начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

ЗАЛИЧАВАНЕ НА ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗАЛИЧАВАНЕ НА ЕТ

Мнениеот vaniaoz » 07 Юни 2012, 16:34

Здравейте,
копирам напълно това, което писах в тема в раздел търговско право, и дано получа някакъв отговор, пък дори и укорим.

Мой близък през 1999 г е регистрирал фирма като ЕТ.Сега спечели конкурс и ще става държавен служител, за което му се налага да я заличи.Фирмата никога не е осъществявала търговска или каквато и да е друга дейност, не е имало работници към нея и т.н. Не е пререгистрирана през 2011 г, съгласно изискванията.От това ,което прочетох след като не е пререгистрирал фирмата си тя би трябвало служебно да е заличена.Направих справка в търговския регистър ,но не ми излизат никакви данни за фирмата.Може би съм сбъркала справката / за актуално състояние/.Има ли друга справка ,която да направя, за да съм 100% сигурна, че фирмата е заличена в търговския регистър? Попълних му Уведомление по чл.77 от ДОПК и го инструктирах да отиде в НАП, където са му казали ,че фирмата все още съществува при тях и да се обърне към адвокат.
Попълних му и Образец А1 , за заличаване на фирмата , с което да отиде в отдел фирмено дело към окръжен съд или в агенция по вписванията, въпреки че ми се струва излишно, ако е заличена служебно фирмата.А и не съм сигурна дали съм го изпратила на правилното място.Пълен ужас, никога не съм се занимавала с такова нещо и ме е страх да не го подведа сериозно и да му създам проблeм при постъпване на работа.Обадих се и в служба по вписванията , но и там по булстат не им излиза фирмата. Само не съм звъняла още в пожарната , за да проверят и там.
Притесява ме факта "обърни се към адвокат", значи става въпрос за сериозна процедура, а аз съм юрист, въпреки ,че в момента ме е срам да си го призная дори.От къде мога да се сдобия с документ, че фирмата наистина е заличена?Аз като Тома неверни, искам "око до види , ръка да пипне".
Благодаря ви!
П.П Мисля, че доста поразсмях практикуващите юристи.
Последна промяна vaniaoz на 07 Юни 2012, 17:02, променена общо 1 път
vaniaoz
Потребител

Re: ЗАЛИЧАВАНЕ НА ЕТ

Мнениеот pala4inka6 » 07 Юни 2012, 16:51

За смеха си права, добре ми дойде в края на работния ден.
Мисля, че от окръжния съд би следвало да се вземе някакво удостоверение, че фирмата не е пререгистрирана и "автоматично" прекратена.
Колкото до регистрите на НАП, случва се да не съдържат особено актуална информация, и не следва да пораждат особени притеснения.
pala4inka6
Младши потребител

Мнениеот vaniaoz » 07 Юни 2012, 17:12

Здравей,
радвам се,че съм допринесла за доброто ви настроение.
Благодаря за отговора!
Още нещо , има ли определена бланка или молба със свободен текс ще свърши работа, за да изисква такова удостоверение?
vaniaoz
Потребител

Мнениеот Гост. » 07 Юни 2012, 17:40

vaniaoz написа:Здравейте,
......Попълних му и Образец А1 , за заличаване на фирмата , с което да отиде в отдел фирмено дело към окръжен съд или в агенция по вписванията, въпреки че ми се струва излишно, ако е заличена служебно фирмата.А и не съм сигурна дали съм го изпратила на правилното място.Пълен ужас, никога не съм се занимавала с такова нещо и ме е страх да не го подведа сериозно и да му създам проблeм при постъпване на работа.Обадих се и в служба по вписванията , но и там по булстат не им излиза фирмата. Само не съм звъняла още в пожарната , за да проверят и там.

За какво ви е А1, когато имате § 5, ал.1 от ЗТР?
И защо го изпращате човека в НАП, когато съгласно чл. 77 ДОПК касае случаите на заличаване на търговец, регистриран в ТР.
След като толкова е нужно това удостоверение, аз съм "за" да се отиде в ОС по седалище и адрес на у-ние на заличения и да се изиска удостоверение, че делото му е архивирано( който и да е юрист все ще осмисли написаното в удостоверението).

да се допълня- така мисля аз, ако някой реши да сподели различно мнение- да заповяда.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 07 Юни 2012, 18:14

vaniaoz написа:Мой близък през 1999 г е регистрирал фирма като ЕТ.Сега спечели конкурс и ще става държавен служител, за което му се налага да я заличи.Фирмата никога не е осъществявала търговска или каквато и да е друга дейност, не е имало работници към нея и т.н. Не е пререгистрирана през 2011 г, съгласно изискванията.От това ,което прочетох след като не е пререгистрирал фирмата си тя би трябвало служебно да е заличена.

Ако аз съм юрист на съответното ведомство, то у мен не биха съществували никакви съмнения относно наличие на несъвместимост /т.е. не виждам такава/ ...
Справка в ТР по име /ЕГН/ и след като няма нищо ...
Не виждам защо трябва да доказвате някому, че нямате сестра ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vaniaoz » 07 Юни 2012, 20:48

Много ви БЛАГОДАРЯ,
поучих отговора , който търсех.
vaniaoz
Потребител

Назад към Търговско право