начало

Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор Прокурорската колегия назначи Ваня Стефанова за зам. главен прокурор

анекси към трудовите договори

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

анекси към трудовите договори

Мнениеот vvvutev » 18 Юли 2010, 11:09

Привет на всички специалисти по трудово право и по всякакво право !!!
В нашата фирма Босовете решиха да намалят заплатите с 50% на целия персонал,и ни удържат цялата сума за осигуровки и данаци заради кризата в България.
Като направиха анекс към договора със задна дата от 01.07.2010г.и цялятя заработка от тази дата търпи корекция в тяхна полза.
Това деиствие законноли е от страна на работодателя и какво да стори колектива?
За сега анекса към Т.Д. са потписали на половина от работниците,като управителя ги привиква по единично в офиса и с доброзорни убеждения ги приканва да склонят глава(да подписват).
vvvutev
Нов потребител

Re: анекси към трудовите договори

Мнениеот Melly » 18 Юли 2010, 11:31

А защо някой от вас не се е разходил до Инспекция по труда и там (инспектори, юристи - бол!) да зададе въпросите си? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 18 Юли 2010, 12:11

Един анекс към ТД влиза в сила от датата,която страните са уговорили.Ако заплащането беше седмично,това може да е в полза на работника/служителя/-по-високо заплащане преди постигането на съгласие.Налице е месечно заплащане.Съгласието, изразено с подписа на страните,ако!! не се докаже неговото насилствено получаване ще препятства намесата на ИТ.Доказването не е лесно-работодателят ще оспорва тезата с всички сили и средства. Тогава остава съдебната инстанция , защото стигаме до т.н.трудов спор, който е в нейните правомощия. Ще се радвам ИТ да се намеси активно и защити правата на хората,но си мисля , че съдебната инстанция е вероятния изход на казуса .Успех на търсещите правата си!
kazimirc4
Потребител

Мнениеот Melly » 18 Юли 2010, 13:15

Отговорът ми, kazimirc4 (от изказа ви личи, че не сте юрист), бе продикуван от повсеместната липса на предварителна заинтересованост на работниците/служителите относно последиците от подписване на ДС към ТД! :idea:
Това е валидно и към онези, които вече са подписали неизгодното за тях допълнително споразумение.

Отпратих ги към ИТ, тъй като становищата на комптентния орган по контрол на трудовото законодателство и съветите им към работник/служител в трудово правоотношение с работодателя им са безплатни. :idea:

Извод:
Трябва да питат преди да извършват каквото и да е действие с последици за самите тях!!!

П.П. Обозначете областта, в която сте компетентен да давате съвети - имам предвид придобита професионална квалификация, kazimirc4. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 18 Юли 2010, 15:13

Уважаема Melly.Степента на квалификация ми е СУ и много практика.Само за сведение ще кажа, че 2 години преди да се оформи съдържанието на чл.405а от КТ го прилагах с успех при около 50 % от случаите.Подобен казус като разглеждания имах преди около 8 години.Юрист от гр.София с екип беше другата страна.Принудих го спешно да пропътува над 200 км. и да отстъпи от първоначалната си позиция, да плати дължимото на жените-фармацевти. За капак ги "извадих" от неговата фирма и след телефонен разговор ги уредих с ТД при новия им работодател в същия бранш.Не съм прибягвал към услугите на никой от контролните органи. Мисля, че и-мейл адреса ми е във форума. Ако имате въпроси към мен съм на разположение и ще отговоря на въпросите Ви.
С уважение:kazimirc4
kazimirc4
Потребител

Мнениеот Melly » 18 Юли 2010, 16:15

Драги, kazimirc4,

Грижата ви да бъдете полезен на престиращите личен труд срещу възнаграждение е колкото добра, толкова и не чак добра.
Материята на трудовото законодателство е фина работа. В голям брой случаи самият работник/служител действа против интереса си, само и само да запази мястото си - без дори и да се опита предварително да получи компетентен отговор дали това е правилно.
Съветите получени от форумите не винаги са точни. Ако сте практикуващ юрист, да се явявате в съд. зала, може би ще ме разберете. Един подобен коментар с пряк отговор на представения казус е нож с две остриета. Питащият, разбрал недоразбрал, ще предприеме следваща стъпка на "самолечение".
И как мислите, кой е по-загрижен - отговарящите, или онези от нас, които упътват въпросителите да потърсят "тет а тет" среща с компетентно лице, а? :roll:
Вероятно ви е направило впечатление, че аз не отговарям по теми на неюристи. Не защото нямам мнение, а защото не давам такова по преразказ на анонимен потребител.

Приятен ден!
Melly
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот slava31 » 18 Юли 2010, 16:26

инспекцията на труда пълен фалш - няма да помогне -няма и пръста да си мръдне. Но пък и вие сте си сложили прът в колелото. В подобна ситуация моя клиенка предпочете да откаже след което няколко месеца по - късно я съкратиха и започнаха да и плащат от бюрото на труда за това че си стои в къщи. При това и плащаха повече отколкото ако и бяха намалили заплатата наполовина. Да не говорим за другите обезщетения които един опитен адвокат може да издейства...
Не искам да звуча назидателно - явно при вас глада е голям, но ви пожелавам да се цените повече занапред, защото както вие не можете без заплати така и работодателят ви не може без работна ръка.
slava31
Младши потребител

Мнениеот kazimirc4 » 18 Юли 2010, 17:31

Уважаема Melly.Съгласен съм, че трудовото право е фина материя. Случвало ми се е да "вадя" жалващи се от почти безнадеждни или спорни ситуации.Че работещите не са грамотни в материята е цяла история.Но не са и психологически устойчиви.Бих искал те да имат 3 % от Вашите знания и психология.Знаете, че не е възможно. Също и, че във форумите не винаги се подава цялата информация по случаите. Положителният момент е, че и работодателите и техните екипи са на ниско ниво и реагират бавно и често пъти грешно. В конкретния случай ИТ ще ги посъветва да не подписват Доп.Сп.Ако бъде извършена проверка,ще бъде думата на жалващите се срещу тази на работодателя и впоследствие ще им бъде оказан допълнителен натиск. Ако се окажа прав, ще произтекат допълнителни щети за по-слабата страна.В случая им трябва квалифицирана помощ и адвокат, който да ги направлява стъпка по стъпка и да бъде с поне един ход пред работодателя. Пишещият във форума говори за колектив, но има ли всъщност колектив и възможност за колективни действия? Смисълът на разговора, който водим е жалващия се да види повече мнения, оцени трудността на ситуацията и евентуално сезирайки ИТ да потърси квалифицирана помощ,в т.ч. от адвокат.Мое мнение е, че най-рационално е хората да се запазят на работните си места, да отказват новите условия до последна възможност и да предприемат следващи действия, след като знаят какъв е следващия ход на работодателя. Само, че са половината.И не са в изгодна позиция.
Всеки участник във форума може да бъде полезен.Защото един трудовоправен казус може да бъде представен пред адвоката различно компетентно в зависимост от познанията на лицето.Поне да търсещите съдействие да имат повече знания по въпроса, който поставят.
Да е ползотворна седмицата Ви, Melly.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право