начало

ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС ВАС отхвърли жалба на съдийка, поискала спиране на дисциплинарка срещу нея заради СЕС

болничен от чужбина

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

болничен от чужбина

Мнениеот amei » 09 Яну 2005, 13:49

Mоля Ви zа компетентен съвет....На държавна работа съм. В момента съм в неплатен отпуск.Връщам се на работа на 01.02.2005 г. Бременна съм и живот и zдраве имам намерение да родя в чужбина.Не съм посещавала лекар в Бг. Може ли да иzляzа в болничен в Бг само с болничен лист от чужбина ? Трябва да отида в Бг на преглед и да ми се иzдаде български такъв ? И проzедурата по нататък каква е до иzлиzането в майчинство ? Знам, че болничен се иzдава zа всеки месец. Може ли представител с пълномощно да вzима болничните и да ги zаверява? Благодаря Ви предварително.
amei
Нов потребител

Re: болничен от чужбина

Мнениеот донна2 » 09 Яну 2005, 15:15

Госпожо за да ползвате тоя отпуск трябва да сте осигурена майка ,по тая причина ще ви се зачете за трудов/служебен /осиг. стаж само 30 дни ,от там натам сте запазили трудовото /служебно праавоотношение /второто във вашия случай чл.64 от ЗДСл/ но не сте осигурена не се признава и за стаж ,затова би следвало да прекъснете неплатения отпуск

Отпускът поради бременност и раждане на осигурената в размер 135 календарни дни за всяко дете се разпределя в три болнични листа, както следва:
за 45 календарни дни преди раждането; болничният лист се издава еднолично от лекаря, който осъществява наблюдението на бременната; в болничния лист задължително се вписва терминът на раждането;
за 42 календарни дни непосредствено след раждането - от лекаря, който е водил раждането; ако раждането е станало без медицинско наблюдение - от лекар в лечебното заведение, в чийто район е станало раждането, или от избрания лекар;
за 48 календарни дни - продължение на предходния болничен лист - от лекаря, при който с регистрирано детето.
През време на отпуска по бременност и раждане не се издава болничен лист по други причини.

Когато осигурената ражда, без да е имала определен термин и без оформен отпуск по бременност, временната неработоспособност се оформя, както следва:
за целия период от 45 дни преди раждането, ако не е работила, болничният лист се антидатира и се издава за целия период до датата на раждането от лекаря, водил раждането;
ако е работила част от периода от 45 дни, предхождащ раждането, а през останалия период не е работила, болничният лист се издава за времето от прекратяването на работата й до датата на раждането;

В случаите, при които бременната се явява по-късно за оформяне на отпуска си по бременност, трябва да представи на здравните органи документ от предприятието за датата, до която е работила. Документът се съхранява в ЛАК заедно с картон на бременната.
Документите, издадени в чужбина, въз основа на които в Република България се издават болнични листове, трябва да имат официалния характер, валиден за съответната страна, в която са издадени, и да са преведени на български език от оторизирана фирма за превод и легализация на документи.
Болничните листове и други официални документи, установяващи проведено лечение или изследване в страните, с които Република България има сключени спогодби за сътрудничество в областта на социалната политика, са задължителни за компетентните органи в Република България.
Когато раждането е станало в чужбина, представя се само документ за деня на раждането и за ползвания отпуск по бременност.

Няма да стане с представител ,както ви се иска да се получават болничните листи
донна2

Назад към Данъчно право