начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

помощ при освобождаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ при освобождаване

Мнениеот daniel12345 » 12 Апр 2011, 19:21

Здравейте,

Моля Ви за съвет. Ето моя казус- до 04.04. съм в майчинство. С работодателя имаме уговорка- ако аз се съглася на взаимно съгласие - той да не ме мотае с отпуските и да ми ги плати при освобождаване. Аз започвам от 05.04. друга работа, като днес(11.04) ми се обаждат да си взема трудовата и заповедта за освобождаване. Но в заповедта пише: "да се изплатят на работника (48) дни обезшетение по чл...." не помня кой член- този за отпуските. Аз не съм съгласна с дните, зашото помня че са повече, както и моля да сменят думата изплатят с дължат, понеже не съм получила оше никакви пари. И поисках справка за отпуските, които съм ползвала- отказаха ми с това, че излизали автоматично от системата така и не могат да проверят по документи.
Съответно аз отказах да подпиша заповедта.

Съответно те ми задържаха трудовата книжка, което аз не мисля че трябва да правят.
Помолих учтиво да коригират нещата в заповедта и да ми дадат документите, както и да ми издадат Уп-та 2 и 3, както би трябвало.
Работодателя тук няма никаква намеса- всичко това идва от счетоводната кантора, отидох в бившата си работа и обясних как са според мен нещата, за да знаят моята гледна точка за спора.
Счетоводителката ми се обади по-късно че ще пише протокол, че не съм пожелала да си взема книжката и да подпиша заповедта. Има трима нейни служители от съшата кантора, коит бяха в съседна стая, които щели да подпишат протокола.

Моля Ви за съвет- аз не искам протокли и други заяждания, просто искам да не ме "метнат" с плашането на отпуските - става дума за над 50 дни.
Как да постъпя?
Какво ще ми направят с този протокол, който не съм видяла?
daniel12345
Нов потребител

Re: помощ при освобождаване

Мнениеот kazimirc4 » 12 Апр 2011, 20:05

Според мен следва да направите следното:
1.Приемете/срещу подпис и дата, които Вие ще впишете в заповедта/заповедта за прекратяване на ТД и трудовата кижка! Думата "изплатят" е правилно написана в заповедта. Тя определя задължението на Вашия работодател да Ви изплати дължимите суми-в случая в срока на обичайните за фирмата плащания-едновременно с дължимите суми на останалите работещи в следващия месец! Приемането на тези документи не означава съгласие с написаното в тях и може да оспорвате написаното в тях.
2.Уточнете полагаемия Ви се платен отпуск, както и ползваните дни такъв. Ако сте излизали по законовия ред в платен отпуск, в досието Ви във фирмата има необходимите документи за това и въпрос на 10 минути е да се направи необхо-димата справка за остатъка за ползване!Ако това не е така, Вие документално не сте позвали платен отпуск и работодателят Ви го дължи в пълен размер!
3.В писмен вид изискайте от работодателя си да се корегира в заповедта за прекратяване дължимия брой неползвани дни платен отпуск/ако сте права/, както и изготвянето на УП-2 и УП-3. Вие имате трудови правоотношения не със счетоводната фирма, а с работодателя си!! В процеса на разговора с него, ще си изясните ситуацията.Подаденият от Вас документ заведете с входящ номер и нека има копие за Вас.
4.Настоявайте за спазване на своите права, защото ще Ви се случва и в бъдеще!
5. Не забравяйте, че ако счетоводната фирма изготвя документите, без подписа на работодателя Ви те са само лист хартия и нищо друго!
6.Ако счетоводната фирма не е била изрядна в документацията към Вас/и към фирмата/ и прави опит да го прикрие, това са отношения с работодателя Ви и нека се оправят сами!
7.Ако работодателят Ви дължи суми, то въпросното задължения е валидно в срок от 3 години от датата на прекратяване на ТД. Може да ги търсите по два начина: чрез Инспекцията по труда или по съдебен ред. Изборът е Ваш.
kazimirc4
Потребител

Назад към Трудово право