начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

отказ за оформяне на тр. книжка при напускане

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

отказ за оформяне на тр. книжка при напускане

Мнениеот velikova55 » 13 Май 2010, 20:36

Аз изпратих уведомление до работодателя по куриер чл.326, ал.1;2, препоръчано, с обратна разписка. Вчера беше последният ми работен ден. Днес отидох в счетоводството да ми оформят тр. книжка. Попитаха ме какво означава този чл. - обясних, и там ми тупнаха да подписвам ведомости от 02.2009г.(всичко се е плащало на ръка и до сега), без дори да са помислили за копие за мен. Аз отказах да подпиша документи с невярна дата, казах, че ще подпиша ведомостта само за 04. 20010г. и за 12.05.2010г – когато е готова. Не видях да има готовност да ми се плати последния 04.м. и 12дни от 05.м. както и неползвани дни платен отпуск за 2010г. Отказаха да ми оформят тр. Книжка. Казах им (Счет. kъща Х......овa) и началничката и, че очевидно има трудовоправен спор и ще се обърна гъм ГИТ. Нач. ме попита какво е това ? Казах и , а тя ми отговори
-Ние сме ГИТ - Счет. kъща Х......овa. Тръгнах си и очевидно, трябва да подам жалба до ГИТ, за неоформяне на тр. книжка. Да се придържам ли към пичината ? А също и за изплащане на дължимата сума около 500 лв. Две отделни жалби ли да са? Сега бившата шефка ми звъни за 3-ти път, но не и вдигам, сигурно ще ме заплашва с „мастити” адвокати. Нямам никакво желание да слушам монолога и. Благодаря за отговорите предварително :?:
velikova55
Нов потребител

Re: отказ за оформяне на тр. книжка при напускане

Мнениеот Julyan » 14 Май 2010, 07:51

Следва- писмена жалба до Инспекцията по труда. Една е достатъчна. От опит- помагат. Оформяне и предаване на трудовата книжка е задължение за работодателя без да се намира във връзка с изпълнение на Ваши задължения. Да са ви давали да подписвате навреме ведомости. Това е отделен проблем и си е на работодателя.
На вас Ви трябва просто книжката, нали?
Julyan
Потребител

Мнениеот velikova55 » 14 Май 2010, 11:52

Благодаря Julyan. Още малко по въпроса:
Само и само за да си изпълня уведомлението до 12.05. последните 2 дни ходих с температура на работа, а сега личният ми лекар иска да направя снимки за плевмония, може да ме остави в болница. Вчера, когато ме върнаха от счетоводството, бях с 39темература. Тази сутрин шефката ми се обади от друг телефон, да ходя да ми оформят книжката и да ми плати каквото трябва. Казах и че като оздравея, ще се обадя. За времето на неоформянето на тр. книжка дължи ли се обезщет. ?
velikova55
Нов потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Май 2010, 00:13

Драга г-жо velikova55. Според това, което сте подали като информация се сещам за следното:От правна гледна точка Вие не сте получавали заплата от м.ІІ 2009 г. Поне така ще изглеждат нещата на колегите ми от съответната Инспекция по труда, може и пред съда. Нещо като подписан и подпечата чек на приносител, в който не е нанесена само сумата!!! Според мен можете да поискате от работодателя си не само 500-те лева, които Ви дължи ами и например разходите за лечението Ви. Помислете върху тази теза. Аз бих я приложил. А вие?
kazimirc4
Потребител

Мнениеот martina99 » 26 Май 2010, 12:44

Моите уважения към ИТ,но не работи! Моите работодатели също отказаха да ми попълнят трудовата книжка.Осъдих фирмата за неизплатени запплати,като в иска включих и оформянето на трудовата книжка.Съдът определи да ми се платят заплатите,но за документите имало други институции-да се обърна към тях.Пуснах жалба до ИТ,но ми се обади инспекторка от гр.Разград,която ми обясни,че "не знаели да има такава фирма"(!!!) и ми закриха жалбата! (С пари човек може много.)Фирмата,обаче, си работи и до днес.Големи са разправиите,а книжката ми още е непопълнена..Спиралата си се върти....
martina99
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 26 Май 2010, 19:30

Уважаема martina99. Качествата на работещите в ИТ отдавна са ми познати.Според правилото "на всяко действие има противодействие". на Ваше място бих направил следното.
Имате ли компютър! на цитирания по-долу адрес, който е на ръководителя на Главна инспекция по труда:
Изпълнителен директор: инж. Румяна Михайлова

телефон/ факс (02) 987 47 17

e-mail: secr-idirector@gli.government.bg
изпращате съобщение, претиращо информацията която току що прочетох! Цитирате името на инспектора, името и данни за въпросната фирма, датата на отказа от съдействие.Давате данни за обратна връзка. И може да добавите, че ако в 3,5,7 дни не получите обратно обаждане и уверение за съдействие/да си свършат бившите ми колеги работата/ ще предизвикате скандал -примерно във в.Труд или чрез ръководството на КНСБ. Ако не е много нахално ще Ви кажа как ще процедирам във Вашия случай.
Ще изготвя натариално заверено писмо точно до изпълнителния д-р г-жа Михайлова с искане подчинените и да си свършат работата. Ако това не стане ще публикувам въпросното писмо във в.Труд!!!
Да видим какво ще стане след това.! Не знам някой да е правил подобно нещо досега, но вярвайте ми, това ще стъписа всекиго! Ако имате въпроси към мен задайте ги. Ще ги чакам.
kazimirc4
Потребител

Мнениеот teogeo » 26 Май 2010, 20:22

kazimirc4 написа:Уважаема martina99. Качествата на работещите в ИТ отдавна са ми познати.Според правилото "на всяко действие има противодействие". на Ваше място бих направил следното.
Имате ли компютър! на цитирания по-долу адрес, който е на ръководителя на Главна инспекция по труда:
Изпълнителен директор: инж. Румяна Михайлова

телефон/ факс (02) 987 47 17

e-mail: secr-idirector@gli.government.bg
изпращате съобщение, претиращо информацията която току що прочетох! Цитирате името на инспектора, името и данни за въпросната фирма, датата на отказа от съдействие.Давате данни за обратна връзка. И може да добавите, че ако в 3,5,7 дни не получите обратно обаждане и уверение за съдействие/да си свършат бившите ми колеги работата/ ще предизвикате скандал -примерно във в.Труд или чрез ръководството на КНСБ. Ако не е много нахално ще Ви кажа как ще процедирам във Вашия случай.
Ще изготвя натариално заверено писмо точно до изпълнителния д-р г-жа Михайлова с искане подчинените и да си свършат работата. Ако това не стане ще публикувам въпросното писмо във в.Труд!!!
Да видим какво ще стане след това.! Не знам някой да е правил подобно нещо досега, но вярвайте ми, това ще стъписа всекиго! Ако имате въпроси към мен задайте ги. Ще ги чакам.

Ат-тъй, ат-тъй... покажи им къде се*ат гладните :lol:
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Май 2010, 16:01

До martina99 от kazimirc4-
Ако искате и бихте рискували доверие към абсолютно непознат човек ще се ангажирам да задвижа нещата. Само дето ще ми трябват малко повече данни и разбира се Вашия ангажимент,също и-мейл адрес за пряк контакт. Любопитен съм какво днес може да стресне тромавите държавни институции?!!!
Адресът ми е:kazimirc4@abv.bg
kazimirc4
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 27 Май 2010, 16:05

До velikova55 от kazimirc4 -извинете ме сбърках адресата в написаното по-горе от мен. То се отнася до Вас.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право