начало

Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС Тотка Калчева е предложена за ръководител на Търговската колегия на ВКС

Починал управител

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Починал управител

Мнениеот eti-m » 18 Фев 2010, 17:08

Здравейте! Може би казусът ми е прост, но аз незнам откъде да започна. Имам починал управител на ООД /четирима, съдружници са, единият от който управител/ в Турция. Вече мина време, а близките му не идват да си уредят взаимоотношенията с другите трима съдружници, нито изпращат документи от там.Към момента дружеството продължава да работи с без управител, който обаче все още фигурира като такъв на хартия :( което много ме притеснява. Незнам как трябва да се изискат документите от близките му в Турция- може би чрез адвокат, някоя нот.покана, дори за посолството им у нас си мисля...незнам. Ако някой се е сблъсквал с това, маля да сподели опита си, за което предварително Ви благодаря. :(
eti-m
Младши потребител

Re: Починал управител

Мнениеот inspectora » 18 Фев 2010, 17:16

Ами сменете го тоя управител де ... той не се появява на работа, вие не знаете къде е и решавате да го махнете ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот steata » 18 Фев 2010, 18:45

Трябва да се проведе общо събрание на съдружниците, което да избере управител. Вижте дружествения договор, дали там не е предвидено изборът на управител да се извършва с единодушие. Ако няма такава уговорка, изберете управител и после уреждайте отношенията си с наследниците на починалия съдружник съгласно чл.125 ТЗ. Ако имате нужда от адвокатска помощ пишете ми kantora@advokatatanasova.com
steata
Нов потребител

Мнениеот eti-m » 18 Фев 2010, 21:50

Благодаря Ви, отивам да прочета чл.125 от ТЗ.
eti-m
Младши потребител

Мнениеот eti-m » 18 Фев 2010, 22:39

Дали правилно съм разбрала- съгл. чл.137 от ТЗ двама от съдружниците са достатъчни за да сменят управителя. Протокол с решение на общото събрание се представя на адвокат и се подават документи в съда за промяна на управителя. А после адвокат оформя документи с предложение към близките за унаследяване на дяловете. А как да си поискаме смъртния акт на управителя за да се прерати осигуряването му и да се оформи осигур. му книжса в НОИ. И да спомена, че споменатия учредителен договор е неоткриваем. :?
eti-m
Младши потребител

Мнениеот alegrina » 19 Фев 2010, 00:46

То хубаво прочетохте чл.137 от ТЗ, ама в него никъде не се говори за брой съдружници при определяне на необходимото мнозинство при вземане на решения от ОСС. Пък и дори двама /съдружника/ да са ви достатъчти, каквото и да значи това според вас, пак няма да мине номера, защото ако не представите акт за смърт, ще ви търсят връчена покана за общо събрание, с оглед редовното свикване на ОС, без да има значение "2, 3 или 5-ма" са Ви дастатъчни за вземане на решение за смяна на управител.
Казаха Ви колегите, просто потърсете адвокат. По това което пишете става ясно, че съвсем не Ви е ясно.
alegrina
Потребител

Мнениеот sunrise » 19 Фев 2010, 15:07

eti-m написа:Дали правилно съм разбрала- съгл. чл.137 от ТЗ двама от съдружниците са достатъчни за да сменят управителя. Протокол с решение на общото събрание се представя на адвокат и се подават документи в съда за промяна на управителя. А после адвокат оформя документи с предложение към близките за унаследяване на дяловете. А как да си поискаме смъртния акт на управителя за да се прерати осигуряването му и да се оформи осигур. му книжса в НОИ. И да спомена, че споменатия учредителен договор е неоткриваем. :?

Първо, почнете от учредителния договор. Той не е неоткриваем, а с копие може да се снабдите от съда по регистрацията. ТЗ съдържа и голям брой диспозитивни норми, те могат да решат да си свикат дето се казва събранието и с тъпан на селския площад, така ,че трябва да се види устава.
Починалото лице има ли българско гражданство?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот eti-m » 19 Фев 2010, 20:01

Благодаря Ви за съветите.До колкото занам са ходили при адвокат, но въпреки това аз още си чакам смъртен акт и немога да прекратя осигуряването и продължавам да подавам ДДС дневници с данните на починалия управител. :( А колкото до броя на съдружниците съм споменала - четирима, едининият от които управител/т.е. починалия/.
eti-m
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 19 Фев 2010, 20:10

eti-m написа:До колкото занам са ходили при адвокат, но въпреки това аз още си чакам смъртен акт и немога да прекратя осигуряването и продължавам да подавам ДДС дневници с данните на починалия управител.

Осигурявате починал? Похвално. Това и на Дянков нямаше да му дойде на ум
prnedev
Активен потребител

Мнениеот eti-m » 19 Фев 2010, 20:23

Не отговорих - няма бълг.гражданство, осигурявам го по ЛНЧ, но мисля че има двойно- турско и немско
eti-m
Младши потребител

Мнениеот eti-m » 19 Фев 2010, 20:27

:oops: е станах и за смях :) - добре де как да постъпя-спирам осигуряването - но нямам основание за това, защото той е упр. и съм задължена да го осигурявам а немага да докажа че е поченал, а като спра да го усигурявам НАП ще ме грабне - е какво да правя, затова пиша тук
eti-m
Младши потребител

Мнениеот eti-m » 22 Фев 2010, 15:25

Да се похваля - след като вдигнах малко "пара" най-сетне нещата се задействаха - ходили са при адвокат, изискан е от съда учр.дог. и сега адвокат ще изпрати покана до наслед. за участие в общо събрание. :( Крайно време беше да се задействат.
eti-m
Младши потребител

Назад към Търговско право