начало

Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС Алексей Трифонов се оттегля от надпреварата за председател на СГС

Проблеми по чл. 261 ТЗ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Проблеми по чл. 261 ТЗ

Мнениеот Янев » 29 Яну 2002, 15:04

Уважаеми колеги! Възможно ли е при преобразуване на ООД в АД, капиталът да бъде разпределен в поименни акции и акции на приносител? Изрична забрана в ТЗ според мен няма, но като аргумент на по силното основание, тъй като дяловете в ООД са поименни, би следвало при преобразуването и съответните на дяловете акции да бъдат поименни. След преобразуването вече , акционерите могат да издадат акции на приносител, като съответно увеличат капитала на АД. Моля за мнение.
Янев

RE: Проблеми по чл. 261 ТЗ

Мнениеот донева » 30 Яну 2002, 13:43

Колега, не усложнявайте процедурата излишно.Според мен няма ограничение и акциите могат да бъдат на приносител или поименни.
донева

RE: RE: Проблеми по чл. 261 ТЗ

Мнениеот Пекнов » 09 Фев 2002, 17:36

И аз мисля, че акциите могат да бъдат на приносител в АД-то. Интересува ме каква точно е последователността при преобразуването: 1. Свиква се ОС на ООД-то; 2. Общото събрание взема решение за преобразуването (трябва ли да е единодушно?; 3. Общото събрание се превръща в Учредително общо събрание на АД-то; 4. Гласува се Устав на АД-то и се подписва от всички; 5. Избират се органи на АД-то. При всички тези действия се променя дружествената форма, но според едно решение на ВКС от 1995 г. при всяко преобразуване се прекраява старото дружество без ликвидация и се учредява ново. В новия си учебик по Търговско право Поля Голева застъпва обратната теза - т.е. че прекратяване няма и не следва да има. Има ли няма? Вапросът има значение, доколкото ако ООД-то има дадена лицензия за извършване на определена дейност, може да се възрази, че с прекратяването му е прекратена и лицензията (както пише в самата нея). Колеги, вие какво мислите?
Пекнов

RE: RE: RE: Проблеми по чл. 261 ТЗ

Мнениеот адвокат Х » 11 Фев 2002, 21:36

Ако се приеме, че има прекратяване на ООД-то и образуване на ново АД, то налице ще е универсално правоприемство, при което цялото търговско предприятие, включително и лицензията следва да премине върху новообразуваното АД. Ако се приеме, че няма прекратяване, търговското предприятие пак продължава да си е същото и включва лицензията. Така че според мен и в двата случая АД ще има правата по лицензията. А иначе за това дали издадените акции могат да бъдат на приносител, смятам, че като се има предвид, че законът предвижда изрично при преобразуването на АД в ООД всеки акционер заменя акциите си с дял в ООД, който им съответства, то по аргумент за противното при преобразуването на ООД в АД такова изискване не се поставя. Следователно видът на акциите и разпределението им ще се подчини на волята на досегашните съдружници и учредители на АД.
адвокат Х

Назад към Търговско право