начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Моля за разяснение, свързано с командировка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за разяснение, свързано с командировка

Мнениеот lavender » 16 Юни 2020, 22:21

Уважаеми четящи,
въпросът ми е свързан с еднодневна командировка, извън населеното място в което служителят работи.
Ако командированият приключи поставената задача по-рано от края на установеното работно време,
длъжен ли е да се върне на работно си място и може ли да продължи работата си в специализирана система на ведомството в което работи? Редно ли е?
Благодаря за отделеното време.
lavender
Младши потребител

Re: Моля за разяснение, свързано с командировка

Мнениеот jhoro » 17 Юни 2020, 00:09

Чл. 2. Командировките се определят в календарни дни и включват дните за изпълнението на задачата, дните на пътуването и почивните и празничните дни.
Чл. 3. (1) Командированият спазва установеното работно време на предприятието, в което е командирован.
Наредба за командировките в страната

Отчитайте факта, че в работното време не се включва времето за пътуване!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lavender » 17 Юни 2020, 07:07

Уважаеми Jhoro,
навлизам в малко подробности относно питането ми.
Раб.време на служителя е стандартно за повечето администрации 8:30-17:00 ч.
Еднодневната командировка протича така:
Тръгва се към 9:00 ч. със служебен автомобил, пътуването е около 1ч., пристига се в съседен град, но НЕ в друго предприятие или клон на ведомството, извършва се задачата(предмет на командировката) и отново със служебния автомобил 1час път обратно до населеното място, където е местоработата на служителя.Изпълнението на задачата и пътуването обратно приключват около 15:00 ч.
Длъжен ли е да се върне на работното си място служителят и има ли право да работи в он-лайн система на ведомството?
Командироването не важи ли за целия работен ден?
Благодаря за мнението Ви.
Скоро питах нещо в друг раздел на форума и дискусията, която се заформи с Ваше участие, доста ми помогна :)
Пожелавам Ви здраве.
lavender
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 17 Юни 2020, 10:04

lavender написа:Уважаеми Jhoro, навлизам в малко подробности относно питането ми.

Точно заради липсата на подробности - първия ми отговор беше лаконичен.
По същество - щом работното време е от 8:30 - защо се тръгва в 9:00?
На практика - това не е точно командировка (с пътни, дневни и квартирни), изпълнение на служебна задача извън територията на фирмата. Нормално е, да се върне „на работното си място“ - въпросния служител цял ден си е „на работа“!
Нов момент (особено напоследък) е възможността „да работи в он-лайн система на ведомството“. Не толкова като физическа възможност, колкото психологическото възприятие и допустимост. Щом и възможно, едно нещо да се върши „дистанционно“ - какъв е смисъла, да се ходи някъде?
Един позитивен резултат от ... „пандемията“ - истинска или измислена.

Пп. Колкото до това, че сте получили решение - нали това е идеята на цялата тарапана?

Да си помагаме - не да си мерим ... който, каквото има (или няма)!

От много време съм убеден, че основен проблем на Българина е - търси причини, виновни и пр., а не търси Решения!!!
Всички публикации, свързани с този профил, са плод на вашата фантазия!
Интернет не съществува!
jhoro
Активен потребител

Мнениеот lavender » 17 Юни 2020, 19:49

Тръгването в 9:00 ч. е резултат от необходимостта да се пуснат командировъчните заповеди, заповед за предаване на служебния автомобил от един служител на друг и т.н. организационни задължения. Относно това, дали е изпълнение на служебна задача, извън територията на фирмата....ми не, баш си е командировка! Има специфика на задачата, която не може да се извърши само със седене на компютъра. Изплащат се полагаеми 10 лв. за деня. Колкото до работата в он-лайн системата на ведомството, тя се случва единствено на работното място и в случая се въвежда резултата от изпълнението на служебната задача, предмет на командировката. Въпреки обявеното извънредното положение, заради CoVid 19, дистанционна работа в он-лайн системата не бе допусната, така че няма как да си командирован извън ведомството и да си свършиш работата докрай.

Благодаря за отделеното време.
lavender
Младши потребител

Назад към Трудово право