начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ НАДОМНА РАБОТА

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ОСИГУРЯВАНЕ ПРИ НАДОМНА РАБОТА

Мнениеот sognami13 » 26 Юни 2011, 16:18

Здравейте.
Обръщам се към Вас с молба да ми помогнете да разрешим един казус, който не е никак заплетен, но не е от моята компетенция.
Майка ми е пенсионирана по болест в началото на 1984 г. след което тя подава молба и напуска предприятието в което е работила, понеже поради заболяването и не и е възможно да работи на пълна заетост. Започва обаче да работи надомна работа в полза на предприятието в което е работила до сега, от където пък и внасят осигуровки на дохода който получава от работата си, въпреки, че вече не е на постоянен трудов договор.
След една година, тя се стабилизира и отново е назначена на постоянен трудов договор в същото предприятие и така до преватизирането му около 2000 – та година. До сега майка ми се е явявала на ТЕЛК редовно и е била пенсионирвана по болест. Тази година обаче придобива право на пенсия по старост и си подава документите в НОЙ. От там обаче разбира, че е осигурявана през 1984 година, въпреки, че в трудовата и книжка няма нанесен трудов стаж, понеже е била напуснала предприятието. Казват и още, че тази година и се е взимала предвид при определяне на пенсията по болест до сега понеже е осигурявана, а няма трудов стаж, според НОИ е нарушила закона, което и донесло по-висока пенсия. Според тях сега трябва да бъде осъдена за да връща 30 000 лв. Нали си представяте как се е отразило на една нищо неподозираща болна и възрастна жена това?
Молбата ми е да се произнесете по този въпрос. Кой е прав и какво да направим.
sognami13
Нов потребител

Назад към Трудово право