начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

прекратяване на договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прекратяване на договор

Мнениеот velikova_ » 01 Юли 2011, 10:51

Здравейте колеги,
имам приятелка, която е в затруднено положение и ми се иска да и помогна, но понеже не практикувам бих искала и по-компетентни мнения.Казуса е следния - момичето работи от около 2 години и половина в магазин за облекло като продавачка.Без нейно знание преди повече от година работодателя започнал да я осигурява от 8 часов на 4 часов работен ден като тя нищо не е подписвала.Оптуска никога не е ползвала, като за да излезе примерно 10 дена си ги отработва предварително.В крайна сметка успя да си намери друга по-добра работа и каза на работодателя си,че й е необходимо да напусне след седмица (защото на новата работа е нужно да започне ) при което той я е освободил веднага и казал,че не иска да работи седмицата.Тя има да взема малко пари от там 100лв, но това е като договорка, защото той я осигурява на 4 часа на минималната заплата.Когато тя си поискала парите след седмица той казал,че нищо няма да й плати, защото тя не спазила предизвестието (което е истина с 3 седмици, защото тя беше готова да работи една) и как имала наглостта да му иска такива пари.След като тя му казала,че постъпила така,защото нямала избор и естествено му споменала,че той също не е бил никак коректен спрямо нея да я осигурява без нейно знание на 4 часов работен ден, след като тя работи по 8 и отгоре, той започнал да я заплашва и й казал да не се занимава с него, че никой не бил успял да го пребори, че щял да я смачка не само като работник, ами и като човек, че място нямало да си намери и т.н.Документите не й ги е върнал все още за което тя е притеснена.Само искам да отбележа, че я попитах последните й заплати как са давани дали по банков път или на ръка и тя ми каза,че на ръка за което не е разписвала никакви ведомости, може би от началото на годината.Ходила е в инспекцията по труда и там юрисконсулта й е казал,че тия пари може той да си ги задържи понеже не е спазила предизвестието,което е така, но реално той я е освободил на момента.Споменала е за 4 часовия работен ден и от инспекцията са казали, че жалбата трябва да се адресира в Габрово, където е седалището на фирмата.Моя съвет беше да отиде при адвокат и да го съди, но тя се страхува, а и към момента, докато не започне новата работа и не й платят няма никакви пари, така че ще отиде по-късно евентуално.Какви съвети бихте дали, ако мога аз да й помогна, макар че тя е в друг град, но винаги съм се ядосвала на наглостта и безочието на работодателите, а и тя е наплашена сега.Благодаря ви предварително
velikova_
Потребител

Re: прекратяване на договор

Мнениеот dessys » 06 Юли 2011, 14:33

Съд, съд, съд...ама преди това адвокат.
dessys
Потребител

Мнениеот da345 » 06 Юли 2011, 15:39

Отива в книжарницата и си купува нова трудова книжка. На новата работа иска първо договора и тогава почва да работи.
da345
Младши потребител

Мнениеот velikova_ » 19 Юли 2011, 12:42

Така значи решихме да отиде при адвокат, но в момента няма пари, та това ще се отложи докато вземе заплата.Междувременно написах една жалба до инспекцията по труда.Преди малко тя ми се обади уплашена, че той(работодателя) и се обадил и й казал, че ако до 2 дена не оттегли жалбата ще и "навре грозната муцуна в ануса","ще я разнищи до 9-то коляно" и ако искала да запише разговора и да вървяла в полицията.Общо взето тя му затворила.Документи още няма.Адвоката както казах чак август месец, когато има пари да му плати.Но аз я посъветвах да отиде в полицията да пусне жалба.Казах и да не се притеснява от тия заплахи, но истината, че и на мен ми стана малко неспокойно да не и направи нещо :(
velikova_
Потребител

Мнениеот nk7702n » 19 Юли 2011, 12:49

Моят съвет е преди да започне трудово дело, да подаде една жалба за заплахите в Прокуратурата.И да не си оттегля никакви жалби, явно работодателят мисли чрез натиск да се спаси лесно.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот velikova_ » 19 Юли 2011, 12:58

Ами така ще й кажа да направи.А на всичкото това пропуснах да спомена, че не й е внасял осигуровките за 4-5 месеца и че тя никога за тия 2 години и половина не е попълвала молба за ползване на отпуск, както и не е използвала такъв.
velikova_
Потребител

Назад към Трудово право