начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

Нейзплатени заплати, какво да правя?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Нейзплатени заплати, какво да правя?

Мнениеот dimitar_petrov » 03 Юни 2010, 18:11

Здравейте,

Имам следният проблем. Преди около 2 години работих в една фирма без договор. В началото всичко беше добре, но в един момент започнаха финансови проблеми във фирмата. Имахме няколко разговора с шефа какво става и защо се бавят заплатите и той ме убеди, че скоро всичко ще се оправи. Така минаха няколко месеца през които не съм си взимал заплатата и логично се махнах от там. До ден днешен шефа ме уверява, че ще си получа парите, обаче на практика нищо не става, а вече мина много време и съм почти сигурен че няма да ми ги даде.

Моля ви за съвет какво мога да предприема или да се обърна за помощ.
dimitar_petrov
Нов потребител

Re: Нейзплатени заплати, какво да правя?

Мнениеот vanila_ce » 03 Юни 2010, 20:55

Ако сте работили без трудов договор не можете да направите нищо.
vanila_ce
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 06 Юни 2010, 00:24

Забавили сте се изключително дълго и шансовете да бъдете материално удовлетворени е минимално. Въпреки всичко може да направите следното:
Съгласно чл.405"а" от КТ"Инспекцията по труда има право да обяви съществуването на трудово правоотношение, когато установи, че работната сила се предоставя в нарушение на чл.1, ал.2/от КТ/. Обявяването се извършва с постановление на инспекцията по труда, което се връчва на страните по трудовото правоотношение".
За да извърши горното, ИТ трябва да разполага с доказателства, че в случая Вие сте работили във въпросната фирма. Следва да посочите въпросните доказателства, ако разполагате с такива - документи, телефонни разговори, свидетели, всичко останало!!!
Иначе бих Ви посветвал следното: Изготвяте нотариално заверена покана към фирмата. В нея изисквате дължимите към момента суми.Вписвате, че ако в определен от Вас срок не ги получите, че уведомите ИТ, че с Вас не е сключен трудов договор и ще искате обявяването му по законния ред. В този случай възможната глоба към работодателя е 15 000/петнадесет хиляди/лева.Може този аргумент да подейства! Опитайте. Успех
kazimirc4
Потребител

Мнениеот vanila_ce » 06 Юни 2010, 11:38

Инспекцията по труда ще удостоверява трудово правоотношение след две години???Защо давате напразни надежди на човека???Та и пари за безсмислена нотариална покана да дава.......
vanila_ce
Потребител

Мнениеот slava31 » 06 Юни 2010, 12:37

ако имате свидетели трябва спешно да се свържете с адвокат защото срокът до който можете да претендирате за заплати е три години. Свидетелите ви трябва да удостоверят наличието на фактическо трудово правоотношение както и възнаграждението което сте получавали. Идете при специалист по трудово право. Не вярвайте на никой който ви каже че нямате шансове ако имате свидетели. Делото не е сложно за този който знае как да го води.
slava31
Младши потребител

Мнениеот xaoc1973 » 06 Юни 2010, 14:02

vanila_ce написа:Инспекцията по труда ще удостоверява трудово правоотношение след две години???Защо давате напразни надежди на човека???Та и пари за безсмислена нотариална покана да дава.......

Точен коментар, към който се присъединявам.
А тези, които дават надежди в случая, постъпват много неетично.
Въобще, напоследък чета във форума изключително много некомпетентни изказвания и съвети, които ще причинят доста неприятности на последвалите ги.
Жалко, че нивото на колегите е паднало толкова ниско ...

А иначе, всички задаващи тук въпроси трябва да знаят основното правило на капиталистическия строй е:
КАПИТАЛИСТЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ!
Затова пролетарият може да разчита единствено на негови груби грешки, което не е рядкост, но може да се използва само от добър адвокат.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Мнениеот kazimirc4 » 06 Юни 2010, 23:22

Г-н xaoc1973 не бъдете толкова циничен! Ще Ви припомня едно старо заглавие на филм - "Без борба няма победа!" Другото е в ръцете на адвоката/ не на хирурга/, но и на работника/служителя/, който се бори за правата си! Иначе според Вашата логика човекът ляга под гилотината и опъва врат! Много удобна логика- в интерес на работодателя и на принципа "Кесаревото-кесарю, божието-богу!". Впрочем във форума от 2006 г. се споменава едно дело на ІІІ-то гражданско отделение на ВАС, което засяга пряко разглеждания казус и адвокат, спечелил подобно дело!
Иначе от чисто професионална гледна точка в какъв правен статус се намира работещото лице по разглеждания казус? Имаме изправен трудов договор за извършване на определена работа, който е изпълнен, но не е прекратен по надлежния ред. Изпълнява се нова работа, която не е облечена във формата на нов трудов договор. Всъщност нов трудов договор няма. Лицето работи добросъвестно, получава трудово възнаграждение според договореното с работодателя - по ведомост, плащат се осигурителни и здравни вноски, вероятно е подадено уведомление в съответната инстанция.
Вашето мнение по казуса - имаме недействителен трудов договор или постоянен трудов договор. И ако да - на какво правно основание?! Защото в момента има две мнения в правния мир и те засягат горните две хипотези?
И цитирайте точно надписа над входа на концентрационния лагер - ARBEIT MACHT FREI! Както е казал Петко Бочаров -"Да, ама не"!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот xaoc1973 » 07 Юни 2010, 08:31

kazimirc4 написа:Вашето мнение по казуса - имаме недействителен трудов договор или постоянен трудов договор. И ако да - на какво правно основание?! Защото в момента има две мнения в правния мир и те засягат горните две хипотези?

kazimirc4, голяма част от постовете Ви са с точни отговори, но други пък са дълбоко погрешни и показват човек, стоящ далече от практическото право. Не е коректно да се объркват още и без това достатъчно обърканите задаващи тук въпроси. Аз, например, отговарям само, ако съм на 100 % сигурен в правотата си и не се опитвам да навлизам в сфери от правото, които не са ми близки.
Нужно е да се бориш в ситуации, в които можеш да се пребориш; нужно е да не се бориш в ситуации, в които не можеш да се пребориш; нужно е да различаваш едните ситуации от другите. В случая имаме ситуация от втория тип.
"По казуса" нямаме никакъв ТД. Все едно съм извикал комшията да ми помага в прекопаването на градината и след две години той да ми иска пари за това. Затова горецитираният от мен Ваш въпрос е изключително некоректно формулиран.
KAPITALISMUS MACHT FREI!
xaoc1973
Потребител

Назад към Трудово право