начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

учителска пенсия НПОС чл. 19

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот johnny666 » 17 Яну 2020, 16:24

в чл. 19 ал. 1 от Наредбата за Пенсиите и Осигурителния Стаж пише:

"учителски стаж е осигурителният стаж, положен на учителска или възпитателска дейност в учебни и възпитателни заведения".

някой може ли да ми каже, детските градини считат ли се за такива заведения? защо ми отказват учителска пенсия, позовавайки се на чл. 19 ал. 4 където става дума за стаж в заведения за предоставяне на социални услуги, какъвто нямам? моят стаж е в училища и детски градини.
johnny666
Нов потребител

Re: учителска пенсия НПОС чл. 19

Мнениеот nikodim77 » 17 Яну 2020, 21:18

Здравейте,
Конкретно на въпросът Ви – „детските градини считат ли се за такива заведения?” (ства дума за учебни и възпитателни заведения) Отговорът е ДА! Обосновавам представения с категоричност отговор с текстовете от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) и по-конкретно чл. 2, ал. 3 и чл. 24 от същия закон. Явно се сблъсквате с поредната професионална некомпетентност, при която разни назначени „ерудити” си интерпретират нормативната база на РБ. както им скимне, или просто е опит да ви хванат за канарче.
Във вашия случай следва служителя/ите/ да се водят от ал. 1 на чл. 19 от наредбата, а не да си правят съчинения по картинки… В случай, че се запънат – държейки на тяхното, поискайте им мотивиран отказ – писмен.
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот johnny666 » 18 Яну 2020, 01:02

ами то всъщност отказът е писмен, така че ще трябва да пиша жалба.

а по принцип в тази ал.4 където става дума за "други места за предоставяне на социални услуги в общността", какво всъщност се има предвид? кои са тези други места, които не са специализирани институции?
johnny666
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 18 Яну 2020, 01:58

Здравейте отново,
Нещо не е така както трябва…? :roll:
От предходният Ви въпрос се извежда извода, че сте бил учител или възпитател, а отказът с мотиви – чл. 19, ал. 4 следва да е грешен (незаконосъобразен)? В случай, че сте предоставили изискуемите документи, удостоверяващи стажът Ви като учител (възпитател), то следва нещата да минат по реда на чл. 19, ал. 1 от НПОС.
Виждането ми, че нещо не е така както трябва произтича от обстоятелството, че имате писмен отговор, който вярвам е мотивиран, както и това, че продължавате да се интересувате от това, какво се има предвид под „други места за предоставяне на социални услуги в общността”…?!?
В крайна сметка Вие си знаете най-добре какво Ви интересува, както и вероятно ще успеете да защитите правата си… Все пак по отношение на другите места за предоставяне на социални услуги в общността:
Социални услуги, предоставяни в общността са услуги, предоставяни в семейна среда или в среда, близка до семейната.
Социалните услуги, които се предоставят в общността са: личен асистент; социален асистент; домашен помощник; домашен социален патронаж; дневен център; център за социална рехабилитация и интеграция; център за временно настаняване; приемна грижа; кризисен център; център за настаняване от семеен тип; защитени жилища; обществени трапезарии, и т.н.

Огромен интерес будят у мен мотивите в писменият отказ, който Ви е представен. :roll:
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот johnny666 » 18 Яну 2020, 20:03

според мен не ми признават част от стажа за детските градини по ал. 1, защото е направен в друга държава (членка на Европейския Съюз). според вас това правомерно ли е? и какво мога да направя - дали да си закупя стаж за липсващите години, за да получа пенсия на общо основание, като не ми дават учителска?

друг въпрос, защо вместо да напишат в прав текст, че не признават учителски стаж от чужбина, се мотивират с ал. 4, която изглежда няма никаква връзка със ситуацията.
johnny666
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 19 Яну 2020, 01:24

Доколкото ми е известно стажът придобит в друга държава членка следва да бъде признат при пенсиониране у нас. Друг е въпросът с признаване на конкретен професионален такъв, какъвто е учителския. Това зависи от спогодбите между БГ и съответната страна членка, както и разните му там регламенти, директиви и т.н.
По отношение на доказване на стажа ето тук: https://pravatami.bg/28738 и тук: https://financebg.com/%D0%BF%D1%80%D0%B ... %87%D1%83/ са представени нещата що годе ясно.
На втория въпрос за мотивирането с ал. 4 на чл. 19 от НПОС няма как да се даде смислен отговор без конкретно познаване на текста на отказа. Ситуацията ме навежда към мисълта, че е добре да посетите специалист в областта, вероятно адвокат, който се занимава с тази материя. Още повече след като мислите (а и трябва) да жалите отказа.
nikodim77
Активен потребител

Назад към Трудово право