начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Работа по два трудови договора

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работа по два трудови договора

Мнениеот createeve » 25 Окт 2009, 16:37

Здравейте,
работя в НПО по трудов договор. Отвори ми се възможност да започна работа на половин работен ден към друга фирма, като настоящият ми работодател е наясно и няма нищо против. Интересува ме дали мога да сключа втори трудов договор, както и дали има някакви по-специфични изисквания към втория (евентуален) договор?

Мерси предварително,
Ден
:)
Аватар
createeve
Младши потребител

Re: Работа по два трудови договора

Мнениеот law_master » 25 Окт 2009, 18:12

КТ урежда трудовите договори за допълнителен труд. Във Вашия случай е налице ,,външно съвместителство'' което е уредено в чл. 111 КТ. По-важните особености са две:
1) Необходима е да дадете писмено съгласие на работодателя - страна по договора за допълнителен труд, че желаете да работите повече от 48ч. седмично.
2) да не е нарушена минималната междневна почивка която според КТ е 12 часа. Това значи че по договора за доп. труд не може да работите повече от 4 часа дневно.

Но това е само теоретично, на практика трудовото законодателство много често се нарушава както от работодателите, така и от работниците.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Работа по два трудови договора

Мнениеот createeve » 25 Окт 2009, 20:58

Благодаря за изчерпателния отговор ((((: и лека вечер
Аватар
createeve
Младши потребител

Назад към Трудово право