начало

Прокуратурата прати на съд актьора Димо Алексиев Прокуратурата прати на съд актьора Димо Алексиев

Заличаване на ЕООД или продажба на дяловия капитал на ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заличаване на ЕООД или продажба на дяловия капитал на ЕООД

Мнениеот gena_alexandrova » 12 Юни 2011, 11:37

Здравейте!
Въпросът ми е следният:
Имам ЕООД, което до преди шест месеца упражняваше търговска дейност, регистрирано е по ЗДДС. В момента дейност не извършва, не е прекратена регистрацията но ЗДДС.
След проведен и спечелен конкурс ми предстои постъпването на държавна служба в държавна администрация. Обаче тук идва несъвместимостта с условието на чл.7, ал.2, т.2 от ЗДС.
Как е най-добре да се процедира - при прекратяването по реда на чл.154 от ТЗ или с продажба на трето лице на 100% от дяловия капитал? Ясно ми е целият процес при който и да е вариант ще изисква процедурата да бъде движена от опитен адвокат по търговски дела, но преди да прибегна до услугите му, моля и вас за мнение.
gena_alexandrova
Младши потребител

Re: Заличаване на ЕООД или продажба на дяловия капитал на ЕО

Мнениеот REVOLUTION » 12 Юни 2011, 12:02

Здравейте ,
на първо място според мен въпросният член не обхваща или по-точно не поражда несъвместимост за лица , който са съдружници или еднолични собственици на капитала в ООД.Той поражда несъвместимост само за управителите им.Така че може просто да назначите на ваше място друг управител и да си останете ЕСК.
Иначе по въпроса Ви , след прекратяването на ТД следва производство по ликвидация , чиито срок е не по-малко от 6 месеца.По принцип управителят е ликвидатор на ООД , което е в противоречие отново с ЗДСл., тоест ще трябва да търсите лице , което да бъде ликвидатор.Принципно процедурата по ликвидация е продължителен процес и изисква повече разходи.
Ако имате купувач или лице на което да прехвърлите дружествените дялове то този вариант е значително(според мен) по-благоприятен за Вас.Изисква по-малко разходи и което е по-важно става много по-бързо.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 12 Юни 2011, 12:19

Много благодаря за съвета и отзивчивостта!
Вариантът с прекратяването и последващата ликвидация и на мен не ми се вижда удачен от гледна точка на разходи, процедура и пр.
А това, което предлагате - аз да остана само едноличен собственик на капитала, а с договор за управление да назнача трето лице, ми се струва най-добро в момента ( интересно защо колегата ви в разговор по телефона не ми предложи тази алтернатива, а само горепосочените две).
Доколкото знам няма изискване за вписване в ТР на Договора за управление. Може ли като промяна на обстоятелство да се приема само вписването в устава/учредителия договор на новия управител с неговите индивидуализиращи белези?

Отново Ви благодаря!!!
gena_alexandrova
Младши потребител

Мнениеот lexter » 12 Юни 2011, 20:46

или сменете адвоката, или на настоящия си му кажете какво точно искате да постигнете като резултат. Ако действате сам, е възможно поради някакво дребно опущение от ваша страна да си навлечете отказа и нова такса.

Успех
Suaviter in modo, fortiter in re
lexter
Потребител

Мнениеот gena_alexandrova » 13 Юни 2011, 15:54

Благодаря Ви!
В сряда имам среща с колегата ви, ще пиша после какво решение сме взели по моя казус.
gena_alexandrova
Младши потребител

Назад към Търговско право