начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Право на обезщетение за неползван отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на обезщетение за неползван отпуск

Мнениеот krikri » 09 Авг 2011, 19:07

Здравейте,

Бих искала да попитам за следното: бях назначена на срочен договор преди няколко месеца,през което време използвах отпуска. Накараха ме да си пусна няколко дни платен и няколко неплатен,защото съм работила в тази фирма само няколко месеца. Сега ме съкратиха и и искам да съм наясно със следното: За всеки отработен месец в годината ми се полага по 1,и нещо си ден на месец,поне така ми обясниха, но аз имам стаж над 10 години преди това назначение. Не е ли редно да ми изплатят обезщетение за останалите до 20 дни платен годишен отпуск, след като ми предстои регистрация в бюрото по труда.

Предварително благодаря!
krikri
Нов потребител

Re: Право на обезщетение за неползван отпуск

Мнениеот sunrise » 10 Авг 2011, 12:24

тези 10г. са по този или друг договор? Ако са по друг сега ще Ви платят пропорционално, а не 20 дни.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот maraja_pavlova » 10 Авг 2011, 20:17

Продължителността на платения годишен отпуск се определя според продължителността на трудовия стаж, без значение дали е придобит на настоящето ви работно място или на друго.
maraja_pavlova
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 11 Авг 2011, 10:29

maraja_pavlova написа:Продължителността на платения годишен отпуск се определя според продължителността на трудовия стаж, без значение дали е придобит на настоящето ви работно място или на друго.

И това прочетохте къде точно? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот tanya_lazarova » 11 Авг 2011, 10:53

sunrise написа:
maraja_pavlova написа:Продължителността на платения годишен отпуск се определя според продължителността на трудовия стаж, без значение дали е придобит на настоящето ви работно място или на друго.

Има практика. Това, че работодателите масово го тълкуват в друг смисъл, си е друг въпрос. Проф. Мръчков в "Трудово право" (изд. 2006 или 2007 - не помня точно), изрично е застъпил същата теза, че трудовият стаж е общ, а не при конкретен работодател.
tanya_lazarova
Нов потребител

Мнениеот krikri » 11 Авг 2011, 18:05

Тоест да разбирам, че след като съм била на работа в тази фирма само 2 месеца ми се полагат 3 дни да речем платен отпуск и това е. След съкращение не ми дължат обезщетение за останалите 17дни? А защо тогава, когато се започва нова работа, и ползваш платен отпуск, работодателя изисква бележка, че не си ползвал такава на предходната месторабота.

ПС: Стажът от 10 години е в друга фирма
krikri
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 15 Авг 2011, 19:06

tanya_lazarova написа:
sunrise написа:

Има практика. Това, че работодателите масово го тълкуват в друг смисъл, си е друг въпрос. Проф. Мръчков в "Трудово право" (изд. 2006 или 2007 - не помня точно), изрично е застъпил същата теза, че трудовият стаж е общ, а не при конкретен работодател.

Ами цитирайте я практиката. Къде пише,че като имаш повече стаж при някой имаш повече отпуска. А и при прекратяване на договора се дължи обезщетение за неползван отпуск.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lv_ivg » 18 Авг 2011, 13:15

Размерът на отпускът се изчислява правопропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Размерът на основния платен годишен отпуск е 20 дни.
За два месеца трудов стаж се изчислява като 20 дни (ОПГО) се разделя на 12 месеца (1 година) = 1.6666 дни се полагат за един месец работа, 1.6666 умножаваме по 2 =3.333, т.е. 3 дни за два месеца, 10 дни за 6 месеца и т.н.
Ако сте работила в тази фирма, договорът ви е бил прекратен, то ако е имало неползван отпуск е следвало да ви бъде изплатено обезщетение за полагащите ви се дни (чл. 224, ал. 1 от КТ).
Ако след прекратяването на предишния трудов договор е сключен нов срочен и сте работили 2 месеца ви се полгат 3 дни платен отпуск, в случай, че сте ги ползвали при прекратяване не ви се дължи обезщетение.
lv_ivg
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 21 Авг 2011, 01:40

Здравейте,

Отговорът на последния участник е правилен.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право