начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Фирмена тайна при публикуване на финансови отчети в търговск

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фирмена тайна при публикуване на финансови отчети в търговск

Мнениеот evgenihr1 » 19 Мар 2010, 23:23

Здравейте,

Както знаете, практически всяка фирма (ООД, ЕООД, ЕТ, и т.н.), пререгистрирана в търговския регистър, е длъжна да публикува там годишния си финансов отчет (за предходната година) до 30 юни. Така отчета става ПУБЛИЧНО ДОСТЪПЕН за абсолютно всеки, включително конкуренция и зложелатели! Той може да се използва от криминалния контингент за набелязване на цели за нападения, отвличания, изнудвания, кражби и др.

Всеки престъпник може веднага да види, че на еди-кой си адрес живее примерно Иван Иванов, чиято фирма през последните 5 години е реализирала печалба по 50-100 хил. годишно. Оставете колко е вярно това, колко крие г-н Иванов или колко други разходи има, и т.н. Може би за големите мафиоти това не са много пари, но за един дребен престъпник това е напълно достатъчно ЗА ДА ЗНАЕ КОГО ДА НАПАДНЕ ИЛИ КОЙ АПАРТАМЕНТ ТОЧНО ДА РАЗБИЕ. А тези неща често завършват с най-лошото.

Да не говорим за неща като фирмена тайна, конфиденциалност и др. А подписите и печатите също се виждат, може да се копират свободно.

Как смятате да се справим с това? Бизнес организациите нещо протестират, но ефект - нулев.
Да не подаваме отчети и да търпим глобите? Или да чакаме нещо да се промени?
Ако просто не публикуваме отчетите, глобите са солени - 3000 лв. за фирмата и 1500 лв. за управителя, и то само за едно нарушение. При повторно глобите се удвояват.

Или просто нямаме избор - показваме всичко и се надяваме да имаме късмет?

Имаше интервю с шефката на търг. регистър, че говорили това да се промени, но засега няма повече информация...

Какво мислите?
evgenihr1
Нов потребител

Re: Фирмена тайна при публикуване на финансови отчети в търговск

Мнениеот glasotnaroda » 20 Мар 2010, 13:26

дааа, на мен точно затова ми трябва публичност и да знам

за да знам че на мен ми давате 300 кинта заплата а вий колко печалба имате :!:
за да знам в кой момент да дойда пред къщата ви и да похлопам учтиво на вратата (по принцип не сам, а с една добронамерена тълпа)

и честно казано мен не ми пука за оод и ет

ами АДтата - кой е техен собственик?
glasotnaroda
Потребител

Мнениеот evgenihr1 » 20 Мар 2010, 19:52

За информация, моите служители са добри специалисти и получават много над 300 лева, съжалявам, ако вашият труд е оценен само на толкова. Но и да разберете, че шефът ви изкарва милион, мислите ли, че това ще повиши заплатата ви? От отговора Ви виждам, че завистта и желанието за физическа саморазправа са Вашата единствена възможна реакция.

По принцип не виждам проблем служителите да могат да видят финансовото състояние на фирмата, в която работят. Дори мисля, че е тяхно право. Обаче нека да се знае кой и кога е искал и получил тази информация. Проблемът не е в показването на отчетите, а в това, че са достъпни анонимно за всеки. И моля, обърнете внимание, че говоря само за не-публичните компании - ООД, ЕООД, ЕТ. Разбира се, че за публичните компании отчетите трябва да са публични.

Както и да е, всеки си има право на мнение, нямам желание за спор. Въпросът ми е до други, които като мен са потърпевши, какво може да се направи? Трябва ли просто да се примирим с поредния държавен рекет и да си плащане глобите, или пък просто да си публикуваме отчетите и да се надяваме да няма проблеми?
evgenihr1
Нов потребител

Мнениеот glasotnaroda » 21 Мар 2010, 12:45

и аз няма да имам нищо против шефа ми при положение че мога да си платя тока, а не аз да му бачкам по 12 часа за къшей хляб, а човека да бръмчи с джип да ми харчи и последния петрол на земята.

както и да е - за да бъдем всички доволни и да имам лесен достъп до публична инфо, като същевременно се контролира кой я е поискал най лесния начин е търговския регистър да има онлайн регистрация (ама не оная с електронните подписи) така лицето пешо ще бъде записан в системата че е разглеждал отчета ти.

за да бъде това максимално лесно трябва в бг да променим изцяло заробващата система с ЕГН и само то - егн да остане, но да бъде изрично комбиниран с Постоянен адрес като всяка институция, всеки регистър да издава свой номер. Нещо като ПИК за НОИ. И този ПИК на институцията Х да мога да го получа като се обадя по телефон, кажа си егн, адрес (ония правят проверки) и ми го пращат в писмо. Нещо такова, може би.

Може би има и по добра система - не знам.
glasotnaroda
Потребител

Назад към Търговско право