начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

връщане на работа след майчинство

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

връщане на работа след майчинство

Мнениеот karol » 27 Авг 2010, 13:45

Здравейте, майка съм на дете на 1 год. Имам желание да се върна на работа, но се притеснявам да не ме освободят/ уволнят или назначат на друга позиция. Бихте ли ми обяснили какви права имам и защитена ли съм по някакъв начин от закона /при уволнение, съкращение/. Имат ли право да ме назначат на друга позиция? В момента има назначен човек по заместване на моето място. Благодаря предварително за отговора.
karol
Нов потребител

Re: връщане на работа след майчинство

Мнениеот olga » 27 Авг 2010, 16:00

Попадате под закрилата на чл. 333, ал. 1 от Кодекса на труда, който предвижда най-типичните основания за прекратяване на трудовия договор по инициатива на работодателя да могат да послужат за прекратяване на трудовия договор на майка на дете до 3 години само след предварително разрешение на инспекцията по труда. И все пак, има основания за прекратяване, при които не е необходимо получаването на такова разрешение, например закриване на предприятието, спиране на работа за повече от 15 работни дни.
Работодателят не може да променя едностранно трудовия договор и затова не може да ви назначи на друга длъжност без ваше съгласие. Ако договорът на служителя, който ви замества, действително е сключен като срочен договор за заместване, същият ще бъде прекратен с връщането ви на работа.
Няма защо да се притеснявате от връщането на работа, а ако се появят някакви трудности - потърсете своевременно консултация от адвокат. Успех!
olga
Младши потребител

Re: връщане на работа след майчинство

Мнениеот karol » 27 Авг 2010, 17:29

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор. За съжаление, когато човек не е наясно с правата си, най-често става обект на експлоатация / в случая от страна на работодател/. Поздрави!!
karol
Нов потребител

Назад към Трудово право