начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор

Мнениеот minevsz » 16 Фев 2016, 23:14

Здравейте, моят казус е следният. Назначен съм на работа на основание чл.70 ал.1 във връзка с чл.67 ал.1 т.1.
Срокът на изпитване е 6 месеца, а срокът за предизвестието при прекратяването на договора е еднакъв за двете страни и се определя на 3 месеца.
Аз все още съм в изпитателен срок и въпросът ми е мога ли да прекратя договора без предизвестие или може ли то да е в срок от 1 месец.
minevsz
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудов договор

Мнениеот kazony » 18 Фев 2016, 13:01

След като сте в срок за изпитване и договорът не се е превърнал в безсрочен, то можете да го прекратите без предизвестие. Това е общото правило. Нещата се променят обаче,ако в договорът е посочено, че срока е уговорен в полза на работодателя. Тогава за Вас като служител се прилагат правилата на трудов договор за неопределено време - Чл. 326. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работодателя.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 108 от 2008 г.) Срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца.
kazony
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудов договор

Мнениеот jhoro » 19 Фев 2016, 05:43

kazony написа:След като сте в срок за изпитване и договорът не се е превърнал в безсрочен, то можете да го прекратите без предизвестие. Това е общото правило.

Не само е общо правило, а и
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
jhoro
Активен потребител

Назад към Трудово право