начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Недопускане до работното място

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Недопускане до работното място

Мнениеот p_e_p_i_84 » 14 Авг 2012, 22:50

Здравейте!
Имам няколко въпроса, но преди това ще опиша каква е ситуацията. Майка ми работи като продавач-консултант на постоянен трудов договор. Преди няколко дни, работодателят й взема ключовете за магазина, в който тя работи и не я допуска до работното място. От инспекцията по труда са я посъветвали да отиде 2 дни на работа, независимо от това, че работодателят й не я допуска до работното място и съответно да има свидетели, че е ходила на работа, за да не е един вид самоотлъчка и да не бъде изтълкувано като доброволно напускане от нейна страна. Тя е направила това, което са я посъветвали. Освен това, не е получавала заплата от месец март тази година.
Въпросите са ми следните:
1. Какво трябва да направи по повод на това, че работодателят й не я допуска на работа?
2. Какъв е редът, по който тя може да си получи заплатите, които си е изработила?

От инспекцията по труда ми обясниха, че тя може да прекрати едностранно трудовото правоотношение като подаде заявление по чл. 327, т. 2 от КТ, но не можах да разбера това заявление към кой трябва да бъде подадено - към работодателя или към някоя институция?
И последно, дължи ли работодателя обезщетение в случай, че трудовите правоотношения бъдат прекратени по чл. 327, т. 2 от КТ, каквото се дължи при съкращение на работник?
Благодаря предварително!
p_e_p_i_84
Нов потребител

Назад към Трудово право