начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Срокове

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срокове

Мнениеот denitsa_kostova » 19 Яну 2011, 02:06

Здравейте,

Бих искала да разбера, дали има срок между два трудови договора, в който мога да не подписвам втория без осигурителни последствия за мен.

И нещо извън темата: Доколкото зная, срокът за записване в Бюрото по труда е една седмица от датата на прекратяване на договора. Вярно ли съм чула последното изменение, т.е. че не е три месеца вече?

Благодаря Ви предварително!
denitsa_kostova
Нов потребител

Re: Срокове

Мнениеот dessys » 19 Яну 2011, 09:39

Срокът за подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица в териториалните поделения на НОИ не се променя и е 3 месеца от датата на прекратяване на осигуряването.
Безработните трябва да се регистрират като такива и в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от датата на прекратяване на осигуряването. Ако регистрацията е направена след изтичане на този срок, паричното обезщетение за безработица се изплаща за определения по Кодекса за социално осигуряване период, намален със закъснението.
Разликата между двете е че в едното си само регистриран, без да получаваш обезщетение, а в другото регистриран, получаващ обезщетение.
Казано по-просто в бюрото по труда се прави регистрация на безработния в 7 дневен срок от прекратяване на ТД. Там искат едни документи най-различни и дават бележка, с която се отива в НОИ (в тримесечен срок), за да се подаде заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица. С други думи, плаща НОИ, а не БТ и затова сроковете са два вида. А и колкото повече хора пропуснат 7-дневния срок, толкова по-голям кяр има НОИ.
Това първото питане нещо не го разбрах.
dessys
Потребител

Мнениеот denitsa_kostova » 19 Яну 2011, 17:02

:D Благодаря за изчерпателния отговор. Ще опитам да перифразирам питането си. Ако подпиша нов договор, например месец по-късно от прекратяването на предишен договор и не съм се регистрирала никъде, че съм безработна, какво се случва с тази "дупка " в стажа ми освен, ако новият договор не е със задна дата?
:oops: Ако след месец реша да се регистрирам като безработна, губя само обезщетение за този месец, но няма да имам "дупка " в стажа. Така ли е?
denitsa_kostova
Нов потребител

Мнениеот dessys » 20 Яну 2011, 10:20

Няма как договорът ви да е със задна дата, тъй като се регистрира в НАП в тридневен срок от неговото сключване. По отношение на дупката в стажа...какво очаквате да ви се случи като не сте се регистрирали в БТ???...няма да имате внесени осигуровки и зачетен трудов стаж за периода и това е.
Ако пропуснете да се регистрирате в рамките на 7-дневния срок, не губите
правото си на обезщетение. Но срокът, за който ще получавате парите за безработица, се намалява с дните на закъснението. В смисъл ако заявлението е подадено в 3-месечния срок, а регистрацията като безработен в Агенцията по заетостта е направена след изтичане на 7-дневния срок, паричното обезщетение се изплаща от датата на регистрацията за периода, който се полага, намален със закъснението.
dessys
Потребител

Назад към Трудово право