начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Трябва ли да ми бъде издаден фискален бон

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Трябва ли да ми бъде издаден фискален бон

Мнениеот ivanstefanovvarna » 22 Апр 2012, 22:26

здравейте ще се опитам точно да обясня проблема
живея в затворен жилищен комплекс имаме сключен договор за подръжка(охрана за всичко) с фирма Х фирма Х наема фирма Y за охрана.
С фирма Х сме приели и подписали правилник за вътрешния ред в които има следната точка МПС могат да влиза в комплекса само след предоставянето на депозит от 20 лв и ако МПС-то не излезе до 30 мин. депозита остава в полза на живущите.
Моето МПС влезе в комплекса дадох 20 лв и ми дадоха една квитанция "естествено" не успях да изляза за 30 мин и поисках да ми дадат фискален бон охраната (този човек които ми даде квитанцията) каза че не може да ми даде фискален бон ,каза че няма въобще касов апарат
Въпросът ми е длъжни ли са да ми дадат фискален бон и също длъжни ли са да има касов апарат
Благодаря
ivanstefanovvarna
Нов потребител

Re: Трябва ли да ми бъде издаден фискален бон

Мнениеот SashkoS » 23 Апр 2012, 13:35

Въпросът е счетоводен.

Зависи как е уреден въпросът с оставането на депозита. Ако се приема, че оставането над 30 минути се счита за услуга паркинг, тогава се стига до сделка и се издава касов бон.

Ако се счете, че оставането е нарушение на договор и платените 20 лева са неустойка за неизпълнението това не е сделка и не се издава касов бон. Ако депозитът остава за живущите, това в никакъв случай не е сделка за охраняващата фирма, а неустойка и то не в нейна полза.
В този случай е редно просто да се оформи документ, че депозитът не е върнат, а се задържа за да се предаде на съответната органицация на живущите в комплекса.
Ако няма организация за други сделки от страна на охраната (платен паркинг или други) касов апарат не е необходим.
SashkoS
Потребител

Мнениеот Гост. » 23 Апр 2012, 20:42

:D Сашко, и как я договориха тая неустойка, че ми стана интересно счетоводното тълкуване на проблема?
Взели са сума, която доколко се следва не питам- ама с едното хвърчащо листче да я наречем просто "неустойка" ....
Гост.
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 02 Май 2012, 11:03

Неустойката в този случай е договорена с Общите условия.
За документа, който трябва да се издаде, че е удържана, доколкото знам, няма определена форма.

Счетоводното тълкуване е изяснено, за юридическото не мога да кажа. :)
SashkoS
Потребител

Назад към Търговско право