начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Регистрация за ЕООД, разлики между ЕТ и ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация за ЕООД, разлики между ЕТ и ЕООД

Мнениеот Тодоров » 08 Сеп 2005, 01:52

Здравейте,

какви са документите, таксите и сроковете за регистрация на ЕООД?

Също така какви са разликите между ЕТ и ЕООД?
В случая ще се занимавам с продажба на бързи храни.
Тодоров

Мнениеот jegosan » 08 Сеп 2005, 08:04

Не си спестявайте парите толкова!!!
Все пак ще развивате бизнес! Идет при адвокат, не си правете самоинициативи - не се обиждайте!! Водете се от максимата - ако имаш две кила брашно дай ги на майстор да ти опече хляб!!
Така ще спестите много нерви и излишни главоболия!!
Поздрави и успех в борбата
jegosan
Потребител

Мнениеот Ха Ха Ха » 08 Сеп 2005, 10:14

Ако имате 5000лв. най- добре си регистрирайте ЕООД, за да ограничите отговорността си за задължения на дружеството, защото в противен случай отговаряте лично и неограничено за всички задължения на ЕТ.
Ха Ха Ха

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2005, 11:53

ЕООД съгласно ТЗ е дружество с ограничена отговорност, чийто собственик е само едно лице. За разлика от ЕТ собственикът отговаря имуществено само до размера на дяловата си вноска. За да регистрирате ЕООД трябва да имате 5000лв., като при регистриране може да се внесе само 3500лв. Хубавото е, че после можете да си ги изтеглите. /За ЕТ не ви трябва такава сума/. Например, когато дружеството изпадне в несъстоятелност, ще покрива задълженията си само до размера на притежаванато от имущество. При ЕТ собственикът отгваря изцяло с личното си имущество. :( Но ако пък дружеството иска да изтегли заем от банка, няма с какво да гарантира като имущество. :!: плюс това, ако фирмата направи оборот повече от 4000лв., по-добре е дас е облага като ЕООД, отколкото като ЕТ. За регистрация на ЕООД освен 5000лв. ще ви трябват и около 600лв. за всички такси по регистрацията. За ЕТ излизат около 250лв. По Закона за корпоративното подоходно облагане се облага патентната дейност оборотът за която надвишава 50 000лв., но ако извършва патентна дейност и оборотът е по-малък от 50 000лв. се дължи патент съгласно Закона за облагане доходите на физическите лица.
За въпроса за документите:
ЕООД: 1. молба;2. учредителен акт по чл.115 ТЗ; 3. нот.заверена декл. за подписа съгл. чл.141/3/ТЗ; 4. удостоверине за уникалност на името;5. копие л.карта; 6. вносни бележки за капитала; 7. бордера за внесени държавни такси. Вероятно , ако адресът на дружеството не съвпада с местожителството ви по л.карта, ще ви трябва и доказателство за адреса на управление/дог. за наем, нот.акт за закупен от дружеството имот./ Срокове:3 дни от излизане а решението рег. БУЛСТАТ, данъчното-7дни, НОИ-7дни.
ЕТ: 1. молба;2. декл. за подписа;3. декл. че лицето не е осъждано и не е в производство по несъстояелност...; 4. копие л.карта;5. квитанции внесени държавни такси;
преценете си. Успех :)
Гост

Re: Регистрация за ЕООД, разлики между ЕТ и ЕООД

Мнениеот pavkata » 21 Мар 2009, 19:33

За да регистрирате ЕООД трябва да имате 5000лв., като при регистриране може да се внесе само 3500лв. Хубавото е, че после можете да си ги изтеглите.

Може ли да обясните по-подробно положенията с началния капитал при регистрация на ЕООД. Трябва да регистрирам фирма, но ще предлагам главно собствени услуги, т.е. нямам нужда от кредит или начален капитал(нужната техника я притежавам), затова ме интересуват вариянтите за регистрация с по-малък капитал.
Също така ме интересува дали има някакъв период в който началния капитал трябва да остане в сметката или мога да го ползвам веднага след като премине регистрацията.
Благодаря предварително, много ценна тема!

Поздрави,
Павел
pavkata
Нов потребител

Мнениеот pavkata » 21 Мар 2009, 22:49

Благодаря за информацията все пак :)
Моля двете ми мнения в тази тема да заминат за кошчето, защото нямам възможност да ги премахна сам.

Поздрави :)
pavkata
Нов потребител

Мнениеот pavkata » 22 Мар 2009, 13:44

Препдолагам че осъзнавате че съсипвате полезна за останалите потребители тема. Ще следя с интерес дали ще се намеси модератор да я разчисти.
Наистина се надявам мненията ми да бъдат изтрити с цел да се избегне точно това което правите, по моя въпрос отне точно 5 минути на приятел адвокат да ми обясни каквото ме интересуваше, вместо да изпишете тонове спам и да ме обиждате без абсолютно никакво основание(ако бъркам ме поправете - цитирайте ме къде съм казал кой е "бай ганьо" и кой съм критикувал за това че не ми отговаря на въпросите) беше достатъчно някой да си остави телефона или да пусне едно ПМ да ми предложи консултация през следващата седмица(срещу заплащане естествено!!!), след като според вас това е решението на проблема ми.

Благодаря ви за отделеното време, ще приема вашето мнение и няма да посещавам повече форума ви след като представлява проблем.

Поздрави и дано не се държите така и с клиентите си:)
pavkata
Нов потребител

Мнениеот kadastra » 24 Ное 2009, 17:06

Какво става тук???
нещо сте се изнервили всички май???
Който иска и може нека си регистрира сам дружеството - какъв е проблема?
Капитала за ЕООД или ООД е вече 2 лв.
При ЕТ също така плащате 15% данък, а при ООД или ЕООД 10%, ако не разпределите дивиденти.
Заслужава си да се помисили вече има ли смисъл от съществуването на формата на ЕТ въобще???
Не коментираме случайте при патентен данък - разбира се....
Форума съществува, за да сме полезни един на друг!
Регистрацията е лесна работа, но не е така, като започнат промените...
Поздрави на всички и не забравяйте, че не всичко е пари...
http://www.kadastra.com
kadastra
Младши потребител

Мнениеот donchev » 24 Ное 2009, 17:25

Не всичко е пари каза горния и пусна линк към сайта си за платени услуги.
donchev
Потребител

Мнениеот DEKAH » 24 Ное 2009, 20:33

Тоя не е ли баннат??? Системно нарушава правилата на форума.

Да си плаща за реклама.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 25 Ное 2009, 00:48

DEKAH написа:Тоя не е ли баннат??? Системно нарушава правилата на форума.

Да си плаща за реклама.

Да, колега и аз това се чудех...
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот themimzy » 20 Юни 2010, 18:22

Регистрацията на фирми чрез счетоводна кантора Сметкоплан (офиси във Варна и София) е безплатна, ако се избере същата кантора за фирменото счетоводство. Цените за абонаментното счетоводно обслужване са също конкурентни.
themimzy
Нов потребител

Мнениеот veda_iv » 20 Юни 2010, 22:39

В ТР присъствах на разговор между две дами и служ.лице:"Дано днес ни мината документите...втори път ги пускаме,но пък спестихме 300лв..за адвокат.Толкова вземали за регистрация на ООД".Ококорих очи,явно са на голяма далавера дамите,които сами са си писали документите.Пожелах им успех в бизнеса и да не им се налага да си ползват ДД в съда.
Не се чудете колеги,масово счетоводителите правят всичко .... дори когато не разбират.Как да се спре това безумие....?
[i][b]Истината, само истината, но не цялата истина![/b][/i]
http://dragneva.com/
veda_iv
Потребител

Назад към Търговско право