начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Помощ, въпрос за пенсиониране на военнослужещ с мисии зад гр

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ, въпрос за пенсиониране на военнослужещ с мисии зад гр

Мнениеот svetlin128 » 16 Дек 2010, 17:01

Здравейте, имам следните няколко въпроса на които не мога да открия човек, който може да ми отговори правилно.
Военнослужещ съм, остават ми 4 години за да покрия две трети от необходимите 25 години даващи право за пенсиониране 1-ва категория. От 2012 с 4 месеца на година до 28. Тоест 2/3 стават 18 години и 8 месеца. Въпросите ми са:
1. Как да тълкуваме това че мисиите зад граница се признават за осигурителен стаж, както на парашутисти, витлова авиация и т.н. Знае се че военния парашутист има право да се пенсионира след 15 години служба.
2. Ако направя 2/3 действително прослужено време и имам 4 мисии зад граница по 6 месеца и 6 години като парашутист и съм завършил висше военно училище с 5 годишен срок на обучениемога, като мога да си закупя около 3 години, мога ли да се пенсионирам след тази дата, когато изслужа тези 2/3 или трябва да чакам докато си излужа 25-те или вече ще бъдат 28 години.
да разбирам ли че мисиите зад граница и прослужените ми 6 години като парашутист ще ми бъдат от полза само за коефицент за пенсия.
Благодаря Ви много за отговорите предварително и моля да се избягват излишни спорове на тема цивилни срещу военни. Лек ден и весели празници на всички участници в този сайт.
svetlin128
Нов потребител

Re: Помощ, въпрос за пенсиониране на военнослужещ с мисии зад гр

Мнениеот wladi » 19 Дек 2010, 22:53

КСО “Чл.69 (1) Военнослужещите придобиват право на пенсия при освобождаване от служба независимо от възрастта им и при осигурителен стаж, както следва:
1. до 31 декември 2011 г. – 25 години общ осигурителен стаж, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;
2. от 31 декември 2011 г. – общият осигурителен стаж по т. 1 се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с 4 месеца до достигане на 28 години, от които две трети действително изслужени като военнослужещи по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Мисиите зад граница спомагат само за увеличаването на общия осигурителен стаж при преобразуването му от 1-ва в 3-та категория. 3 год за 1 год при мисиите и 5 год за 3 год при останалия стаж КВС. Същото се отнася и за закупуването на стаж от учението, т.е. това ще спомага за допълването на стажа в липсващите съответно до 25 - 28 години.
Изискващите се 2/3 действително изслужени, трябва да са действително календарно изслужени към датата на уволнението от КВС.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Мнениеот svetlin128 » 19 Дек 2010, 23:44

Благодаря Ви за отговора,
значи съгласно промените в КСО ако направя изискваните 2/3 действителна военна служба, до 25-28 години мога да добавям висше образование, което се брои 1 година за 1 година и срока на мисиите, като той е 1 към 3, или ако имам 2 години престой в мисия това са около 4 години осигурителен стаж.
Мога ли тогава да смятам, че в този случай ако имам 18 години действителна служба и 2 години мисии, плюс 5 години висше военно, съм със 18+4+5 = 27 години осигурителен стаж (приблизително) и ми остава да служа само една година, при условие че трябва според КСО е дошло време да събера 28 години стаж. Прието ли е това, мисиите да се броят за осигурителен стаж.
Благодаря Ви още веднъж.
Весели празници
svetlin128
Нов потребител

Мнениеот wladi » 29 Дек 2010, 19:20

Старото: За участниците в операции и мисии зад граница с висока степен на риск една година се брои за три години осигурителен стаж от трета категория, а при ниска степен на риск – една година се зачита за две.

От форума за новото в КСО:
текст в преходните и заключителни разпоредби. По тази причина ще го цитирам: „Осигурителният стаж на правоимащите лица по чл. 104, ал. 7 и 8 (б.р. – става дума за участниците в мисии) се определя въз основа на издадени по реда на наредба на Министерския съвет по § 45, ал. 1 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България удостоверения за осигурителен стаж, включително за участие в мисии и операции извън територията на страната осъществени или започнали до 12.05.2009 г. Отпуснатите пенсии за осигурителен стаж и възраст на лицата по чл. 69, които са участвали в операции и мисии извън територията на страната, се преизчисляват от 12.05.2009 г., ако в 1-годишен срок от влизане в сила на този закон подадат заявление и удостоверение за осигурителен стаж в съответното териториално поделение на Националния осигурителен институт.”

В ДВ 100/2010 вижте окончателния текст.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител

Назад към Трудово право