начало

Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми Прокуратурата призова ощетените в аферата BETL да дадат данни за вложените суми

КТ и неустойки в декларация към трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

КТ и неустойки в декларация към трудов договор

Мнениеот Vallens » 25 Окт 2007, 17:23

Моля помогнете!
Проблема е следния- преди 3 месеца стартирах работа в една фирма. При подписване на трудовия договор към него имаше декларация за конфиденциалност,в която освен това, че ме задължават да не издавам фирмени тайни (с което съм напълно съгласна) има и една точка, в която се цитира следното:
"Да не извършва Конкурентна или сходна дейност с тази на Работодателя, както и да не работи в-и да не извършва услуги по специалността си за конкурентни на Работодателя търговци и дружества, за времето на този договор и за една година след прекратяването му, освен ако има изрично писмено съгласие на Работодателя за това. Служителя трябва да декларира фирмите, за които извършва услуги по специалността си, която е предмет на този договор.
Ако наруши задължението си, Служителят дължи- неустойка в размер на 5000 Евро"

Въпросите ми са следните:
1. Има ли законно право да задвижат дело и наистина да ме глобят с 5000 евро?
2. За въпросното писмено съгласие на Работодателя- има ли право да ми откаже такова писменно съгласие, при условие, че го изискам преди да съм започнала работа в конкурентна фирма?
3. Има ли друг вариант, тоест "вратичка" в някой закон (и евентуално кой?), който да доказва, че е противозаконно да дължа неустойка в такъв размер и е незаконно да ме задължават да подписвам такъв тип декларация с подобно съдържание.

За справка ви давам и следната информация:
Договорът е с изпитателен срок от 6 месеца, който все още не е изтекъл. Т.е. договорът е срочен.
Никъде в декларацията няма упоменат или цитиран даден закон- т.е. законно основание за дадена клауза.

Сега пред мен стои дилема- решила съм да напускам фирмата, за която от 3 месеца работя. Пред мен има доста добри предложения за работа, за съжаление в конкурентни фирми. Страх ме е, да не се стигне до там, че наистина да ме накарат да изплатя неустойката в декларацията... Някакви идеи? :( :( :( :( :( :( :(
Vallens
Нов потребител

Мнениеот nat » 26 Окт 2007, 14:03

Подобен вид неустойки се поставят само за сплашване на работника или служителя. Поемане на задължение работникът да не се наема по трудово правоотношение в предприятие със сходна или същата дейност след прекратяване на трудовия договор е незаконосъобразно и ограничава правото на свободно упражняване на професията. Има натрупана значителна съдебна практика в тази насока.
Няма практика да се уговарят неустойки за неизпълнение на задължения по трудово правоотношение. Отговорността за неизпълнение на трудови задължения е уредена подробно в Кодекса на труда - дисциплинарна и имуществена отговорност чл.186 и следващи от Кодекса на труда и чл.203 и следващи КТ.
Клаузата Ви обвързва само да не разгласявате информация, която е търговска тайна. За да се ангажира отговорност за разгласяване на информация - търговска тайна, работодателят трябва да е определил точно кои сведения са такива. Ако той не е направил това, то не може да се търси отговорност за разгласяване.
Съгласие се иска от работодателя, само ако се работи по трудов договор за допълнителен труд при друг работодател по време на съществуване на първия трудов договор и то ако това изрично е уговорено в трудовия договор.
Преди да прекратите трудовото си правоотношение вижте как е уговорен срокът на изпитване. Ако не е посочено изрично, че тоа е в полза на работодателя, то Вие можете да трудовия договор прекратите също до изтичане на срока за изпитване на основание чл.71 КТ без да дължите предизвестие.
Ако е уговорен само в полза на работодателя, то можете да прекратите на основание чл.326 КТ с предизвестие, но не и на чл.71 КТ.
И не се заблуждавайте - уговорения срок на изпитване не прави трудовия договор срочен. Срокът на действие на трудовия договор се уговаря изрично. Ако не е уговорен друг срок извън срока за изпитване или не е упоменато някое от другите срочни основания по чл.68 КТ в текста на договора, то се счита че той е за неопределено време и в този случай срокът на предизвестие е един месец. По-дълъг срок на предизвестие също се уговаря изрично.
Пред вид всичко написано дотук Вие трябва много внимателно да си прочетете трудовия договор и КТ преди да предприемете каквито и да е действия по неговото прекратяване.
nat
Потребител

Мнениеот Vallens » 26 Окт 2007, 18:04

Ах nat, много ти благодаря :roll:. Само ти се отзова на молбата ми ...
Колкото до прекратяването на трудовия договор- аз с прекратяването проблеми нямам. В смисъл напускам си коректно, с месец предизвестие, в момента си работя- също коректно, без изобщо да имам някакви проблеми. Притесненията ми са свързани главно с периода след напускането. Тоест при старт на работа в конкурентна фирма да не ми направят проблеми. Въпреки, че... Не съм ходила на обучение за нов служител във фирмата, имам има-няма 3 месеца стаж в тази фирма, до последно дори ме водиха като "стажант" ... Както и да е. Не ми се занимава с дела и простотии, искам тихо и кротко да се приключи цялата тази история. ТД, който съм подписала и всичко на всичко 1 страница, но декларацията е проблемна... В предишната фирма, в която работих пък искаха да ме задължат да подпиша такава подобна декларация+ запис на заповед за сумата, която е неустойка в декларацията. Е тогава пък директно отказах да разписвам такива документи и им теглих една....
Значи - да не се притеснявам повече. Благодаря ти nat...
Vallens
Нов потребител

Назад към Трудово право