начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

чл.327, ал.1, т.7 ?!?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.327, ал.1, т.7 ?!?

Мнениеот petrova.magdalena » 13 Юли 2011, 15:36

Здравейте!
Имам следният въпрос:
При сключен трудов договор с основание чл.68, ал.1, т.3 от КТ, може ли работникът да се възползва от разпоредбата на чл.327, ал.1, т.7 от КТ, при условия ,че новият трудов договор е при друг работодател и със срок за изпитване?!? Честно казано ме притеснява срокът за изпитване :)
Моля, дайте мнение!
Благодаря, предварително!
Аватар
petrova.magdalena
Младши потребител

Re: чл.327, ал.1, т.7 ?!?

Мнениеот Гост. » 13 Юли 2011, 22:45

Според мен не бива да ви притеснява срокът за изпитване, а друго, което не сте изложила във фактологията, но съществено, за да се даде евентуален отговор.
Новият договор срочен ли ще да е или за неопределено време, така шото няма договор с посочено правно основание само чл. 70 ( ако не е посочено друго- приема се, че е безсрочен) и от там лесно ще изведете отговор на питането си.

п.п. Съмнявам се, колегата Петков да го е затруднил този въпрос. :)
Гост.
Старши потребител

Мнениеот petrova.magdalena » 14 Юли 2011, 09:57

Да, новият трудов договор е за неопределено време, но има срок за изпитване, който наистина много ме притеснява.
Колегата Петков?!?
Аватар
petrova.magdalena
Младши потребител

Мнениеот narina » 14 Юли 2011, 12:01

petrova.magdalena написа:Здравейте!
Имам следният въпрос:
При сключен трудов договор с основание чл.68, ал.1, т.3 от КТ, може ли работникът да се възползва от разпоредбата на чл.327, ал.1, т.7 от КТ, при условия ,че новият трудов договор е при друг работодател и със срок за изпитване?!? Честно казано ме притеснява срокът за изпитване :)

Не разбирам какво точно Ви притеснява ...
Цитираната уредба - чл.327, ал.1, т.7 от КТ, Ви дава право да прекратите трудов договор, който е срочен /във Вашия случай предполагам това е ТД при работодател №1 -с основание чл.68, ал.1, т.3 от КТ/, без да дължите предизвестие на работодателя си в случай, че сключите нов ТД за неопределено време:
"7. .................. и премине на друга работа за неопределено време;"
Това, че по втория ТД имате срок на изпитване не означава, че не може да се възползвате от прекратяването на срочния ТД без предизвестие. Повтарям - необходимо условие, обаче, е новия ТД да е за неопределено време.
Уговореният срок за изпитване може да Ви притеснява във връзка с това, че до изтичането му /на срока/ новият Ви работодател има право да прекрати ТД без предизвестие -чл.71(1),КТ.
Същото право имате и Вие, ако срокът е уговорен двустранно, т.е. няма да дължите предизвестие, ако решите да прекратите ТД в срока на изпитване.
Дано съм разбрала правилно притесненията Ви.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот petrova.magdalena » 14 Юли 2011, 12:24

Да, общо взето това ме притесняваше. Благодаря за съдействието :D
Аватар
petrova.magdalena
Младши потребител

Назад към Трудово право