начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Проблем с Дговор за лизинг към сметка

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблем с Дговор за лизинг към сметка

Мнениеот k_tanchev » 08 Мар 2010, 16:53

Имам следният проблем. От наш магазин е закупен телефон на лизинг към абонаментната сметка. След определено време идва титуляра и твърди, че той не е закупувал никакав телефон и заплашва, че ще подаде жалба в полицията и ще ни съди. Иска ни 3000 лв за да не подава жалба. Направена е проверка и се оказва, че телефонът е използван с неговата сим карта а в момента се ползва от сестра му. Към докоментите за договорът за лизинг е прикрепено и копие от неговата лична карта, но се появява жена която твърди и си признава, че именно тя е закупила телефона от магазина на чуждото име. По какъв начин според вас той би могъл да докаже, че действително е злоупотребено с неговите данни. И какъв съвет бихте ми дали как да процедираме?
Ако може също да ми кажете по кой член жалбоподателят би могъл да предяви иск.
k_tanchev
Младши потребител

Re: Проблем с Дговор за лизинг към сметка

Мнениеот inspectora » 08 Мар 2010, 17:05

k_tanchev написа:От наш магазин е закупен телефон на лизинг ...

Ехе ... кризата толкова ли е ударила, че и собствениците на магазини вече нямат юристи та разпитват по форумите ... /или някой продавач-консултант, за да си вземе "бонуса" за продажби, е нарушил закона, "издавайки" договор, с фалшиви подпси ... примерно на лелята, на бабата, на сестрата, на чичото на "лизингополучателя" ;) ... и сега му "пари под лъжичката" ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 08 Мар 2010, 17:09

ykovachev написа:Добра среща, Инспекторе, и бон шанс в този виеличен и мразовит 8 март :wink:
Струва ми се, че питащият не е точно началник. Прилича ми на служител. Така ми подсказа на обяд боба, като го хвърлих на бюрото :D

И аз тъй мисля ...
Разрешил е "кредит/лизинг" на лице с чужда л.к. /дошла сестрата с копие на л.к. на брата и дай да "теглим" на името на брата ;) ... то наличието на копие на л.к. на друг човек, било и роднина, е все едно да си му пълномощник ;) .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот k_tanchev » 08 Мар 2010, 17:40

Тука всички ли сте толкова надъхани, че сте големи експерти??? То няма лошо в това, но ако е така вникнете малко по-дълбоко а недавайте повърхностни мнения. И още нещо не съм нито продавач нито собственик на магазина и немисля, че е от значение какъв съм всъщност. Това е свободен форум, в който всеки може да зададе своят въпрос и да получи конкретен отговор на него.
Тук става дума за Договор за лизинг затова би следвало да се обърнем към търговското право. Така че покажете ми, след като сте толкова вещи, къде пише изрично в закона, че при този тип договор трябва да има изрично нотариално пълномощно.
Лизингът е сделка при която лизингодателят отдава съответната вещ на лизингополучателя за ползване като лизингодателят запазва собствеността върху тази вещ или имущество. Така че дори да приемем варианта, че сделката е сключена от трето лице то фактът, че личната карта на действителният лизингоплучател е налице следва да приемем, че между тях има устно опълномощяване. Какви права ще си търси лицето което твърди, че друг е взел телефона и е подписал вместно него договора след като понастоящем лизингът не е изплатен и собствеността би следвало да бъде на лизингодателя??? Да може да си търси но от лицето което е уж негов пълномощник.
k_tanchev
Младши потребител

Мнениеот lexter » 08 Мар 2010, 17:58

г-не, вие тук търсите помощ, никой не е отишъл при вас да ви я предлага без да е поискана. В такъв случай не се правете, че знаете повече от тези, от които търсите помощ, защото изглеждат нелепи твърденията ви относно представителната власт...
Дано се справите с проблема без квалифицирана помощ!
lexter
Потребител

Мнениеот inspectora » 08 Мар 2010, 17:59

k_tanchev написа:Тука всички ли сте толкова надъхани, че сте големи експерти??? То няма лошо в това, но ако е така вникнете малко по-дълбоко а недавайте повърхностни мнения. И още нещо не съм нито продавач нито собственик на магазина и немисля, че е от значение какъв съм всъщност. Това е свободен форум, в който всеки може да зададе своят въпрос и да получи конкретен отговор на него.
Тук става дума за Договор за лизинг затова би следвало да се обърнем към търговското право. Така че покажете ми, след като сте толкова вещи, къде пише изрично в закона, че при този тип договор трябва да има изрично нотариално пълномощно.
Лизингът е сделка при която лизингодателят отдава съответната вещ на лизингополучателя за ползване като лизингодателят запазва собствеността върху тази вещ или имущество. Така че дори да приемем варианта, че сделката е сключена от трето лице то фактът, че личната карта на действителният лизингоплучател е налице следва да приемем, че между тях има устно опълномощяване. Какви права ще си търси лицето което твърди, че друг е взел телефона и е подписал вместно него договора след като понастоящем лизингът не е изплатен и собствеността би следвало да бъде на лизингодателя??? Да може да си търси но от лицето което е уж негов пълномощник.

Ей, тарикат, като си толкова "вещ", тогава защо питаш "какви права имал" ... Айде сърбайте си попарата като сте "тарикати" ...
k_tanchev написа:...то фактът, че личната карта на действителният лизингоплучател е налице следва да приемем, че между тях има устно опълномощяване ...

:lol: :lol: :lol: - а чий е подписът под договора? На пълномощник, или е на "лизингополучателя"? Името на сестрата изобщо упоменава ли се нейде в договора? И че тя действа като пълномощник на брат си?
/никой не казва, че е необходимо нотариално заверено пълномощно ... щом е налице "устно" такова .../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот k_tanchev » 08 Мар 2010, 19:45

Абе ти голям професор се изкара. Да прав си жаден съм за знания но далеч не искам да ги получавам от хора като теб!!! Относно оперативния и финансовия лизинг да знам какви са разликите но съществени разлики между договорите на тези два вида лизинг няма. Никой не ти говори за клаузи.
Може информацията ми да е оскъдна, защото случаят не касае нито мен нито моята работа а просто се опитвам да помогна на приятел и тарся мнение и съвет.
Пуснах темата и във форума за ТП, за да получа евентуално решение на този казус чрез ЗЗД. А били ми обяснил цитатът, който съм бил "измрънкал" "злоупотребено с лични данни", че не намирам каде съм писал това?! И защо реши, че незнам защитата на личните данни към кой дял от правото са.
Вдига ли ти се самочувствието като се правиш на експерт с елементарните ти правни познания???
И след като си толкова кадърен правист хайде кажи ми как би доказал ти на негово място, че е злоупотребено с твоите лични данни, като личната карта ти е преснимана по време на сделката, и в магазина има 3-ма служители, които биха потвърдили, че именно ти си бил човекът, който се е подписал, а не видиш ли и сестрати ползва телефона.....
Интересно ми е тази агресия в отговорите ти от комплекси ли идва, от незнание, от воля да защитаваш тарикатите на дребно или от това, че си толкова некадърен и няма кой да те вземе на работа, че се чудиш с кой и как да се заядеш докато се ровиш безцелно из форумите.
k_tanchev
Младши потребител

Мнениеот lexter » 09 Мар 2010, 03:22

графологическа експертиза?
lexter
Потребител

Мнениеот fani_i » 09 Мар 2010, 09:01

lexter написа:графологическа експертиза?

Що значи някаква си експертиза пред думата на трима служители?
Действително, прави сте колеги, че явно някой служител си е сключил договора в истеричния период по празниците и отстъпките, сега не смее да се съветва с правния отдел на компанията, та се търсят мнения по форума, "чрез приятел", пак устно упълномощен, незаинтересован лично, но пък много ангажиран (словом изразено), че да е вън от приказния сюжет, явно е много близък :)
fani_i
Потребител

Мнениеот Melly » 09 Мар 2010, 12:09

k_tanchev написа:Абе ти голям професор се изкара. Да прав си жаден съм за знания но далеч не искам да ги получавам от хора като теб!!! Относно оперативния и финансовия лизинг да знам какви са разликите но съществени разлики между договорите на тези два вида лизинг няма. Никой не ти говори за клаузи.
Може информацията ми да е оскъдна, защото случаят не касае нито мен нито моята работа а просто се опитвам да помогна на приятел и тарся мнение и съвет.
Пуснах темата и във форума за ТП, за да получа евентуално решение на този казус чрез ЗЗД.
.....................
Интересно ми е тази агресия в отговорите ти от комплекси ли идва, от незнание, от воля да защитаваш тарикатите на дребно или от това, че си толкова некадърен и няма кой да те вземе на работа, че се чудиш с кой и как да се заядеш докато се ровиш безцелно из форумите.

Хахахахаа, голям отворко се извъди, разсмя ме, k_tanchev. :D
Ще ти кажа нещо. На първо място осмисли значението на термина "плийз-инг". Като те гледам, втурнал си се да плийзинговаш из форумО. :D
Остави настрана оперативния и финансов лизинг - не е по силите ти да коментираш ЩО Е ТО?

Айде у лево и със здраве!
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот k_tanchev » 09 Мар 2010, 12:59

А вие големите разбирачи, чели ли сте текста на такъв тип договор за продажба на gsm апарат на лизинг от съответния лизингодател, че да определяте какъв точно е той и как нямал нищо общо с оперативния лизинг?
Ами вземете се запознайте с предмета на такъв договор и с неговите клаузи и тогава употребявайте тежки думи и обидни отговори.
k_tanchev
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 13:10

k_tanchev написа:А вие големите разбирачи, чели ли сте текста на такъв тип договор за продажба на gsm апарат на лизинг от съответния лизингодател, че да определяте какъв точно е той и как нямал нищо общо с оперативния лизинг?
Ами вземете се запознайте с предмета на такъв договор и с неговите клаузи и тогава употребявайте тежки думи и обидни отговори.

Айде сега да се успокоим и да отговорим първо на следните въпроси:
inspectora написа:... чий е подписът под договора? На пълномощник, или е на "лизингополучателя"? Името на сестрата /или жената, която твърди, че се е подписала - пълномощничката/ изобщо упоменава ли се нейде в договора? И че тя действа като пълномощник?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот k_tanchev » 09 Мар 2010, 13:44

Жалещият се твърди, че подписът не е негов. В договорът, допълнителното споразомение и всички останали съпътстващи документи по сделката фигурира единствено името на титуляра. Дори да се докаже при една графологическа експертиза, че подписът не е автентичен каква сила би имало това доказателство като вземем предвид, че е напълно допустимо жалбоподателят умишлено да е поставил такъв подпис или да е поставен от придружаващ го с цел да изкарат някой страничен лев като умишлено предизвикат този казус. Фактите сочат именно за това - Телефонът се е използвал от титуляра, понастоящем се използва от неговата сестра, открил е жената която твърди, че е извършила сделката вместо него, но той няма никакви претенции спрямо нея и не търси никаква отговорност за случая от нея, към документите по сделката е прикрепено копие от личната карта на титуляра, прави многократни опити за изнудване на управителя на магазина и решава да се жалва два месеца след извършването на сделката когато са вкарани вече две вноски по лизинга.
k_tanchev
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 14:19

k_tanchev написа:Жалещият се твърди, че подписът не е негов. В договорът, допълнителното споразомение и всички останали съпътстващи документи по сделката фигурира единствено името на титуляра.

А кой е полагал в действителност подписа: "титулярът", или друго лице?
k_tanchev написа:Дори да се докаже при една графологическа експертиза, че подписът не е автентичен каква сила би имало това доказателство като вземем предвид, че е напълно допустимо жалбоподателят умишлено да е поставил такъв подпис или да е поставен от придружаващ го с цел да изкарат някой страничен лев като умишлено предизвикат този казус. Фактите сочат именно за това ...

Явно си нямате понятие какво може да докаже една експертиза ... /или пък си имате, но не ви харесва ;) /. Това за "поставяне на подпис от придружителя" - айде малко по-сериозно а ;) - това пред съда няма да мине ...
А фактите нищо не сочат ;) /поне тези факти, които сте описали ;) /
k_tanchev написа:... прави многократни опити за изнудване на управителя на магазина и решава да се жалва два месеца след извършването на сделката когато са вкарани вече две вноски по лизинга.

... и за това си има лек ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот k_tanchev » 09 Мар 2010, 14:51

Ами ако двама колеги на въпросният служител си спомнят, че именно това е човекът дошъл да си вземе телефона :shock: :roll:
k_tanchev
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 14:58

k_tanchev написа:Ами ако двама колеги на въпросният служител си спомнят, че именно това е човекът дошъл да си вземе телефона :shock: :roll:

Г-не, чий е подписът на договора?
Престанете с вашите си там безумни "ами акота" ... Вече ми стана ясно /то от самото начало ми беше ясно де, но сега вече нямам никакви колебания/, че някой се е "поблазнил" от бонуса за брой сключени договори - хайде със здраве и не завличайте колегите там да лъжесвидетелстват и да си "спомнят" някакви неща, че и те семейства хранят, а от затвора няма как да го правят ... Успехи ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 09 Мар 2010, 15:00

Темата отново си стана за раздел "наказателно". :lol:

Говорете с този човек и се опитайте с добро да разрешите проблема. Инак ще се видите в чудеса.

п.п. Инспекторе, защо питаш за известни неща? м?
Наясно си, че има проблем с подписа, наясно си и с евентуалният резултат от графическата експертиза( не графологическа!за колегите) от там насетне.... все ти е ясно.

На когото не е - при адвокат, или в съда ще му се изяснят нещата.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 17:46

poli_g написа:п.п. Инспекторе, защо питаш за известни неща? м?
Наясно си, че има проблем с подписа, наясно си и с евентуалният резултат от графическата експертиза( не графологическа!за колегите) от там насетне.... все ти е ясно.

Щото ми е кеф да го въртя на шиш /макар и виртуално ... но то и реален ефект си има ;) ... при това двустранен/ тоя тарикат ...
Щото не са попаднали на който трябва /някакъв дето е за 3000 лева/ - аз аз подобни неща съм фалирал цели бизнеси ... безценно е да гледаш някой селски тарикат как се гърчи, как слиза от мерцедеса и отива да копае канафки /щото с образованието си до 7-ми клас, си е мислел, че бизнес се прави все едно ядеш баничка ;) / ...
И за да не ме обвинят в прекомерна "разрушителност", само ще добавя, че "руша" само там, където има нужда. Занимавам се и с "градежи" и то доста повече, отколкото с "разруха", но просто последното ми доставя по-голямо удоволствие ;) - приемам го като вид "операция" по отстраняване на туморни клетки /с което съм допринесъл за съграждането на живота/ ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 09 Мар 2010, 19:01

" La vie est dure ,les femmes sont cher et les enfants sont facile a fair ....." :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=VluRp4PbmEw

Това е спам, но с музикален привкус. :P
Гост.
Старши потребител

Назад към Търговско право