начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Съкращение на щата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращение на щата

Мнениеот tharila » 19 Авг 2011, 17:52

Здравейте,

За първи път пиша във вашия форум и наистина се надявам за малко помощ. Наскоро бях съкратена (съкращение на щата), работя като Началник отдел информационни технологии в държавна фирма и моят работодател предпочете човек с много по-малък стаж и неподходящо образование да остане на длъжност Администратор, който ми беше подчинен. Двете длъжности са сходни, моята е с много повече отговорности и изисквания, познания по Линукс и сървърни технологий - всичкото това липсва в длъжностната характеристика на лицето което изпълнява длъжността Администратор. Ще посоча няколко неща които ми идват наум за да добиете представа за какво говоря:
1. Аз имам 6 години стаж във фирмата, колегата ми по-малко от 2 - мисля че като цяло имам 2-3 години стаж повече от него и все на подобни длъжности.
2. Аз разбирам от Linux сървърни операционни системи колегата ми не, изрично това е махнато от неговата длъжностна характеристика, просто такъв човек ни трябваше който да се грижи за дребните неща. 3 от най-важните сървъри във фирмата работят на Линукс.
3. Аз съм с висше техническо образование - Магистър - Компютърни системи и Електроника, колегата ми е със средно икономическо образование;
4. Нямам никакви официални оплаквания, предупреждения за несправяне с работата и т.н. - както сами се досещате няма човек във фирмата който да е 100% доволен от Администраторите, но все пак се задържах на длъжността цели 6 години и създадох доста добри и приятелски взаимоотношения с всички колеги. За целия период на работа нямаме загубени данни, неработещо приложение, спиране на интернета и т.н.. Общо взето не виждам нещо за което някой би се оплакал от ИТ отдела.
5. До преди да ме съкратят аз бях единственото лице с достъп до ключови програми и системи на наши партньори доставящи редица услуги - хелпдескове за описване на проблеми с ползвани от нас програми, акаунти за управление на домейни ползвани от фирмата и много други.

Ще спра до тук, не искам да ви отегчавам допълнително, въпроса ми е:
Имам ли основание да смятам че съм съкратена неправомерно? Ако е така какви действия мога да предприема срещу работодателя си?

Предварително благодаря за оказаното съдействие!
tharila
Нов потребител

Назад към Трудово право