начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Изискване на информация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изискване на информация

Мнениеот vvalentinov » 01 Дек 2010, 10:56

Здравейте,

обръщам се към Вас с молба за съвет и главно информация относно следния казус.
Преди около година бях уволнен от голяма корпоративна фирма, след сблъсък на интереси с прекият ми ръководител. Освободен бях по член 328 ал.1 т.5, за който знам, че според кодекса на труда това е съкращение на служителя, поради липса на ефективност и неспособност да се справи със задълженията си.
Това беше отбелязано и в трудовата ми книжка.
Следва подаване на документи в НАП и Бюро по труда. От НАП ми изискаха копие от Заповедта за уволнение и още няколко документа.
Сега подавам документи за нова работна позиция и знам,че новият ми работодател ще иска да направи проверка на всеки нов служител. Въпросите ми са следните:

1) Възможно ли е новият работодател да изиска копието от заповедта и в нея да види всички „суперлативи” изписани по мой адрес ?
2) Има ли давност на документите пазени в НАП (тоест има ли период от време, след който дадената при тях информация се унищожава)
vvalentinov
Нов потребител

Re: Изискване на информация

Мнениеот stratfor » 01 Дек 2010, 11:37

Имате право на иск по чл. 344, ал. 1, т. 4 от КТ. Тогава работодателя ще промени основание за уволнение в заповедта и трудовата книжка и няма да ви е неудобно при търсене на работа. При отказ на работодателя да впише, се извършва от инспекцията по труда. Давността за иска по т. 4 е 3 години.
stratfor
Младши потребител

Назад към Трудово право