начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Разлики в управлението на ООД и ЕООД ?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Re: Разлики в управлението на ООД и ЕООД ?

Мнениеот SashkoS » 08 Мар 2010, 14:51

Май вземам и аз да се съгласявам с Инспектора. Щом имаш фирма трябва да плащаш колкото и когато ти кажат.

Според мен (надявам се и Инспектора да се съгласи), осигуровки върху дейността по управление трябва да се дължат и без фирмата да извършва дейност. Това че не се извършва дейността, за която е създадена, не означава че управителят и не я управлява и контролира. А това, както разбрахме си е трудова дейност подлежаща на осигуряване.
А и разликата между ЕООД с 10 работника, с един работник и такова неизвършващо дейност е точно никаква. По отношение на това че управителят му управлява и в трите случая.

Така, че всички управители на неработещи дружества да почват да се осигуряват.
SashkoS
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Мар 2010, 15:14

Тука управляващите носят малка вина.Доста се задълбочих в промените и като четох мотивите за изменението , на хората хич не им е и минавало през ума за възникналия проблем.Обаче НАП не спи , а бди и хоп хубаво си понагласиха нещата , но тоя път без кръчамр са си я направили сметката. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 08 Мар 2010, 15:59

SashkoS написа:Май вземам и аз да се съгласявам с Инспектора. Щом имаш фирма трябва да плащаш колкото и когато ти кажат.

Според мен (надявам се и Инспектора да се съгласи), осигуровки върху дейността по управление трябва да се дължат и без фирмата да извършва дейност. Това че не се извършва дейността, за която е създадена, не означава че управителят и не я управлява и контролира. А това, както разбрахме си е трудова дейност подлежаща на осигуряване.
А и разликата между ЕООД с 10 работника, с един работник и такова неизвършващо дейност е точно никаква. По отношение на това че управителят му управлява и в трите случая.

Така, че всички управители на неработещи дружества да почват да се осигуряват.

Колкото и ирония да проявявате, това е точно така!
1.Ако си ЕТ, съвсем спокойно можеш да си "замразиш" фирмата и да не плащаш осигуровки - нали?
2.Не може да казваме "имаш фирма" - никой няма "фирма" /под фирма нямам предвид юридическото понятие, а това, което се има предвид в поста/ - съдружникът има дялове от капитала /ЕСК също/ на дадено търговско дружество. Т.е. има собственост върху дялове, а не върху "фирма"!!! Ето тази малка разлика между правното положение и широките схващания, която се неглежира от 20 години насам, сега създава проблем и със схващането на това, защо следва да се плащат осигуровки в няколко качества!!!
3.Дейността по управление на "фирма", в която имаш дялове, е нещо съвсем отделно от факта на собственост на дяловете ...

Никой не убива бизнеса в случая. Просто се стартира/продължава един процес по "отделяне на собственик от фирма", което е правилно ... щото е хубаво да си имам ЕООД-нце да си дръпна ДДС-то на МПС-то, с което ходя на пикник /а уж не е моя собственост, а на фирмата ;) /, ама ич не е хубаво да си платя за осигуровките, дето в качеството ми на управител на ЕООД-нцето същото ми е предоставило возилото за "представителни цели" ;) ... /щото иначе да взема да си му платя наем на ЕООД-то за возилото, че го ползвам уикенда за лични цели ;) /
... щото нали се разбрахме, че ако аз и ЕТ-то ми сме едно и също нещо, то аз и ЕООД-то "ми" - ич не сме ;) ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 08 Мар 2010, 19:33

Ееее, Инспекторе, не проявявам ирония.

Разбира се, че сте прав във почти всичко, което пишете. Ясно е че на държавата и трябват пари и иска да ги набави. Ако има нещо с което не съм съгласен е начинът по който става това. Когато се прави сериозна промяна се дава време да се осмислят промените, да се решат предприемачите дали им е изгодно да работят така.
В случая просто се прави едно тълкувание с два месеца закъснение и се пуска за изпълнение със задна дата.

Отделно всеки номативен акт има правна и икономическа страна. Дори и правната да е ясна, трябва да се мисли дали икономически този акт ще донесе изгоди за обществото или не.

Спирам да пиша по темата - не мисля че мога да добавя нещо.
SashkoS
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 08 Мар 2010, 19:47

Победата е близо! :D
Току що по БНТ новините съобщиха , че до края на седмицата ще има ново указание , което ще допълва старото(това за което иде реч!).Новото ще е в смисъл , че управителите съдружници и ЕСК ще дължат осигуровки като изпълнители по ДУК само ако има реално сключен договор , с уговорено възнаграждение , независимо дали се начислява... :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 08:39

SashkoS написа:Отделно всеки номативен акт има правна и икономическа страна. Дори и правната да е ясна, трябва да се мисли дали икономически този акт ще донесе изгоди за обществото или не.

В случая по-скоро икономическата страна е ясната /а не правната ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот elica1204 » 09 Мар 2010, 13:52

Някои тук се изживяват като мразещи бизнеса, други, като обидени на правителството, а и двата вида не виждат основното - кой може да те принуди да сключиш договор сам със себе си и защо управленската дейност недоучилите дан.служители, я приравняват с трудовата .... ???
Това тълкуване е некомпетентно и в нарушение на Закона, който тълкува.
Друг въпрос е, че шефа на НАП, явно иска да се натегне в намирането на *телето под вола*. На същия му пожелаваме да не се забравя, че като фалират фирмите, той няма откъде да си получава заплатата !
elica1204
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Мар 2010, 14:02

Колега, ама недоучилите данъчни служители си работят за правителството. Напълно съгласен съм със становището Ви, но то показва също, че и Вие клоните към групата на обидените :wink: Пък то нали знаете - всеки си гледа от собствената камбанария, та всички са прави в рамките на дискусията тук.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 14:49

elica1204 написа:Някои тук се изживяват като мразещи бизнеса, други, като обидени на правителството, а и двата вида не виждат основното - кой може да те принуди да сключиш договор сам със себе си и защо управленската дейност недоучилите дан.служители, я приравняват с трудовата .... ???
Това тълкуване е некомпетентно и в нарушение на Закона, който тълкува.
Друг въпрос е, че шефа на НАП, явно иска да се натегне в намирането на *телето под вола*. На същия му пожелаваме да не се забравя, че като фалират фирмите, той няма откъде да си получава заплатата !

... те ако я приравняваха на трудова ... именно щото си я "приравняват" на управленска, е "воя" ;)
... а това "да спасим бизнеса", го видяхме вече до какво води ... бизнесът не може да се спаси /ако не се спаси сам/ - удължаването на агонията води само до още по-лоши последици ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот metrolog » 09 Мар 2010, 14:54

Инспекторът е много "печен" и много "акъллия"!!!! Точно такива като него пишат и преправят по стотици пъти законите, за да си "отварят вратички", които само "те" знаят и да залагат "вълчи капани" за наивните икономически активни граждани. Между другото ако ги няма последните "вълци ви яли" всички, които като кърлежи сте се лепнали за бизнесмените.
Живота е сложен и разнообразен, но зада се рабере това трябва да се поживее и да се препати, а не само "консултации" да се дават. Нали знаете стария виц за консултирането на заека да преплува реката?
Сега по същество - давам на инспектора един практически случай, който не попада под "общия знаменател" /ако знае какво е това знаменател/.
Родител регистрира /по право, а не по задължение/ ЕТ и ЕООД. С едното работи сам и се издържа, а с ЕООД-то се опитва да направи икономически активно детето си. Детето му решава да се отдели и да урежда живота си сам и така 15 години. Работи само ЕТ-то и то крета с търговийка. ЕООД-то изобщо няма дейност години наред. Този родител не виси нито на ръцете на детето си, нито на социалните на държавата, нито на ващите ръце ,но ви храни с данъците си, колкото и малки да са те. Би трябвало /като сте толкова "печени"/ да ви е ясно защо родителят не е закрил ЕООД-то - ЩОТО НЕ ЩЕ ДА ВИ ПЪЛНИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЕЧЕ ПРОВИСНАЛИТЕ ГУШИ!!!
metrolog
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 09 Мар 2010, 15:27

metrolog написа:Инспекторът е много "печен" и много "акъллия"!!!!

Абсолютно си прав :-) Я виж тази тема :-)
viewtopic.php?f=16&t=35839&p=331952#p331952

Ще се радвам после да споделиш какво мислиш по въпроса ;-) Навремето стана много приличен скандал 8) Който после поизчезна, накрая го замазаха, но аз още се чудя за едни работи :mrgreen: , че и замазването не е като хората 8) 8) 8)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 15:35

metrolog написа:Инспекторът е много "печен" и много "акъллия"!!!! Точно такива като него пишат и преправят по стотици пъти законите, за да си "отварят вратички", които само "те" знаят и да залагат "вълчи капани" за наивните икономически активни граждани. Между другото ако ги няма последните "вълци ви яли" всички, които като кърлежи сте се лепнали за бизнесмените.
Живота е сложен и разнообразен, но зада се рабере това трябва да се поживее и да се препати, а не само "консултации" да се дават. Нали знаете стария виц за консултирането на заека да преплува реката?
Сега по същество - давам на инспектора един практически случай, който не попада под "общия знаменател" /ако знае какво е това знаменател/.
Родител регистрира /по право, а не по задължение/ ЕТ и ЕООД. С едното работи сам и се издържа, а с ЕООД-то се опитва да направи икономически активно детето си. Детето му решава да се отдели и да урежда живота си сам и така 15 години. Работи само ЕТ-то и то крета с търговийка. ЕООД-то изобщо няма дейност години наред. Този родител не виси нито на ръцете на детето си, нито на социалните на държавата, нито на ващите ръце ,но ви храни с данъците си, колкото и малки да са те. Би трябвало /като сте толкова "печени"/ да ви е ясно защо родителят не е закрил ЕООД-то - ЩОТО НЕ ЩЕ ДА ВИ ПЪЛНИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЕЧЕ ПРОВИСНАЛИТЕ ГУШИ!!!

Първо щях да падна от стола, а после щях да се разплача ...
Значи ми казвате, че 15 години си държите неработещо ЕООД, за да не дадете някой лев за заличаването му - виждате ли колко сте жалки и ограничени ... изобщо не сте пресметнал колко пари сте дал /под каква форма дано ви стигне акъла и сам да се сетите/, за да се поддържа това ЕООД. Едни служители в държавната администрация, нищо че ЕООД-то "не работи", 15 години са му "поддържали живота", а нуждата от тези служители, респективно техните заплати, респективно вашите данъци, са се определяли именно от неработещото ви ЕООД, което не произвежда БВП, а "смуче" данъци от населението .../
А детето дето бозало до 40 години не е оправдание за вашата глупост, напротив - като се научите, че на 18г. децата вече не са деца и им правите "мечешка услуга" ако не им покажете входната врата от външната страна в този момент, тогава ще се оправим ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Мар 2010, 16:41

Всички са луднали с тия осигуровки...

Започнаха масово да се спират от дейност фирми и да се сменят управители.

Чувам, че хора с участие в 5-6 фирми започват да се осигуряват на максимума /2 000 лв мисля/ за да нямат задължение да се осигуряват другаде.

Чудя се на тия... как може да бастисаш малкия и средния бизнес за 10 дни?

Мда... да ме извиняват счетоводителите, ама от икономисти НИЩО хубаво не сме видяли.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 16:55

Деки, никой нищо не бастисва ... Хората вземат мерки за "осветляване" на икономиката ... А що се касае до "най-малките", те имат два варианта: или махат газовата бутилка от бентлито, или заменят бентлито с трабант ;) /не може да си с АГУ на бентли - нали разбираш, че не се връзва ;) / ... А "най-най-малките" - еми няма смисъл от тях ... няма смисъл от ЕООД, което не може да докара дивидент поне колкото една мин. раб. заплата ... нерентабилно е за икономиката като цяло съществуването на такув субект ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот metrolog » 09 Мар 2010, 16:55

Нямам време за дреболии - прочетете и осмислете посланието.
Детето бе току що завършило техникум.
Купих му 5 компютъра, отворих гаража за интернет зала и го пуснах да плува.
Плува сам 3 години - продадох компютрите на 20% от стойността им. Едвам покри разходите си за тези години. Изучи се сам обаче. Сега бозая от него.
А ЕООД-то си остана. Нищо и никому не съм плащал, НО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК СЪМ "СМУКАЛ" ДАНЪЦИ с нулеви обороти. Все пак прочетете - как се заличва търговско дружество и тогава ще разберете, че съм икономисал труда на чиновниците.
УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ СЪДИТЕ ОТ СОБСТВЕНИ ДЕЙСТВИЯ за смукането.
Чао и излезте на въздух, разхладете си мозъка и свалете кепенците. Иначе няма да разберете, че един проблем на двама може да изглежда по три различни начина и да има пет решения, НО ПО-ВАЖНОТО Е ДА СЕ ОБСЪЖДАТ РЕШЕНИЯТА, А НЕ ДА СЕ НАДПРИКАЗВАТЕ ПО ФОРУМИТЕ.
Чао и умната - да не скочи някоя буква от клавиатурата!!!
Чакам ви на барикадата !!!!
metrolog
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 17:03

metrolog написа:Нищо и никому не съм плащал, НО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК СЪМ "СМУКАЛ" ДАНЪЦИ с нулеви обороти. Все пак прочетете - как се заличва търговско дружество и тогава ще разберете, че съм икономисал труда на чиновниците.
УБЕДЕН СЪМ, ЧЕ СЪДИТЕ ОТ СОБСТВЕНИ ДЕЙСТВИЯ за смукането.

"Смукал" сте защото наличието на "нулевото" ви ЕООД във време-пространството, е държало няколко чиновника на работа, на които аз и вие сме им плащали заплатите от нашите данъци!!! Нека да поназнайвам малко повечко от вас по темата - все пак това работя и знам за кое колко и какви чиновници трябват ;) /знам и как се заличава ТД ;) ... за да разбирам какво сте "икономисал" ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 09 Мар 2010, 17:07

Метролог :-) Бил си в Германия, в Австрия е същото :-))))
Как са го решили хората там, предполагам знаеш - искаш Gmbh - може - капитал 35 000 евро., Както и всяка година минимален данък, в размер на 5% от минималния капитал годишно, авансово на тримесечие. Или в твоя случай, ако беше в Австрия - всяка година щеше да плащаш по 1750 евро за гъ-зарията неработещо ЕООД.
Ако имаш дейност - печалбичка 25% от това дето е излязло, но не по-малко от минималната.

Това са приказките на Инспектора ;-)
Последна промяна prnedev на 09 Мар 2010, 17:10, променена общо 1 път
prnedev
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 09 Мар 2010, 17:18

от metrolog на 09 Мар 2010 03:55 pm

Купих му 5 компютъра, отворих гаража за интернет зала и го пуснах да плува.
Плува сам 3 години - продадох компютрите на 20% от стойността им. Едвам покри разходите си за тези години. Изучи се сам обаче. Сега бозая от него.
А ЕООД-то си остана. Нищо и никому не съм плащал, НО МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК СЪМ "СМУКАЛ" ДАНЪЦИ с нулеви обороти. Все пак прочетете - как се заличва търговско дружество и тогава ще разберете, че съм икономисал труда на чиновниците.

================

"Брато",я кажи на какви цени отдаваше компютрите в залата...колко приходи си отчел пред държавата за тези 3 години....колко данък печалба си платил през тези 3 години...

Отговори, ама честно....
toti99
Потребител

Мнениеот inspectora » 09 Мар 2010, 17:33

... написа:inspector-е, недейте така де, много добре Ви е ясна разликата между това, да разпределиш дивидент накрая /като само си платиш данъчето/ или да внасяш ежемесечно процент върху някакво въображаемо възнаграждение, съществуващо в главата на някой бюрократ. Доста различни са процентните съотношения, някак си :wink:

Е разликата ми е ясна. Това, което искам да кажа е, че "се реве" за това, че искат ЕСК и У-л на ЕООД /демек "собственика" му/ да плаща данък и осигуровка върху 1000 лева /долу-горе толкова идват общо/, т.е. по презумпция тези пари се вадят. Е ако не може да се извадят толкова ... къде отиваме с това ЕООД тогава? А знам, че ще се съгласите, че дали тези 1000 лева ще ги пишем разход /заплата и осигуровка по ДВУ/ и няма да разпределяме дивидент, или ще ги оставим печалба и ще разпределим - все тая ... Казвате, че едното идва 30%, а другото 15% - така е, но за това нещото е ЕООД, иначе що не си го направят ЕТ? - щото нали от всичко трябва да "скатаем" ... Щото до сега скатавахме по 5% с ЕООД-тата /тук юристи и счетоводители ме разбират за какво говоря/, а от сега нататък, като "се взеха в ръце" управляващите /макар че "без да искат" май го направиха този "ефект"/, се видяха реалните разлики между ЕООД и ЕТ - такива, каквито следва да са съгласно "концепциите" на тези двете форми за търговска дейност ;)
... написа:п.п. И съм убедена, че Ви е ясно, че никакви мерки за "осветляване" на икономиката не се вземат, ами търсят да посъберат някой лев, щото пари нЕма, ама и това като хората не могат да направят ...

И това ми е ясно :) ... Но както по-горе вече казах - "без да искат" "нацелиха" много точно нещата как трябва да са ;) /нищо че сега ще ги "върнат" пак нещата по старо му .../
... написа:Айде да не пиша повече, че и без това съм против осигуряването в този му вид, като цялост ...

Едва ли повече от мен ;) ... аз съм против осигуряването изобщо!!! ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 10 Мар 2010, 15:05

Айде сърце на място! :lol: :lol:

http://lex.bg/bg//news/view/35990
REVOLUTION
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право