начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛ ПО МАЙЧИН

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛ ПО МАЙЧИН

Мнениеот ralliang » 14 Авг 2011, 15:02

Здравейте от октомври 2009 съм по майчинство, колежката която беше назначена да ме замества беше назначена на постоянен трудов договор и никъде не е упоменато, че тя е по заместване.Сега ми предстои завръщане от майчинството..Има ли работодателя ми право да ме преназначи на по-ниска длъжност или да ме съкрати в този случай и мога ли аз да си ползвам платения годишен отпуск, който ми се полага за тези 2 години.Тъй като работодателя ми отказва да си ги използвам, както и да ми ги изплати
ralliang
Младши потребител

Re: ПОСТОЯНЕН ТРУДОВ ДОГОВОР ЗА ЗАМЕСТВАНЕ НА СЛУЖИТЕЛ ПО МА

Мнениеот genius75 » 19 Авг 2011, 14:26

Така както е поставен въпроса, има следните правни изводи:
Първо, служителят назначен, след като вие сте излезни помайчинство, не е "по заместване" на вашето работно място и погледнато юридически - вие не сте имали заместник.
Второ, можете да се върнете на работа напълно спокойно.
Трето, работодателят може да Ви прекрати трудовия договор, това е преценка по целесъобразност. Закрилата по чл.333 ал.1 от КТ не е абсолютна, а е предпоставка за възникване по-тежък режим при прекратяването на трудовия Ви договор - сиреч следва да има предварително разрешение от ИТ по местонахождение на обекта/седалището на търговеца, за да Ви прекрати трудовия договор.
Четвърто, отпуските. Съгласно §3 буква "з" от ПР на КТ трябва да Ви има в графика за отпуските за 2011 г., което пък следва и от чл.176 ал.4 от КТ. Работодателят може да ви откаже ползването му, но това не се губи, а се изплаща като обезщетение по чл.224 ал.1 от КТ, при прекратяване на ТД.
В случай, че работодателя ви откаже да ви изплати това обезщетение, следва да се обърнете или към ИТ, или към съда.
genius75
Потребител

Назад към Трудово право