начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Право на командировъчно

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на командировъчно

Мнениеот gudza » 15 Фев 2012, 00:19

Работя като счетоводител в детска градина в едно село . Естеството на работата ми налага да се ходи в различни институции в града . До преди два дни това беше уредено с предишния директор на детската градина , издаваше заповед за командировъчно с цел осигуряване на финансово-счетоводната дейност на детската градина. Разстоянието от селото до града е 18 км . Седалището на детската градина е извън града . Новия директор /от два дни / отказва да ми издава заповед за командировъчно с оправдание ,че се прибирам в града след работното време. Адресната ми регистрация е в селото, където е седалището на администрацията на детската градина уточнено във вътрешните правила на детската градина. ВЪПРОСА МИ Е : Имам ли право на командировъчни разходи при извършване на служебните задължения , които са свързани с ходене в града и имам ли право да откажа да извърша някаква работа свързана с посещение на учреждение извън рамките на населеното място на седалището на детската градина, ако ми се отказва издаване на заповед за командировъчно. На какво основание мога да откажа , тъй като в чл. 66 ал 1 от КТ е упоменато, че мяс­то­то и ха­рак­те­рът на ра­бо­та­та се оп­ре­де­лят с тру­до­вия до­го­вор меж­ду ра­бо­то­да­те­ля и ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля, и в ал. З към съ­щия член за мяс­то на ра­бо­та се смя­та се­да­ли­ще­то на пред­п­ри­я­ти­е­то, с ко­е­то е склю­чен тру­до­ви­ят до­го­вор, до­кол­ко­то дру­го не е уго­во­ре­но или не след­ва от ха­рак­те­ра на ра­бо­та­та.
gudza
Младши потребител

Re: Право на командировъчно

Мнениеот narina » 15 Фев 2012, 11:48

Няма връзка с Вашата лична адресна регистрация, но...
След като съгласно сключения ТД мястото на полагане на труд е в седалището на работодателя - в случая селото и конкретно в детската градина и от уговорките по договора не следва друго, то за всяко служебно посещение извън населеното място ще Ви се дължат командировъчни в размер, съобразен с минималния. Конкретно, след като не преспивате в другото населено място - това са дължими средства в размер мин. 10 лв дневни + транспортните разходи /доказани/. Моля проверете последното, скоро не съм гледала точния размер, но не съм чула и за промяна в наредбата./ В допълнение, без значение, че излиза извън работното време, щом е свързано с изпълнение на служебните Ви задължения, имате право да търсите и обезщетения за трудова злополука /дано не се налага/.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот darii » 15 Фев 2012, 16:04

Имате право на командировъчни без значение дали в трудовия договор е посочено, че следва да ходите до тези институции.
Къде ходите след работно време си е ваша работа. Работодателя е длъжен да следи какво правите в работно време. Та в този ред на мисли си изпълнявайте задълженията на работното място. В случай че се налага да ходите другаде то писменно уведомете работодателя си и поискайте да Ви командирова. В искането опишете къде, за какво ще ходите и до кога трябва да се отиде / за да нямате проблем с изпуснати срокове/ . Предвид факта че се касае за детска градина можете искането си да го изпратите и до Кмета на Общината. Тромаво но след като новия Ви шеф отказа това е варианта.
Може шефа да е решил лично да ходи по институциите, а не да командирова Вас. Ако Вие ходите трябва да сте командирована /иначе как ще оправдаете отсъствието си от работа/.
darii
Младши потребител

Мнениеот gudza » 15 Фев 2012, 22:30

шефката се мотивира , че кмета на общината е забранил да издава командировъчно , не ми се полагали защото съм живеела реално в града - това е нейния отговор - посетих инспекция по труда , свързах се адвокат по трудово право и от двете места ми отговориха ,че имам право да откажа , казах й , отговора беше ,че ще ходи сега тя да пита и да се консултира ..... то е ясно ,че е тенденциозно отношението ... оТ ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА , ме посъветваха да подам жалба . Не е решила да ходи лично , каза че така и така се прибирам в града , щяла съм да тръгна по-рано и да свърша работати да се прибера . Където можело щяла тя да ходи защото кмета така бил казал , а ние сме на делегиран бюджет , но тя е директор само от няколко дни и още не взима никакво решение без негово разрешение , в общината си имат служебен транспорт , а ние нямаме .... даже ми каза шефката че ходенето било здравословно ..... Съвет ?
gudza
Младши потребител

Мнениеот darii » 16 Фев 2012, 12:08

Откажете и писменно и отказа заведете във входящия дневник на детската градина. В отказа опишете, че без писменно нареждане няма да напускате по-рано работното си място и няма да ходите извън него за собствена сметка.
Пуснете жалба в инспекцията по труда. Опишете казуса и ги помолете да дадат указания на шефката Ви да издава заповеди за командировка в случайте, когато на нейн служител се налага да пътува във връзка със изпълнение на служебните му задължения.
Не изпълнявайте устни нареждания искайте винаги да са в писмен вид.
darii
Младши потребител

Мнениеот gudza » 16 Фев 2012, 18:31

Благодаря , аз вече посетих инспекцията по труда и от там ме пъсоветваха същото , предадох на шефката , че ще подам жалба и ако не ми издава командировъчно ще отказвам да извъшвам служебни задължения извън сградата на детската градина - отговора беше :" аз ще отида да питам и аз какво ще ми кажат на мен , защото аз считам ,че не ти се полагат пари за командировъчно".До този момент не ми се е обадила да ми каже какво са й отговорили , а уж обеща да се обади ...... не знам дали защото не й изнася отговора . Утре се надявам да ми отговори .
gudza
Младши потребител

Мнениеот gudza » 17 Фев 2012, 18:39

и така .... получих отговор - дневни командировъчни когато се наложи , но ще уточнява дали ще се плаща или не и следващото беше, че ще промени длъжностната характеристика и няма да отговарям на условията/достатъчно стаж по специалността /, и ще ме освободи от длъжността счетоводител - назначена съм към детската градина като домакин на основен трудов договор за неопределено време и със допълнително споразумение съм назначена за счетоводител до завръщане на титуляра . Ако реша да напускам какъв срок на предизвестие трябва да спазвам 1 или 3 месеца ? А ако ще ми прекратява договора като счетоводител какъв срок на предизвестие трябва шефката да ми даде 1 или 3 месеца ?
gudza
Младши потребител

Мнениеот darii » 09 Мар 2012, 14:12

По основния Ви трудов договор предизвестието е 1 месец.
По допълнителния тр. договор 3 месеца, но не повече от срока, за който е сключен.
darii
Младши потребител

Назад към Трудово право