начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

платен годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

платен годишен отпуск

Мнениеот anny_ilcheva » 10 Май 2011, 12:25

Имам ли право на платен годишен отпуск, ако нямам минимум 8 месеца служебен стаж, но съм придобила право на отпуск, тъй като преди да постъпя на държавна служба съм работила по трудово правоотношение и имам необходимите минимални 8 месеца? Благодаря!
anny_ilcheva
Нов потребител

Re: платен годишен отпуск

Мнениеот Raffaello » 11 Май 2011, 11:20

Не, нямате право на платен годишен отпуск докато не придобиете 8 месеца служебен стаж.

Нормата на чл. 56 (1) ЗДСл е императивна и предпоставката за придобиване право на отпуск е 8 месеца служебен стаж, т.е. стажът придобит по трудово правоотношение не може да бъде включен към този по служебното, за да се достигне до 8 месеца.

чл. 115 дава определение на служебен стаж - Служебен стаж по смисъла на този закон е времето, през което държавният служител е работил на държавна служба, включително и на стажантски длъжности, доколкото друго не е предвидено в този или в друг закон.

До придобиването на 8 месеца служебен стаж имате право да поискате ползване на неплатен отпуск.
Raffaello
Младши потребител

Re: платен годишен отпуск

Мнениеот anny_ilcheva » 11 Май 2011, 13:37

Благодаря много за информацията!
anny_ilcheva
Нов потребител

Назад към Трудово право