 150 часа.
(2) Продължителността на извънредния труд не може да надвишава:

1. 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;

2. 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица;

3. 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.

(3) Ограниченията по предходните алинеи не се прилагат в случаите на чл. 144, т. 1-3.

Недопустимост на извънредния труд

Чл. 147. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Не се разрешава полагане на извънреден труд от:
1. работници или служители, които не са навършили 18-годишна възраст;

2. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) бременни работнички или служителки;

3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;

4. трудоустроени работници или служители освен с тяхно съгласие и ако това не се отразява неблагоприятно на здравето им съгласно заключение на здравните органи;

5. работници или служители, които продължават образованието си без откъсване от производството освен с тяхно съгласие.

(2) (Изм. – ДВ, бр. 83 от 2005 г.) Не се разрешава полагането на извънреден труд, освен в случаите по чл. 144, т. 1 - 3 от работници и служители, за които е установено намалено работно време по чл. 137, ал. 1, т. 1.

Отказ за полагане

Чл. 148. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят има право да откаже полагане на извънреден труд, когато не са спазени правилата на този кодекс, на друг нормативен акт или на колективния трудов договор.

Отчитане

Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане на извънредния труд.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Положеният извънреден труд се отчита всяко полугодие пред инспекцията по труда.

Заплащане на извънреден труд

Чл. 150. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) За положен извънреден труд се заплаща трудово възнаграждение в увеличен размер съгласно чл. 262.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот forum » 07 Май 2007, 23:21

Няма ли кой да ме посъветва вместо да се карате...
marter пише важни неща, които не са ми били известни, може да ги пратя на някои мои бивши работодатели-идиоти.
forum
Младши потребител

Мнениеот marter » 08 Май 2007, 08:20

БЛАГОДАРЯ НА ФОРУМ!!!
Зная, че отговора ми е "елементарен" според някои колеги, но поне е истински, т. е. написани са основните неща. Друго нещо, което искам да допълня е от НРВПО:
Раздел III.
ИЗВЪНРЕДЕН ТРУД
Чл. 14. (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишен текст на чл. 15 - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) За полагането на извънреден труд, дежурство и за времето на разположение на предприятието се издава заповед от работодателя. Тя се съобщава на работниците и служителите най-малко 24 часа предварително.
(2) (Нова - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) В случаите по чл. 153, ал. 4 КТ в заповедта за извънреден труд за всеки работник или служител задължително се посочва денят, в който през следващата работна седмица ще се ползва непрекъсната почивка в размер не по-малък от 24 часа.Чл. 16. (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., изм. - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Съгласието за полагане на извънреден труд от майките с деца до 6-годишна възраст, от майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, и от трудоустроени работници и служители се дава в писмена форма за всеки отделен случай.
Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Отказът на работника и служителя по чл. 148 КТ да полага извънреден труд се прави в писмена форма, мотивирано и се регистрира от предприятието по установения ред не по-късно от началото на неговото полагане.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът и служителят, направил отказ по реда на предходната алинея, не може да бъде дисциплинарно наказан, докато не се докаже или по реда на глава 18 КТ не се установи, че неговият отказ е незаконен.
Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., доп. - ДВ, бр. 72 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., предишен текст на чл. 18 - ДВ, бр. 24 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) В специалната книга за отчитане на извънредния труд се посочват: трите имена на работника и служителя, номерът на заповедта за полагане на извънреден труд, денят и часът на започване и завършване на работата и размерът на трудовото възнаграждение, изплатено на работника и служителя за положения от него извънреден труд, както и деня, определен за почивка по реда на чл. 15, ал. 2. :!:
(2) (Нова - ДВ, бр. 24 от 2005 г., в сила от 01.01.2005 г.) Положените часове извънреден труд се отразяват във ведомостите за заплатите за съответния месец.
Чл. 19. (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.)
:wink:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот zzzzz » 08 Май 2007, 11:29

zzzzz написа:
gele_r написа:Благодаря! :lol:
genius75 написа:Заповедта на работодателя може да обхване конкретно лице за конкретна длъжност като се опише точно причината.

т.е. може ли с обща заповед за всички служители на тази длъжност, без да се упоменават поименно?

В заповедта се посочват лицата,които ще работят извънредно,като всеки един от тях или прекият им ръководител се подписват,че са запознати с нея.Целта на това е да се застрахова работодателят при евентуална трудова злополука,настъпила извън установеното работно време по КТ.Заедно с това работникът се задължава да изпълни трудовите си задължения,съгласно заповедта.Вметка: работникът може да откаже да положи извънреден труд.Извънредният труд не се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск.Това става по следния начин: съгласно КТ допълнителен труд е позволен до....часа годишно,или това е рано на около 20 съботи.Компенсира се със съответна почивка и сдопълнително заплащане.Записано е в КТ как се заплаща,а за празниците отделно се изчислява по-висок надник.
И заповедта за полагане на изв.труд трябва да е мотивирана и сложена на видно място за тези,за които се отнася.
За преминаване на удължен работен ден за цялото предприятие се иска разрешение от инспекциата по труда.Без разрешение може да се работи извънредно до 150 часа годишно.

Точно така е marter.Това бях написала и в едно от първите си мнения.Затова наблегнах че изв.труд е забранен и именно на това основание работникът може да откаже да го положи.Друг е въпросът,че ако откаже вероятно ще остане без работа.Порочна практика на много работодатели е да издават заповед за изв.труд, след което да я унищожават и така безконтролно да карат хората да работят цяла година извънредно, а не колкото е допустимо при основанията,посочени в КТ.
Нямах намерение да се заяждам с никого.
zzzzz
Потребител

Мнениеот nat » 08 Май 2007, 12:07

Когато обсъждаме темата извънреден труд не може да не се засегне и уредбата на организацията на работното време като цяло и заплащането на труда. Тези три неща са взаимно свързани и безумно оплетени. За да се определи един труд като извънреден трябва да се уточнят няколко момента:
Първо основанието за сключване на трудовия договор - дали е за допълнителен, дали е за непълно работно време или дали е договорена максималната продължителност на работния ден и тая на работната седмица.
Второ как се отчита и изчислява работното време в даденото предприятие. Дали един труд ще е извънреден много зависи от това дали се работи на смени, по график, при въведено сумирано изчисляване на работното време или при установен ненормиран работен ден. Може да има разпоредби на специален подзаконов нормативен акт за конкретната дейност или област, които може изцяло да преобърне конструкцията
Трето, трябва да се отчете дали за определената длъжност е определено намалено работно време;
Четвърто, има ли установено задължение за дежурство или за време на разположение.
После идва отчитаното на работното време и дали в конкретния случай се прилага някое от изключенията по чл.144 или въобще не сме в тези хипотези.
Съвсем друг момент е възможността да бъде доказано самото полагане на извънреден труд от конкретно лице.
По повод на някои мнения по темата бих желала да уточня още някои неща:
Като започнах да навлизам в подробностите на уредбата на трудовите правоотношения, в края на втория месец изхвърлих всичките си лекции по трудово право плюс коментарите на КТ на Мръчков. Трябва да посоча, че от пет години само с това се занимавам - прилагам матералното трудово право, но не като юридически съветник САМО на един работодател. За година през ръцете ми минават над 500 конкретни казуса и мога да гарантирам, че някои са подобни, но винаги има някоя особеност, която ги прави уникални, и съответно изискващи свое собствено уникално решение от правна гледна точка.
Второ, това, че някой е завършил право извън България не значи, че може да оцени познанията на някой на особеностите на националното българско законодателство, и по-специално, на трудово законодателство.
Трето, осъществяването на трудовите правоотношения в България са на това ниво имено защото в значителен брой случаи хора без необходимата правна подготовка са натоварени да ги администрират и да прилагат трудовоПРАВНИ норми.
Не на последно място трябва да отбележа, че най-големите бакии по отношение на трудовите правоотношения, с които съм се сблъсквала в практиката си, са били забъркани от колеги-юристи, които не са практикували като своя основна дейност прилагане на трудовото законодателство.
Специално към Marter - не е елементарен отговора ти, но е издържан в най-добрите традиции на МТСП и неговите агенции - с цитат от нормативен акт да не казваш нищо. Цитираните от теб текстове трябва да се прилагат при отчитане на още стотина други и простото им посочване може да доведе до създаване на грешно мнение у хора-лаици. Не приемай последното като злобна критика. Просто аз вече съм попадала в подобна ситуация и повярвай ми да разбиеш веднъж създадено гогрешно убежение е почти непосилна работа, свързана с адски много нерви.
nat
Потребител

Мнениеот nat » 08 Май 2007, 12:28

zzzzz, пак не се чел/а внимателно -
Първо, работата след нормалната продължителност на работното време ПРЕЗ РАБОТНИ ДНИ при УСТАНОВЕН НЕНОРМИРАН РАБОТЕН ДЕН се компенсира с допълнителен платен годишен отпуск. Но тук няма и намек за полагане на извънреден труд.
Извънреден труд (законосъобразно положен или не) се компенсира и със увеличено заплащане, и със почивка САМО ако е положен и в ДВАТА ДНИ, ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ДНИ НА СЕДМИЧНА ПОЧИВКА (това може да не са непременно събота и неделя).
Второ, чл.143, ал.1 КТ има приложение ВИНАГИ ОСВЕН при посочените чл.144 КТ изключения и при въведено сумирано изчисляване на работно време.
Освен това въвежането на сумирано изчисляване на работно време не дава индулгенция за полагане на извънреден труд по принцип, а е начин на организация на работното време така, че чрез гъвкаво определяне на периодите на заетост и почивка в отчетния период ДА НЕ СЕ ДОПУСКА полагане на извънреден труд. Но все пак това може да се случи - животът е шарен и тогава се прилага ограничението на чл.146 КТ.
чл.150 КТ просто сочи, че и в случаите на незакносъобразно полагане на извънреден труд т.е. извън случаите на чл.144 той се заплаща с увеличение съгл. чл.262 КТ. Но разпоребата на чл.150 КТ също не значи, че може да се полага извънреден труд законно извън хипотезите на чл.144 КТ.
nat
Потребител

Мнениеот nat » 08 Май 2007, 12:51

Извинявам се, ZZZZ, последната ми забележка не е към теб, а към тези, които цитираш. Хиляди извинения.
nat
Потребител

Мнениеот zzzzz » 08 Май 2007, 14:08

nat написа:Извинявам се, ZZZZ, последната ми забележка не е към теб, а към тези, които цитираш. Хиляди извинения.

Blagodaria,nat!I az towa se opitah da kaja che ne moje ednostranchivo da se opredeliat neshtata.A tochno kolegata s pretentzia da e vesht v po vaprosa grozno me obidi i v sashtoto vreme ne dade adekwaten otgovor na parvonachalno zadadenia vapros.
zzzzz
Потребител

Мнениеот nat » 08 Май 2007, 16:22

ZZZZ, не си го слагай на сърце. На това ми се случва винаги, когато хвана някой в грешка. Това е просто засегнатото самолюбие на някои участници във форума, с времето или се научаваш да чуваш и другите или винаги се чуставаш обиден и неразбран. C'est la vie!
nat
Потребител

Мнениеот gele_r » 13 Май 2007, 13:31

Здравейте,
не се карайте :P
Извинявам се, че озаглавих темата "извънреден труд", и по този начин заблудих участниците във форума :(
От написаното така и не стана ясно как се оформя положения труд в почивните дни при ненормирано работно време :shock: Питам за заповедта... трябва ли да се посочат имената на работниците/служителите или може с обща заповед.... не става въпрос за извънреден труд само заплащането е като такова,..... моля отново да ме извините за заблудата която всях :oops:
gele_r
Младши потребител

Мнениеот tati_go » 21 Фев 2008, 22:19

Какво е труд на работник, който е на ненормиран работен ден, но със знанието и без противопоставянето на работодателя работи преди началото на нормално установеното работно време????????
Аватар
tati_go
Потребител

Предишна

Назад към Трудово право