начало

Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент Защо румънският Конституционен съд анулира изборите за президент

Тълкуване на чл.327 т.2 от Кодекса на труда

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тълкуване на чл.327 т.2 от Кодекса на труда

Мнениеот di_jankova » 03 Юли 2006, 22:52

Здравейте!
Надявам се тук да намеря някой, който ще може да отговори на въпроса ми, а той е следният: чл.327 т.2 от КТ гласи: „Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато: работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;” и в тази връзка: забавянето на изплащането на трудовото възнаграждение е допустимо до колко дни, и това регламентирано ли е в друг нормативен акт. В конкретният случай искам да получа отговор на това: ако в трудовия договор като дата за изплащане на трудовото възнаграждение е посочено последното число на текущия месец, значи ли това, че ако заплащането се забави, работникът има право на първо число на следващия месец (когато закъснението е само един ден) да поиска прекратяване на трудовия договор на това основание и да търси обезщетение по чл.221 ал.1?
Ще съм благодарна ако някой може да ми отговори на това!
di_jankova
Нов потребител

Re: Тълкуване на чл.327 т.2 от Кодекса на труда

Мнениеот donna » 03 Юли 2006, 23:07

di_jankova написа:Здравейте!
Надявам се тук да намеря някой, който ще може да отговори на въпроса ми, а той е следният: чл.327 т.2 от КТ гласи: „Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато: работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване;” и в тази връзка: забавянето на изплащането на трудовото възнаграждение е допустимо до колко дни, и това регламентирано ли е в друг нормативен акт. В конкретният случай искам да получа отговор на това: ако в трудовия договор като дата за изплащане на трудовото възнаграждение е посочено последното число на текущия месец, значи ли това, че ако заплащането се забави, работникът има право на първо число на следващия месец (когато закъснението е само един ден) да поиска прекратяване на трудовия договор на това основание и да търси обезщетение по чл.221 ал.1?
Ще съм благодарна ако някой може да ми отговори на това!

Забавата макар и с един ден си е забава и можете да прекратите договора на основание чл.327 ал.2 КТ ,е разбира се това последно число от месеца да не е почивен ден, тъй като когато последният ден от срока е неприсъствен , срокът свършва в първия следващ присъствен ден
donna
Старши потребител

Мнениеот lexi » 07 Юли 2006, 10:24

Ако в договора пише:

Основно месечно трудово възнаграждение ... еди колко си лева, което ще се изплаща всеки месец.

ако съм работил целия месец, а получа РЗ следващия месец на 10-то число, мога ли да се позова на това като забавяне и да прекратя ТД без предизвестие?
lexi
Нов потребител

Мнениеот Leader » 06 Апр 2007, 21:43

А някой знае ли кога мога да напусна по чл.327 т.2, ако в договора ми не е упоменото кога се изплаща трудовото възнаграждение? Това не е ли неспазване на чл.66 т.7 ?
Leader
Нов потребител

Назад към Трудово право