начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Освобождаване от работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Освобождаване от работа

Мнениеот krasita83 » 27 Май 2011, 14:46

Здравейте!
Имам проблем с шефовете ми, при които се водя на работа! Работя в един хотелски комплекс - на рецепция, но в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години. След 15 дни дъщеря ми навършва 2 г. и трябва да се върна на работа, но разбрах, че шефът ми ми е приготвил документите да ме праща на борсата! Искам да знам има ли право да ме освободи от работа и също така дали има право да ме кара да давам нощни смени!?
Благодаря предварително!
krasita83
Нов потребител

Re: Освобождаване от работа

Мнениеот dessys » 27 Май 2011, 15:22

Нощният труд е забранен на майки с деца до 3 години, т.е. работодателят ви няма право да ви кара да давате нощни смени. Освен това докато детето ви не навърши 3 години вие се ползвате със специалната закрила на закона и за да ви освободи е необходимо разрешение от инспекция по труда, което обаче може да бъде поискано само ако са налице определени хипотези.
dessys
Потребител

Мнениеот krasita83 » 15 Авг 2011, 15:48

Здравейте отново!
Въпросът ми е следния - при връщане на работа след майчинство, работодателят ми има ли право да ми удължава работното време, при положение че в трудовия ми договор е записано 8 часа!?
krasita83
Нов потребител

Мнениеот da345 » 16 Авг 2011, 10:34

А преди да излезете в отпуск каква беше продължителността на работният ден?
da345
Младши потребител

Мнениеот krasita83 » 17 Авг 2011, 08:44

Работих по 12 часа на ден, но в трудовия ми договор пише 8 часа!
krasita83
Нов потребител

Мнениеот da345 » 17 Авг 2011, 17:11

Наред са си нещата при Вас. Работното време в хотелите се отчита сумарно. Необходимо е да се спазват междудневните почивки и да не се надвишават часовете за избрания период - седмично, месечно. За полагането на нощен труд е необходимо да дадете писмено съгласие, което може да бъде оттеглено пак от Вас. Вие се договаряте с работодателя, той не може да действа едностранно.
da345
Младши потребител

Назад към Трудово право