начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

Как се попълва данъчна декларация?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се попълва данъчна декларация?

Мнениеот pavkata77 » 06 Яну 2025, 19:32

Здравейте, имам няколко въпроса относно попълване на данъчни декларции. Миналата година си направих онлайн магазин в платформата Etsy. Сега от това което разбирам между януари и май трябва да подам данъчна декларация за приходите си от въпросния магазин. Проблема е че не знам в какво се състой цялата процедура, а това което ме притеснява най-много е, че продажбите ми възлизат на около 3000 лева, НО разходите ми свързани с производството на артиклулите които продавам са почти на същата стойност, и реалната ми печалба по мои груби сметки е под 100 лева (за цялата година). Това което ме притеснява е да не ме накарат да плащам данък върху сумата на продажбите ми вместо чистата печалба, и за да не се случи това какво трябва да направя? Как да докажа реалната си печалба пред НАП като не разполагам с никакви физически разписки и фактури и всички парични преводи са извършени по електронен път? Изобщо някой може ли да ми обясни целия процес подробно, понеже до сега никога не ми се е налагало да подавам данъчна декларация и си нямам понятие за какво става въпрос
pavkata77
Нов потребител

Re: Как се попълва данъчна декларация?

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2025, 20:09

Здравей!
Хубаво питаш, но малко си закъснял и си объркал мястото!
Въпросът е счетоводен - потърси счетоводител.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот pavkata77 » 06 Яну 2025, 21:31

guest1 написа:Здравей!
Хубаво питаш, но малко си закъснял и си объркал мястото!
Въпросът е счетоводен - потърси счетоводител.

Вкакъв смисъл съм закъснял? До колкото знам срокът за подаване на данъчни декларации за физически лица е 30 Април. Тази информация ми излиза когато напиша в Гугъл "срок за подаване на данъчни декларации":
"Срокът за подаване на годишна данъчна декларация от физически лица (по чл. 50 от ЗДДФЛ) е 30 април на следващата година.". Ако тази информация е вярна, тук ключовият термин е "СЛЕДВАЩАТА година". Аз ли нещо не разбирам, или просто тази информация е невярна?
pavkata77
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2025, 21:58

pavkata77 написа:Вкакъв смисъл съм закъснял? До колкото знам срокът за подаване на данъчни декларации за физически лица е 30 Април.

За ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ е така. Обаче казвате
pavkata77 написа:Как да докажа реалната си печалба пред НАП като не разполагам с никакви физически разписки и фактури и всички парични преводи са извършени по електронен път?

Водено ли е изобщо счетоводство?
Имате ли регистрация в НАП и като какъв?
Това „всички парични преводи“ за абсолютно всички ли се отнася или само за приходите от продажбите?

guest1
Активен потребител

Мнениеот pavkata77 » 06 Яну 2025, 22:18

guest1 написа:
pavkata77 написа:Вкакъв смисъл съм закъснял? До колкото знам срокът за подаване на данъчни декларации за физически лица е 30 Април.

За ГДД по чл. 50 от ЗДДФЛ е така. Обаче казвате
pavkata77 написа:Как да докажа реалната си печалба пред НАП като не разполагам с никакви физически разписки и фактури и всички парични преводи са извършени по електронен път?

Водено ли е изобщо счетоводство?
Имате ли регистрация в НАП и като какъв?
Това „всички парични преводи“ за абсолютно всички ли се отнася или само за приходите от продажбите?

Не съм сигурен какво имате в предвид под "имате лие регистрация в НАП". По принцип имам редовна работа от която данъците ми се удържат директно от работодателя, така че, предполагам съм регистриран като данъкоплатец в НАП. Нямам регистрирана фирма към онлайн магазина си, оперирам го като физическо лице.
Нямам отделна банкова сметка за магазина си, използвам личната си, но там се съдържа цялата информация за банкови преводи от онлайн магазина към банковата ми сметка, и всички банкови преводи към компанията която приема поръчките, изготвя артикулите и ги изпраща към купувача. Това с което се занимавам аз е да правя дизайни с картинки за тениски, чаши и тем подобни, поддържане на магазина, обслужване на клиентите и тем подобни. Начинът по който съм изчислил реалната си печалба е като от общата сума от паричните преводи от магазина към банковата ми сметка извадих общата сума от паричните преводи от банковата ми сметка към компанията с която си партнирам и която изготвя артикулите ми. Нямам счетоводител и цялата тази работа с данъчните декларации ми се струва доста сложна. Просто искам когато отида да си попълня декларацията съм подготвил всички нужни документи, и да съм сигурен че няма да платя данък върху продажби от които реално не съм реализирал печалба
pavkata77
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2025, 23:17

pavkata77 написа:Не съм сигурен какво имате в предвид под "имате лие регистрация в НАП". По принцип имам редовна работа от която данъците ми се удържат директно от работодателя, така че, предполагам съм регистриран като данъкоплатец в НАП. Нямам регистрирана фирма към онлайн магазина си, оперирам го като физическо лице.
Нямам отделна банкова сметка за магазина си, използвам личната си, но там се съдържа цялата информация за банкови преводи от онлайн магазина към банковата ми сметка, и всички банкови преводи към компанията която приема поръчките, изготвя артикулите и ги изпраща към купувача. Това с което се занимавам аз е да правя дизайни с картинки за тениски, чаши и тем подобни, поддържане на магазина, обслужване на клиентите и тем подобни. Начинът по който съм изчислил реалната си печалба е като от общата сума от паричните преводи от магазина към банковата ми сметка извадих общата сума от паричните преводи от банковата ми сметка към компанията с която си партнирам и която изготвя артикулите ми. Нямам счетоводител и цялата тази работа с данъчните декларации ми се струва доста сложна. Просто искам когато отида да си попълня декларацията съм подготвил всички нужни документи, и да съм сигурен че няма да платя данък върху продажби от които реално не съм реализирал печалба

Така изглежда малко по-добре, но пак е съмнително.
Щом всички пари са минавали по банков път - липсата на хартиени документи не е проблем. Винаги може да си извадите платежните нареждания от онлайн банкирането. Но има и друго - какво е дписвано в графа „Основание за превода“?

И нещо глобално - това е декларация! Вие декларирате нещо и толкова. Ако решат да ви проверяват - ще трябва да доказвате, дали декларираното е вярно. Ако не - отива в историята.

Но пак ще кажа - говорете със счетоводител и си вкарайте нещата в ред.
Това е отделна икономическа дейност,
няма нищо общо с основното ви трудово правоотношение,
не е продажба на лични вещи - защото е многократно,
трябва да си водите счетоводство - вие или счетоводител,
да подавате декларации и прочие!

guest1
Активен потребител

Мнениеот pavkata77 » 06 Яну 2025, 23:28

guest1 написа:
pavkata77 написа:Не съм сигурен какво имате в предвид под "имате лие регистрация в НАП". По принцип имам редовна работа от която данъците ми се удържат директно от работодателя, така че, предполагам съм регистриран като данъкоплатец в НАП. Нямам регистрирана фирма към онлайн магазина си, оперирам го като физическо лице.

Така изглежда малко по-добре, но пак е съмнително.
Щом всички пари са минавали по банков път - липсата на хартиени документи не е проблем. Винаги може да си извадите платежните нареждания от онлайн банкирането. Но има и друго - какво е дписвано в графа „Основание за превода“?

И нещо глобално - това е декларация! Вие декларирате нещо и толкова. Ако решат да ви проверяват - ще трябва да доказвате, дали декларираното е вярно. Ако не - отива в историята.

Но пак ще кажа - говорете със счетоводител и си вкарайте нещата в ред.
Това е отделна икономическа дейност,
няма нищо общо с основното ви трудово правоотношение,
не е продажба на лични вещи - защото е многократно,
трябва да си водите счетоводство - вие или счетоводител,
да подавате декларации и прочие!

Не съм сигурен за частта "основание". Не мисля, че преводите нито от онлайн магазина към банковата ми сметка, нито преводите от банковата ми сметка към фирмата партньор с която работя съдържат нещо в графа "основание", но трябва да проверя със сигурност.
Значи, според моята проста логика, това което трябва да направя сега е да поискам от банката си извадка с всички въпросни преводи. След това да намеря счетоводител, който да направи правилните изчисления и да ми представи документ за легитимноста на реалните ми печалби. Който документ да представя пред НАП като доказателство, или потвърждение (не знам кой е правилният термин) за информацията която попълвам в данъчната декларация. Правилно ли е това, или нещата са по-сложни и/или по-различни?
pavkata77
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 06 Яну 2025, 23:51

pavkata77 написа:След това да намеря счетоводител, който да направи правилните изчисления и да ми представи документ за легитимноста на реалните ми печалби. Който документ да представя пред НАП като доказателство, или потвърждение (не знам кой е правилният термин) за информацията която попълвам в данъчната декларация.

Няма нужда в момента от такъв документ - просто попълвате декларацията. Документи се представят при проверка - ако има такава.
В декларацията ще фигурират и доходите от Трудовия договор, и други суми - ако имате такива от „.Граждански договори“. Но тези данни ще се попълнят автоматично след 10-15 март.

За другите неща - ще ги уточните със счетоводителя.

guest1
Активен потребител

Мнениеот pavkata77 » 07 Яну 2025, 00:32

guest1 написа:
pavkata77 написа:След това да намеря счетоводител, който да направи правилните изчисления и да ми представи документ за легитимноста на реалните ми печалби. Който документ да представя пред НАП като доказателство, или потвърждение (не знам кой е правилният термин) за информацията която попълвам в данъчната декларация.

Няма нужда в момента от такъв документ - просто попълвате декларацията. Документи се представят при проверка - ако има такава.
В декларацията ще фигурират и доходите от Трудовия договор, и други суми - ако имате такива от „.Граждански договори“. Но тези данни ще се попълнят автоматично след 10-15 март.

За другите неща - ще ги уточните със счетоводителя.

Благодаря много за коментарите, разговора ми беше от огромна полза!
pavkata77
Нов потребител

Назад към Данъчно право