начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Моля за помощ за въпрос за съкращение от работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за помощ за въпрос за съкращение от работа

Мнениеот todorzk » 30 Юни 2007, 09:30

Здравейте.Тъй като не видях друга подобна тема а имам проблем затова реших да пусна тази тема.И така проблема ми е следният.От 12 години работя в часна фирма и сега работодателят закрива фирмата ни. На безсрочен трудов договор съм и ме съкращават без предизвестие. Та въпроса ми е на какво обещетение имам право при тоя случай.Работодателят ми предлага една брутна заплата. Не трябва ли това обещетение да е по голямо.Това ми е въпроса . Благодаря ви за вниманието.
todorzk
Нов потребител

Мнениеот ddesi » 30 Юни 2007, 13:48

Обезщетението е в размер на брутното тр.възнаграждение, за времето през което сте останали без работа, но не повече от месец.
ddesi
Младши потребител

Мнениеот apk76 » 30 Юни 2007, 16:30

платили са ви обезщетение за неспазено предизвестие, не и за прекратяване на труд правоотношение - вижте чл.220 и 330 Кодекса на труда- прекратяване на труд договор по инициатива на работодателя с/у уговорено обезщетение
какво основание за прекратяване на труд договор се сочи ?
apk76
Потребител

Мнениеот todorzk » 02 Юли 2007, 20:22

Основанието което ми казаха е затваряне (спиране или закриване)на производството.
todorzk
Нов потребител

Мнениеот hebigatsu » 03 Юли 2007, 01:29

8) Посоченото от todorzk основание сочи за приложението на чл.328 ал.1 т.1 или т.2 от КТ, което следва да стане с едномесечно предизвестие. Тъй като todorzk посочва, че в неговият случай няма отправено предизвестие, то принципно следва да му бъдат изплатени обезщетения на основание чл.220 ал.1 от КТ (за неспазено предизвестие - в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието), на основание чл.222 ал.1 от КТ(за периода, през който е останал без работа, но не повече от един месец - в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя) и на основание чл.224 от КТ(за неизползван платен годишен отпуск).
Вероятно todorzk би могъл да предяви и други претенции, но това следва да стане след консултация с юрист - специалист по трудово право(адвокат, синдикален експерт и т.н.)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот ivanova5 » 29 Апр 2008, 18:35

Темата е от миналата година, но е аналогична със случващото се сега с мен. Ще съм благодарна на отговор-обезщетена съм по чл. 224 и чл. 220, т.1 но разбрах и за полагащото ми се по чл. 222 ал.1 едномесечно брутно трудово възнаграждение, за да се възползвам и от него какви точно документи да представя на бившия си вече работодател и в какъв срок.
ivanova5
Нов потребител

Мнениеот Melly » 29 Апр 2008, 20:02

ivanova5 написа:............. но разбрах и за полагащото ми се по чл. 222 ал.1 едномесечно брутно трудово възнаграждение, за да се възползвам и от него какви точно документи да представя на бившия си вече работодател и в какъв срок.

Обезщетение при уволнение на други основания (Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Чл. 222. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

(2) При прекратяване на трудовото правоотношение поради болест (чл. 325, т. 9 и чл. 327, т. 1) работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, ако има най-малко 5 години трудов стаж и през последните 5 години трудов стаж не е получил обезщетение на същото основание.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., бр. 25 от 2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.

Инфорацията ви е оскъдна и пради това, предоставям текста на чл.222 КТ. В заповедта ви за прекратяване на трудовото правоотношение е посочно основанието. Ако вашият случай попада в някоя от хипотезите на цитирания чл. 222 КТ, подайте малко повече информация, за да ви се даде насока. На така поставен въпрос е несериозно да се отговори.
Редно е и да си направите консултация с адвокат.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот tania_gan » 29 Апр 2008, 21:35

Обезщетението по чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. За установяване на факта на оставане без работа лицето следва да представи трудовата си книжка. Макар и кодексът да не изисква това, като практика е прието лицето да представи и саморъчно написана декларация, че не работи. Законът не свързва изплащането на обезщетението с точно определен срок, но то става изискуемо в момента на изтичане на определения период от време в чл. 222, ал. 1 - времето, през което лицето е останало без работа, но за не повече от 1 месец. Ако отговаряте на изискванията и работодателят откаже да ви изплати обезщетението, може да потърсите правата си по съдебен ред. Срокът за предявяване на иска е 3-годишен и започва да тече от деня, в който правото - предмет на иска, е станало изискуемо или е можело да бъде упражнено, т.е. от датата на прекратяване на трудовото правоотношение.
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот ivanova5 » 30 Апр 2008, 19:43

Благодя за отговорите. Въпросният чл.222 съм го изчела и както посочих по-горе ал.1 е моя случай, просто не ми беше ясно точно какви документи да занеса на бившия си работодател. Подозирах че е Молба защото така сме свикали за всичко да се молим, но има ли и други необходими документи... За копието от трудовата книжка лесно могат да си го набавят тъй като още не съм си я получила. Разбрах че и някаква декларация се пише, но подробности се надявах да разбера тук.

Melly написа: ...
Инфорацията ви е оскъдна и пради това, предоставям текста на чл.222 КТ. В заповедта ви за прекратяване на трудовото правоотношение е посочно основанието. Ако вашият случай попада в някоя от хипотезите на цитирания чл. 222 КТ, подайте малко повече информация, за да ви се даде насока. На така поставен въпрос е несериозно да се отговори.
Редно е и да си направите консултация с адвокат.

Информацията ми е оскъдна защото и в заповедта ми е оскъдна: трудови правоотношения прекратени на основание чл.328, ал.1 т.2, платени обезщетения по чл. 224 и 220 т.1, считано от днес за утре - това е.
Ще стане месец от тогава и се чудех дали мога да получа и това обезщетение тъй като не съм си намерила работа още или съм закъсняла, затова попитах тук - исках да се информирам преди да предприема нещо и да ако ми се полага и не го получа ще имам основание да се обърна и към адвокат.
ivanova5
Нов потребител

Мнениеот Melly » 01 Май 2008, 18:01

ivanova5 написа:........... и в заповедта ми е оскъдна: трудови правоотношения прекратени на основание чл.328, ал.1 т.2, платени обезщетения по чл. 224 и 220 т.1, считано от днес за утре - това е.
Ще стане месец от тогава и се чудех дали мога да получа и това обезщетение тъй като не съм си намерила работа още или съм закъсняла, затова попитах тук - исках да се информирам преди да предприема нещо и да ако ми се полага и не го получа ще имам основание да се обърна и към адвокат.

Нека обобщя:
Щом не сте започнали до сега работа, и месецът тече към своя край, направете както ви е посъветвала колегата tania_gan. Направете го писмено и го връчете на бившия си работодател. Ако откаже да приеме, връчете заявлението с копие от труд. си книжка и изявление, че до този момент не сте започнали работа с нотариална покана. С изплащане на обещетенията и заплатата за месеца, предхождащ уволнението ви, следва да получите и това обещетение по чл.222 КТ.
Всички тези действия, в случай на неизпълнение от "бившия шеф", ще ви послужат в съда.
Дори и това указание изисква за изпълнението му специални познания.
Ако все пак решите, че ще се справите сама, желая ви УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

права при съкращение

Мнениеот kalach » 08 Окт 2009, 20:23

Какви права и обещетение от бюрото по труда имам при съкращение по чл.325 т.1
kalach
Нов потребител

Re: Моля за помощ за въпрос за съкращение от работа

Мнениеот sunrise » 09 Окт 2009, 09:45

4 месеца минималното обезщетение.
sunrise