На някой ясно ли му е на какъв принцип в ТР обработват подадените заявления за публикуване на ГФО, защото ми прави впечатление, че днес публикават подадени Г1 на 30.06., а от началото на юни до 30.06 има необработени над 100 хил.
Освен това, май ще излезе вярно, че подадено заявление на 01.07. ще бъде обработено някъде около Нова година
- Дата и час: 11 Фев 2025, 17:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Обработване на ГФО
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Обработване на ГФО
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
![Question :?:](./images/smilies/icon_question.gif)
- sisita
- Младши потребител
Ами принципът изглежда леко хаотичен. На пръв поглед АД-тата се обработват най-бързо, а за останатиле търговци засега май вървят около месец назад (доколкото видях сутринта, са на ниво 30 юни). Забелязвам, че ако търговец нещо е заявил в смисъл пререгистрация или промени барабар с Г1 с ГФО, явно за по-лесно се гледа и ГФО-то. Същевременно от 03.06.2010 г. имаше (поне на ниво сутешно кафе)
1591 заявления, като част от тях, разбира се, е с откази, но те като цяло са извън групичката Г1, която си седи така.
Забелязвам и случайно "промъкнали се" Г1 с дати около 30.06. - не знам защо, защото има и такива на ЕТ-та, т.е. критерият "АД" не е причина за това.
Направих прегледче как вървят "постъпленията" на заявления за периода 15 - 28 юли, ей така, да си изясня какво става. Постъпват на ден малко под 3000 заявления (без събота и неделя, когато са по няколко десетки). Вписванията са малко над 1000 на ден (е, явно има и откази, но едва ли са много). Т.е. през юли, когато очевидно подаването на ГФО-та е рядкос, системата изостава с всеки ден.
А разглеждането е на неясни принципи - защо това, а не друго отпреди два месеца на практика.
Скапаха работата, в общи линии.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Забелязвам и случайно "промъкнали се" Г1 с дати около 30.06. - не знам защо, защото има и такива на ЕТ-та, т.е. критерият "АД" не е причина за това.
Направих прегледче как вървят "постъпленията" на заявления за периода 15 - 28 юли, ей така, да си изясня какво става. Постъпват на ден малко под 3000 заявления (без събота и неделя, когато са по няколко десетки). Вписванията са малко над 1000 на ден (е, явно има и откази, но едва ли са много). Т.е. през юли, когато очевидно подаването на ГФО-та е рядкос, системата изостава с всеки ден.
А разглеждането е на неясни принципи - защо това, а не друго отпреди два месеца на практика.
Скапаха работата, в общи линии.
- ykovachev
- Активен потребител
На мен от ТР ми обясниха, че имат нареждане поне около месец да не обработват Г1, докато не изчистят всичките други заявления. Нямало как само да прескачат тези Г1, които са подадени по електронен път и затова ги обработвали. Но това пак не се връзва с резултатите, които излизат на сайта на ТР.
След кратко време, когато "заспали" търговци тръгнат да пререгистрират фирмите си, за да спазят срока до Нова година, мисля, че хаосът ще стане пълен.
След кратко време, когато "заспали" търговци тръгнат да пререгистрират фирмите си, за да спазят срока до Нова година, мисля, че хаосът ще стане пълен.
- bubamara2
- Потребител
bubamara2 написа:...
+1
- ykovachev
- Активен потребител
Забелязвам, че ако търговец нещо е заявил в смисъл пререгистрация или промени барабар с Г1 с ГФО, явно за по-лесно се гледа и ГФО-то.
Не знам, но при мен не стана така. Вписали са промени, но ГФО е изостанало по пътя. Все още не е вписано.
п.п. Хубава снимка.
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
- Гост.
- Старши потребител
Кво да й актуализирам, бе Поли
Ти нали помниш статистичката, дето я бях изкарал за периода 01-14 юли?
Та вчера се порових и установих: от 15 юли към вчерашна дата, квото е постъпило, това е и неразгледано. Примерно 2882 = 2882. Държава![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Та вчера се порових и установих: от 15 юли към вчерашна дата, квото е постъпило, това е и неразгледано. Примерно 2882 = 2882. Държава
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
- ykovachev
- Активен потребител
![Mad :x](./images/smilies/icon_mad.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
- Гост.
- Старши потребител
На 08.06. съм подала 6 бр. заявления за обявяване на отчети и ....ядец. Междувременно отчет, който подадох по интернет на 23.06. мина още онзи ден. Какъв е принципа за разглеждане на заявления - не е ясно. Дерзайте , колеги! Ще стане някой ден. А какво ще се случи като тръгнат масово пререгистрациите - не ми се мисли. Успешен ден и приятна почивка!
- ims71
- Младши потребител
Мен пък изобщо не ме притеснява това, че се бавят от ТР. Да си се бавят. Заявленията за обявяване на ГФО са подадени и дори да имам отказ /случвало се е/ мога да подам ново в срока за обжалване и така няма да има глоба за търговеца.
Т.е. мен ме притеснява това, че са свързали информацията от ТР с НАП и им "светят" тия дето не са подали в срок.
Т.е. мен ме притеснява това, че са свързали информацията от ТР с НАП и им "светят" тия дето не са подали в срок.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
Деки, въпросът според мен е принципен. Става въпрос за предвидимост на администрацията: какво може да се случи, за колко време (поне горе-долу) и на какъв принцип. Принцип в случая няма. Има необработени заявления от 03.06., т.е. отпреди два месеца.
Може да ме сметнеш за безнадеждно консервативен, но аз например не харесвам задръстването на досието на даден търговец с необработени заявления и гледам да подавам следващото, след като е обработено предишното (не говорим за пререгистрация с промени). Знам, че нямам нормативно основание и че мога да нароя сума заявления, но ето на - ядосвам си се ей така
За т.нар. срок за разглеждане - 2 седмици ли беше засега? - въобще не ми се говори. Просто си виси у законо. За красота.
Може да ме сметнеш за безнадеждно консервативен, но аз например не харесвам задръстването на досието на даден търговец с необработени заявления и гледам да подавам следващото, след като е обработено предишното (не говорим за пререгистрация с промени). Знам, че нямам нормативно основание и че мога да нароя сума заявления, но ето на - ядосвам си се ей така
За т.нар. срок за разглеждане - 2 седмици ли беше засега? - въобще не ми се говори. Просто си виси у законо. За красота.
- ykovachev
- Активен потребител
На 02.07.2010 г.имам подадено А4 за първоначално вписване и Г1 за обявяване на ГФО на действаща фирма.До ден днешен нищо.
На 08.07.имам подадено А1 за пререгистрация на ЕТ.Същата е излязла само ....след 10 дни.
И аз се чудя вече какво става в регистъра и как ще я карат от тука нататък.
На 08.07.имам подадено А1 за пререгистрация на ЕТ.Същата е излязла само ....след 10 дни.
И аз се чудя вече какво става в регистъра и как ще я карат от тука нататък.
- sarbijanac
- Активен потребител
По закона за Търговския регистър всички заявления трябва да се разглеждат в 14-дневен срок. Но в системата вече са натрупани 91 000, повечето - за финансови отчети. Като се прибавят и тези на хартиен носител, цифрата минава 100 000. Тези документи не са обработени от длъжностните лица по регистрацията (юристи, извършващи преценка за законосъобразност) и съответно не са обявени. Справка сочи, че от 3 юни например има 2300 неразгледани заявления, от 7 юни - 2500, от 24 юни - 7000. Тъй като документите трябва да се обработват по реда на постъпването им, очевидно през юни се работят тези от май, т.е. забавата е с около месец. Но и правилото за поредността вече е загърбено. От началото на седмицата в Търговския регистър са въведени приоритети, призна Анастас Георгиев. С предимство са регистрациите и пререгистрациите на фирми (срокът за тях изтича в края на годината), несъстоятелността и т.н. На последно място са годишните финансови отчети. Това няма да се отрази на работата на търговците - важно е в системата да е отбелязано, че са си внесли отчета, увери Георгиев. (А ако не е отбелязано, защото системата пак е зациклила?!) Според юристи има и друг проблем - Законът за счетоводството изисква отчетите да са “обявени”, т.е. разгледани и одобрени. Иначе - солени глоби.
Системата зацикля заради липсата на пари и съкращенията. През май в Агенцията по вписванията щатът е съкратен общо с 38 бройки, 6 от тях са на “регистратори”. Сега работят 80 души, капацитетът им е 1500 заявления на ден. В същото време до края на юни се очаква да постъпят около 230 000 заявления само за годишни финансови отчети. А към март търговците, които не са се пререгистрирали, са били 964 026. Отделно до края на годината се очакват 150 000-200 000 други заявления.
А заради бюджетните рестрикции още не е платен извънредният труд на “регистраторите” от м.г., заплатите им (които по закон са като тези на съдебен администратор в окръжен съд), не са индексирани с 10%, в сила от 1 април т.г., може да няма и отпуски.
Имаме нужда от поне 110 “регистратори”, направили сме искане за увеличаване на щата, чакаме отговор, каза Анастас Георгиев.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
13 мнения
• Страница 1 от 1
|
|