начало

ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор ВСС прекрати процедурата за избор на главен прокурор

Прекратяване на трудово правоотношение по чл. 328 ал.1 т.3

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудово правоотношение по чл. 328 ал.1 т.3

Мнениеот kristina83 » 27 Окт 2009, 14:46

Здравейте.

На 10.10.2009 г. ми бе връчено 30 - дневно предизвестие за прекратяване на трудовия ми договор съгласно чл. 328 ал.1 т.3 от КТ (намаляване на обема на работата). Датата на изготвяне на предизвестието е 9.10.2009 г. Едновременно с предизвестието получих и заповедта за прекратяване на трудовите правоотношения, считано от 9.11.2009 г.
Въпросът ми е работодателят задължен ли е да ми изготви УП 2 и УП 3, които евентуално да получа заедно с трудовата си книжка или трябва да подам молба?
Благодаря Ви предварително !
kristina83
Нов потребител

Re: Прекратяване на трудово правоотношение по чл. 328 ал.1 т.3

Мнениеот tsolova » 27 Окт 2009, 14:52

Да, задължен е, няма нужда от подаване на искане, ето Ви основанието и сроковете:
КСО Чл.5 (7) (Предишна ал. 6, доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 38 от 2005 г.) Осигурителят е длъжен да издава безплатно документи за осигурителен стаж и осигурителен доход:
1. при прекратяване на трудови или служебни правоотношения-в срок до 30 дни от прекратяване на правоотношението;
2. по искане на осигуряваното лице или негов представител-в 14-дневен срок от искането.
tsolova
Младши потребител

Мнениеот kristina83 » 27 Окт 2009, 15:45

Благодаря Ви за бързия и точен отговор ! :)
Ако правилно съм разбрала до 09.12.2009 г. трябва да ми бъдат изготвени документите за осигурителен стаж и осигурителен доход (УП 2 и УП 3), тъй като трудовия ми договор ще бъде прекратен считано от 09.11.2009 г. съгласно заповедта за освобождаване.
Имам още един въпрос: В какъв срок трябва да ми бъде върната трудовата книжка и ако този срок бъде просрочен каква е процедурата? Питам, защото на доста напуснали и освободени колеги са им забавяли, дори губили книжките.
kristina83
Нов потребител

Мнениеот tsolova » 27 Окт 2009, 17:21

Тр. книжка се съхранява при работника, при представянето в счетоводството може да искате да подпишете приемателно-предавателен протокол. Така е най-сигурно и за двете страни, защото много често и работниците си губят книжките.
Тр.книжка Ви се предава попълнена при освобождаването - няма срок.

Чл. 350. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя.

Чл. 226. (Доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:
1. неиздаване или несвоевременно издаване на необходимите му документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение;
2. вписване на неверни данни в издадените документи.
(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
tsolova
Младши потребител

Назад към Трудово право