начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Срок на освобождаване от длъжност

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок на освобождаване от длъжност

Мнениеот wiener » 24 Юни 2010, 10:14

Уважаеми дами и господа!

Бях назначен на редовен трудов договор на длъжност учител в частно Сдружение (чл. 67 ал.1, т.1 във връзка с чл. 70). След една година работа си подадох уведомление за напускане, в което уведомявах работодателя си, че ще започвам на друго място след два месеца и половина от датата на подаване и с молбата да бъда освободен в предвидения от закона срок, за който предполагах, че е четири седмици. Но работодателят разписа уведомлението ми със срок на освобожданаве една седмица от датата на подаването ми. На въпроса ми, защо съм осбободен след една седмица, а не след четири седмици, както си мислех, служителката от личен състав ми обясни, че не съм подал "предизвестие", а "уведомление", заради което работодателят е взел решение да бъда освободен след една седмица от датата на подаването. Наистина, в заявлението ми бях формулирал като заглавие "Уведомление", защото така мислех, че е редно. Бях изрично упоменал, че в новата фирма ще започвам след повече от два месеца, но явно това не се взема под внимание. Сигурно по закон трябва да е така, но поради моето незнание във формулирането на терминологията в заявлението ми за напускане, аз се оказвам oщетен с три седмици, които няма да ми се начислят. Има ли някаква възможност да рекламирам това решение на работодателя? Моля Ви да ме посъветвате, има ли смисъл да предприемам каквото и да е, за да ми бъдат начислени четири седмици, а не само една?
Между впрочем в трудовия ми договор точката "Със срок на предизвестие...месеца (Срокът на предизвестието трябва да бъде еднакъв и за двете страни)" е оставена непопълнена. Това непопълване редно ли е и има ли значение?
Благодаря Ви за всеки сериозен съвет!
wiener
Нов потребител

Re: Срок на освобождаване от длъжност

Мнениеот kazimirc4 » 24 Юни 2010, 14:32

Моля да цитирате точно какъв текст съдържа "уведомлението" Ви към работодателя.От него ще зависят бъдещите Ви стъпкиV
kazimirc4
Потребител

Мнениеот wiener » 24 Юни 2010, 15:31

Уважаеми г-н ...!
Последна промяна wiener на 25 Юни 2010, 22:38, променена общо 1 път
wiener
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Юни 2010, 15:33

Ми не си посочил, че отправяш едномесечно предизвестие (едностранно), нито си посочил дата, считано от която да бъде прекратено по взаимно съгласие трудовото ти правоотношение - значи да бъде прекратено веднага. Прав е шефът ти. Не заради "заглавието", а заради текста. Поискал си от него да се съгласи за прекратяване - съгласил се е човекът. За даването на съгласие от него няма едномесечен срок, а едноседмичен, и както казахме, ако не се съгласите за друга по-късна дата (което ти не си поискал и съответно той не се е съгласявал), тр. правоотн. се прекратява веднага.
"В предвидения от закона срок" може да се разбира точно като едноседмичния срок за даване на съгласие, а не като предизвестие.
Карай, нали не оставаш без работа.

Колкото до непопълнената част от трудовия договор - не е проблем, счита се за 30-дневно, но в случая изобщо не говорим за предизвестие - ти си поискал съгласие.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Юни 2010, 15:48

Да много лошо си го написал , проблема не е в заглавието , а в съдържанието.Наистина повече прилича на искане за прекратяване по взаимно съгласие.Според мен "си се прекарал" , но човек се учи от грешките си!
Успех на новата работа!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот wiener » 24 Юни 2010, 15:54

portokal написа:Колкото до непопълнената част от трудовия договор - не е проблем, счита се за 30-дневно, но в случая изобщо не говорим за предизвестие - ти си поискал съгласие.

Аз прецених, че щом не е указано предизвестието в договора, няма за какво да се позовавам на него. Иначе защо има отделна точка в договора за това?
wiener
Нов потребител

Мнениеот portokal » 24 Юни 2010, 15:57

Текстът ти е написан така, като да не отправяш предизвестие, а да искаш съгласие, което е различно. Затова е.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Трудово право